1. Home
  2. Prezentacije
  3. Najbolji sprinter u istoriji Volvoa: debitovao EX30
Najbolji sprinter u istoriji Volvoa: debitovao EX30
6

Najbolji sprinter u istoriji Volvoa: debitovao EX30

391
6
Podelite sa prijateljima:

Volvo nije posedovao niti jedan model u gami s indeksom “30” evo već deset godina, nakon što je povučen heč s oznakom Volvo C30 (2006. do 2013). Kako rekosmo, naslednik je izostao, ali evo, sada se Skandinavci vraćaju u taj (kompaktni) segment. Istina, koncept prizemnijeg modela je sada u potpunosti različiti. Novi Volvo EX30 je krosover s petoro vrata, a što se tiče pogonskih sklopova, tu alternative nisu dostupne. Prodavaće se samo u električnom izvođenju.

To dakle podrazumeva da neće biti varijanti pogonjenih motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva, Volvo fazno isključuje ugljenovodonična vozila iz ponude i obećava potpuni prelaz na proizvodnju električnih automobila već od 2030. godine.

Volvo EX30 leži na platformi holdinga Geely. Predstavljena je skraćenicom SEA (Sustainable Experience Architecture) i modularna je po prirodi. Najbliži rođaci, po liniji mehanike, mogli bi biti modeli s oznakama smart #1 i Zeekr X, ali ako njihov međuosovinski razmak doseže 2.750 milimetara, onda švedska „tridesetica“ nudi svega 2.650 mm između osovina.

Unificirana šasija s Mekfersonovim oprugama napred i multilinkom nazad, a samo je jedna opcija za sistem vešanja. Ona s oprugama i pasivnim amortizerima.

Međutim, karoserija Volvoa EX30 je originalna s prepoznatljivim dizajno u korporativnom stilu. Gabaritno gledano, ispisnike je modela Mini Countryman ili Audi Q2. Dugačak je 4.233 mm, širok 1.837 mm, dok je visina na nivou od 1.555 mm.

Koeficijent otpora vazduha od 0,28 nije loš, ali nije ni izvrsan, dok je deklarisana visina najniže tačke podvozja u odnosu na tlo na 177 mm, odnosno na 165 milimetara, onda kada se vozač smesti na svoje mesto. Zapremina prtlažnika ispod linije prozora iznosi 318 litara, dok je uz rezervni točak svega 234 litra. Kada se zadnja klupa obori, tada se dobija zapremina od 904 litra. Pod haubom se nalazi kutija od samo sedam litara, taman da stanu kablovi za dopunu baterijskog pakovanja.

Deo razvojnog tima koji se bavi konstrukcijom i organizacijom enterijera je dostigao novi nivo minimalizma, čak i za standarde Volvoa, jasno oponašajući tok misli kolega iz Tesle. SUV EX30 je opremljen samo jednim ekranom na čeonom panelu, a on poseduje dijagonalu od 12,3 inča, dok on prikazuje sve neophodne podatke, uključujući i one karakteristične za instrumentaciju (gornji sektor je namenjen tome).

Nije predviđen zaseban instrumentacioni displej projekcionog ekrana. Sam multimedijalni sistem radi uz pomoć operativnog sistema tipa Android, a tu su integrisane i usluge koje nudi Google, kao i opcija osveženja sistema bežičnim putem, iako mašine namenjene kineskom i korejskom tržištu nose drugačije kompjuterske programe.

Minimalizam se nastavlja i kada se analiziraju ostale solucije. Na primer, unutrašnji paneli vrata su u potpunosti lišeni dodatnih elememenata pa poseduju samo ručice za otvaranje vrata i odmorišta za ruke, koja ujedno služe i kao ručice za zatvaranje vrata.

Sistem zvučnika muzičkog uređaja je izmešen na panel ispred vozača, onaj frontalni. Uključuje pet jedinica koje su montirane u podnožju vetrobranskog stakla.

Tasteri za manipulaciju prozorski staklima, uostalom kao i centralna brava, smešteni su na središnjem odmorištu za ruke, dok su samo dve tipke odgovorne za pokrete stakla. Prelazak sa prednja na zadnja vrata i obrnuto, u domenu je nadležnosti drugog dugmeta. Viđeno u Volkswagenu ID-u.

Pored toga, pomenuto odmorište za ruke integriše i deo s držačem za najviše dve čaše. Ručica montirana s desne strane upravljača je zadužena za kontrolu transmisije. Razvijena inetrna rasveta nudi pet različitih postavki funkcionisanja.

Volvo je u proizvodnji modela EX30 naširoko koristio materijale dobijene reciklažom, i to se ne odnosi samo na putničku kabinu. Recimo, oko 25% aluminijuma, 17% čelika i 17% plastike su proizvod reciklaže. Reciklirane plastične flaše i veštački materijali su korišćeni za oblaganje enterijera, a čak je i vuna u presvlakama sedišta predstavljena s 30%, dok kože uopšte nema na listi korišćenih materijala.

Četiri su različite opcije dostupne kada se priča o uređenju enterijera. Volvo EX30 pruža stakleni krov, pun set sistema vozačke asistencije, pomoć pri parkiranju i adaptivni tempomat.

Tri su modifikacije raspoložive i sve su veoma brze i moćne. Bazična ima jedan elektromotor na zadnjoj osovini sa 272 konjske snaga i 343 Nm obrtnog momenta i litijum-gvožđe-fosfatnom trakcionom baterijom efektivnog kapaciteta 49 kWh. Kada je spreman za vožnju, čak i ovako bazično skockan SUV meri 1.830 kilograma žive mase.

Deklarisana autonomija s jednim „rezervoarom goriva“ iznosi 344 kilometra u skladu s protokolom WLTP, dok ubrzanje do stotke traje svega 5,7 sekundi. Mašine dolaze s jednofaznim priključkom AC (11 kW) i mogućnošću brze dopune (DC) 134 kW.

Verzija s ojačanom autonomijom (Extended Range) pruža isti elektormotor, ali je trakciona baterija tipa litijum-jon (NMC) efektivnog kapaciteta od 64 kWh. Tu je domet na nivou od 480 kilometara, dok je unapređena i vozna dinamika, pa ubrzanje iz mesta do 100 km/h traje 5,3 sekunde. Trofazni punjač tipa AC (22 kW), i brzi punjač DC (153 kW) nude bržu moć dopune.

Na vrhu game se nalazi dvomotorna modifikacija Volvo EX30 Twin Motor Performance. Pogonskim rešenjem je predviđeno da svi točkovi budu aktivni u tom smislu. Krosover iz Švedske raspolaže snagom od 428 „konja“ i 543 Nm, a napaja se iz identične litijum-jonske baterije.

Ovakav krosover meri 1.963 kilograma i iz mirovanja do „stotke“ ubrzava za svega 3,6 sekundi. Taj podatak ga čini najdinamičnijim Volvoom u istoriji! Avaj, i ovde je maksimalna brzina kretanja ogranična na 180 km/h. Autonomija ove verzije iznosi oko 460 kilometara.

Volvo EX30 će biti sklapan jedino u Narodnoj Republici Kini, odakle će biti otpreman ka ostalim tržištnima. Na primer, prodaja bi u Evropi trebalo da započne krajem godine, dok je najniža zamišljena cena