1. Home
  2. Vesti
  3. Korumpirani političar ostao bez svoje kolekcije hiperautomobila
Korumpirani političar ostao bez svoje kolekcije hiperautomobila
0

Korumpirani političar ostao bez svoje kolekcije hiperautomobila

1.15K
0
Podelite sa prijateljima:

Potpredsednik Ekvatorijalne Gvineje, Teodorin Obijang, ostao je bez svoje vredne kolekcije automobila nakon što su je zaplenile švajcarske vlasti. 

Švajcarci su automobile zaplenili zbog pranja novca i zloupotrebe državnog novca Ekvatorijalne Gvineje. Sva oduzeta vozila biće prodata na aukciji čuvene kuće Bonhams, a vlasti Švajcarske već su najavile da će kompletan prihod od prodatih automobila uplatiti humanitarnim organizacijama koje deluju u Ekvatorijalnoj Gvineji.

Teodorin Obijang, koji je sin predsednika pomenute afričke države, optužen je za nekolicinu krivičnih dela u više evropskih zemalja. Švajcarci su mu oduzeli kolekciju od 25 hiperautomobila koji se kumulativno procenjuju na 13 miliona dolara, ali je to prava „sića“ naspram onoga što se desilo u zemlji Gala pre dve godine.

Naime, 2017. godine sud u Francuskoj osudio je Obijanga za pranje novca, korupciju i još nekoliko krivičnih dela. Osuđen je uslovno na 3 godina zatvora, kažnjen je sa 35 miliona evra, a oduzeta mu je i sva svojina u Francuskoj za koju nije mogao da dokaže poreklo novca za kupovinu iste. Tada mu je oduzeta vila koja je imala 101 sobu, kao i čitav niz skupocenih automobila.

Francuzi su Obijangu konfiskovali sledeće automobile: McLaren P1, Bugatti Veyron, Ferrari Enzo, LaFerrari, F12 tdf, Aston Martin One-77, Lamborghini Veneno Roadster i Koenigsegg One:1.

Teodorin Obijang poznat je po svom rasipničkom načinu života. Iako je Ekvatorijalna Gvineja bogata naftom, blagodeti „crnog zlata“ ostaju u šakama nekolicine ljudi. Prema informacijama Ujedinjenih nacija, 76% stanovništva te afričke zemlje živi u siromaštvu.

AutoRepublika 

(1145)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments