1. Home
  2. Testovi
  3. Ford EcoSport Titanium – „Privremeno rešenje“
Ford EcoSport Titanium – „Privremeno rešenje“
13

Ford EcoSport Titanium – „Privremeno rešenje“

7.40K
13
Podelite sa prijateljima:

Kao veliki ljubitelj Forda, kroz moje ruke je prošla većina modela ovog proizvođača dostupna na američkom tržištu u poslednje dve decenije. Neki su bili novi, drugi polovni, ali u većini njih sam uspeo da pronađem nešto što mi se dopada i što bi me podsetilo zašto mi je Ford omiljeni proizvođač. A onda mi je u ruke došao novi EcoSport i zapitao sam se šta se desilo sa onim Fordom koga sam toliko voleo sve ove godine…

Kratka istorija

Iako je EcoSport stigao u Evropu 2014. godine, odnosno u Sjedinjene Američke Države četiri godine kasnije, njegova istorija je zapravo započela u južnoj Americi. Prva generacija se proizvodila u Brazilu od 2004. do 2012. godine i u tom periodu je prodato preko 700.000 primeraka. Druga generacija je stigla 2013. godine i ponovo je razvijana s Južnom Amerikom i Azijom na umu, ali samo godinu dana kasnije, potražnja za krosoverima sličnih dimenzija je eksplodirala i Ford je bio primoran da uradi određene promene i debituje s evropskom verzijom. Slična situacija se desila i u Americi, gde je EcoSport stigao prošle godine. On je imao solidnu debitantsku godinu sa 54.348 isporučenih jedinica da bi posle prva tri meseca ove godine prodaja skočila za čak 111%.

Testirani model

Na testu se našao EcoSport za 2019. godinu u Titanium paketu opreme. To je najviši paket opreme na ovom krosoveru i nalazi se iznad S, SE i SES, a odlikuje ga 2,0-litarski benzinski motor, automatski menjač, pogon na sva četiri točka i početna cena od 27.715 dolara.

Dizajn

Ako mi se jedan detalj dopao kod EcoSporta, to je sigurno njegov dizajn. On možda nije lep, pa ni privlačan, ali u poređenju s rivalima, Fordov model ne deluje kao uvećana verzija nekog već postojećeg automobila. Štaviše, kada se kaže „mali terenac“, upravo vozila kao što je EcoSport mi prvo padnu na pamet pa je, barem po mom mišljenju, zaista reč o manjem terencu nego o uvečnom porodičnom heču (vožnja i ponašanje na putu su već druga priča, ali o tome malo kasnije).

Iako razvijen za „siromašnija tržišta“, EcoSport se i dalje može dobiti u Titanium paketu opreme, koji dodaje detalje kao što su hromirana maska hladnjaka, aluminijske crne felne, LED osvetlenje i maglenke. Takve opcije možda jesu minimalne, ali svakako čine EcoSport privlačnijim krosoverom.

Enterijer

Pri samom ulasku u vozilo, primetićete koliko je EcoSport zapravo uzak krosover. Mada autor ove priče ima problema s viškom kilograma, njegov automobil za svakodnevnu vožnju je malena Toyota Yaris pa možete zaključiti koliki problem sa prostorom EcoSport zapravo ima. Možda je razlog taj što je on originalno razvijen za narode nižeg rasta pa i manje kilograma, tako da je sasvim jasno da će Ford morati detaljno da se pozabavi naslednikom ukoliko želi da ga (uspešno) prodaje u Evropi ili Americi.

Slična situacija je i u drugom redu sedišta pa je prostor za noge u rangu s nekim manjim kompaktnim automobilom. Kada se zna da Ford za EcoSport traži istu cenu kao i za Fusion/Mondeo, postavlja se pitanje zašto bi neko kupio EcoSport s tako kompromitovanim unutrašnjim prostorom. Još jedna velika mana, gde smatram da je proizvođač napravio grešku, je pozicija rezervne gume. Sudeći prema slikama, ona se na nekim tržištima može pronaći na vratima prtljažnika, ali u slučaju verzije za američko tržište je locirana u podu prtljažnika. To je smanjilo i tako uzak prostor, pa je ovo definitivno još jedna kategorija na koju Ford mora da obrati pažnju.

Ako zanemarimo prostranost, enterijer krasi uglavnom sve ono šta je već viđeno na ostalim modelima kompanije. Stil je dopadljiv, a sve komande nadohvat ruke. Kako to obično biva kod modernih vozila, broj dugmića je minimalan, a kontrole se uglavnom obavljaju preko 8,0-inčnog monitora. Titanium je izuzetno bogato opremljen i teško mu je pronaći manu. Dugačka lista opreme se zasniva na centralnoj bravi i prozorima, šiberu, kožnim sedištima sa grejačima i klimom, povezivanjem na mobilni telefon preko Android Auto i Apple CarPlay funkcija i još mnogo toga.

Sam kvalitet enterijera je takođe u rangu s ostalim Fordovima. Većina parametara je sasvim u okviru očekivanja od jednog vozila u „radničkoj klasi“, ali se i dalje mogu pronaći jeftini detalji, koji će skripati svaki put kada pređete preko rupe. To se posebno odnosi na plastiku u zadnjem delu vozila, a neprijatni zvukovi su dolazili tokom većinskog dela testa, iako je reč o vozilu s manje od 13.000 kilometara na satu.

Mehanika

Na američkom tržištu EcoSport se može naručiti s dva benzinska agregata. Onaj osnovni od tri cilindra razvija 118 konjskih snaga iz 1,0 litra radne zapremine zahvaljujući turbo punjaču. Međutim, on je dostupan samo s pogonom na prednje točkove, a ukoliko želite pogon na sva četiri točka, onda je potrebno da izaberete moćniji 2,0-litarski agregat sa 166 „konja“. Upravo se ova moćnija verzija našla pod haubom testiranog EcoSporta, a bez obzira koji model izabrali, snaga se prenosi na točkove preko šestostepenog automatskog menjača.

Spomenuti motor se dugo godina (tačnije od 2011. godine) ugrađuje u Focus za američko tržište i relativno je pouzdan. Kao i svaki drugi potpuno novi agregat, nekoliko godina je imao sitne boljke koje su vremenom ispravljene, ali u današnja vremena je gotovo bez mane. Snaga se razvija na relativno visokih (barem za američke standarde) 6.000 obrtaja, što je rezultiralo i u visokoj potrošnji benzina. Verujem da je i ovaj motor samo privremeno rešenje i da će u narednih nekoliko godina biti zamenjen modernijim EcoBoost turbo agregatom. Voleo bih da mogu da kažem i reči pohvale za menjač, ali njih jednostavno nema. Ne samo što menjanje stepena prenosa ne teče „glatko“ već je odavno stekao reputaciju problematične tehnologije u Focusu, tako da će Ford definitivno morati da poradi na njemu.

Utisak u vožnji

Ako lista kritika nije bila dugačka tokom prvog utiska, ona će postati još gora kada krenete s vožnjom. Pored već opisane iritirajuće buke izazvane škripanjem plastike, EcoSport pruža izuzetno lošu zvučnu izolaciju u odnosu na spoljni svet, pa su šumovi koji prodiru u kabinski prostor tokom vožnje na auto-putu izuzetno intenzivni. Možda ne u onoj meri kao kod Fiata 500X, ali neverovatno da cenjeni proizvođač kao što je Ford uopšte „izbaci“ takvo vozilo u saobraćaj.

Udobnost je nešto pozitivnija, mada i ona zaostaje za većinom rivala. To se posebno odnosi na zadnju klupu, ali ni vozač i suvozač se sigurno neće osećati komotno. Kočnice su zadovoljavajuće, pošto je EcoSport težak podnošljivih 1,5 tona. Možda najpozitivniji komentar je onaj da je preglednost izuzetno dobra zahvaljujući „kockastom“ stilu, pa raduje što Ford nije pratio trend s „kupe sa četvoro vrata“ strategijom.

Za kraj dolazimo i do potrošnje. Prema fabričkim brojkama, ona bi trebalo da iznosi 10,2 litra na 100 kilometara u gradu, odnosno dva litra manje na auto-putu. Tokom višednevnog testa nisam uspeo da je snizim ispod 11,2 litra (čak i na auto-putu) dok bi u gradu redovno prelazila 15 litara. Smatram da je menjač glavni krivac, ali i neefikasni agregat koji zahteva odlazak u više obrtaje.

Cena

Na američkom tržištu početna cena za osnovni S model sa 1,0-litarskim agregatom iznosi 20.485 dolara, dok je za testirani Titanium s pogonom na sva četiri točka potrebno izdvojiti 27.715 dolara. Iako su Fordovi poznati po visokim popustima, oni na EcoSportu u proseku iznose samo 880 dolara.

Zaključak

Svako ko odlično poznaje istoriju Forda (posebno na američkom tržištu) će vam reći da je Ford u najboljoj poziciji kada je potražnja slaba i da se u takvim vremenima značajno obraća pažnja na detalje. S druge strane, u periodima kada je potražnja visoka, onda gotovo svaki proizvod završava na ulicama bez obzira koliko dobar bio. EcoSport je odličan primer takve teorije. Reč je o krosoveru koji sigurno ne zaslužuje da nađe svoje mesto u Fordovoj ponudi, barem do sledeće generacije, ali američki proizvođač nikako nije mogao da prepusti toliki broj kupaca konkurenciji. Moj savet je da zaobiđete ovaj krosover. Dodajte koju hiljadu dolara više za Escape/Kuga ili kupite neki od prestalih zaliha modela Fusion/Mondeo. Krajni rezultat će biti značajno bolji.

Tekst: Zoran Tomasović

Fotografije: Željan Tomasović

Uredio: Pavle Barta

Ford EcoSport Titanium (2019.)

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV/krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.017 mm x 1.765 mm x 1.650 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.519 mm
Zapremina prtljažnika: 592 l
Masa praznog vozila: 1.515 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/atmosferski benzinski
Zapremina: 1.999 cm³
Snaga: 166 ks pri 6.000 o/min
Maks. obrtni moment: 198 Nm pri 4.250 o/min

Pogon

Tip: Na sve točkove
Menjač: A/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 175/65 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,8 s
Maks. brzina: 187 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 51 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 9,2/13,5 l
Emisija CO2: N/A

Cena

Od 27.715 dolara (u Americi)

Dobre strane:

Proterenski dizajn, relativno dobra oprema u skupljim modelima, kvalitetan agregat

Loše strane:

Problematičan automatski menjač, loša završna izrada, visok nivo buke na auto-putu, relativno visoka potrošnja za zapreminu, nedostatak prostora
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 5 Ukupno 6
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 6 Ukupno 5,5
Kabina: 5
Komfor
Napred: 7 Ukupno 6,5
Pozadi: 6
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7,5
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 7
Potrošnja: 6
Menjač
Preciznost: 6 Ukupno 6,5
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 6,88

(7403)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Čitao sam i ranije testove ovog EcoSporta i svi se slažu manje-više sa ovim. Zapravo, greota je bilo trošiti vreme na testiranje, pisanje članka, čitanje testa pa i ostavljanje ovog komentara 🙂 Ali ajde, valja ponekad ukazati i na vozila koje treba zaobilaziti u širokom luku.

Don

Rijetko ko nudi ružniji i ogavniji auto od ovoga. Kako to da Herr Perika nije zamjerio 500x visoku razinu buke, pitam se pitam.
Btw, zar ne postoje uređaji koji će izmjeriti to u db? Mislim da čak i neki mobiteli imaju tu opciju
P.s. 160 km/h 6.brzina 1.4 motor i 140 ks ima buku od 74 db , maksimalna buka 79db po tvrdnjama proizvođača (Fiat)

Don
moron

500X je „avion“ za ovo fordovo čudovište.

Yankee

Vozio sam i 500X pre par godina. Takva buka na autoputu da nemam reci, moras da vices na osobu pored tebe da bi te cula.

Dzoniz

Sve je na mestu što je autor napisao. Meni se čak ni ime ne sviđa. Nadam se da će naslednik (Puma, ili će biti istoimeni naslednik, a Puma uz njega) biti potpuno drugačiji.

moron

„Moj savet je da zaobiđete ovaj krosover“. Napokon jedan test sa izuzetno jasnim zaključkom ( a ne ono uobičajeno „okruglo, pa na ćoše“ ).
Apsolutno saglasan.

Mad Max

Fali motor od 6000 kubika, pa bi onda potrošnja bila „opravdana“….. Izgubili se amer kupci, neki bi ka Evropi, neki ka Latinskoj Americi, a neki bi i dalje kaubojske kamion motore….. Ovaj Ford je tipičan primer propasti amer auto industrije….. Za ovo je 500L „Šumadinac“ pravo auto

Yankee

6000 kubika bi isto trosio uz 3 puta vise snage. EcoSport je cinio samo 2,2% od Fordove prodaje u Americi prosle godine i apsolutno nista ne govori o americkoj auto industriji. Koliki god da je krs, EcoSport je i dalje Mercedes za Fiat 500X koji sam vozio pre par godina.

Zoca

2020 Explorer pokazuje da americka auto industrija drzi korak.Nova rwd (i 4×4)platforma ,dosta je unapredjena i laksa od stare.Ici ce definitivno i u Evropu sa verzijom 3.0 benzinsko hibridnom i 450hp.Nadam se da ces moci da ga „isprobas“ ove godine.

Yankee

Ne zna ti Mad Max sta je Explorer, nisu stigle kolege iz Amerike da mu kazu. 😉 Jos uvek uci razliku izmedju Chryslera 300C i 300M, a to ce potrajati. :)))

Zoca

Na moose testu Ecosport je bolje prosao nego 500 x,a kraci je 20cm.Izvodili su ga ,na ovom sajtu vec pominjani spanci 77.com.

Bungi

Kakav je bio prethodni Ekosport koji je imao okačen rezervni točak spolja, ovaj je mila majka.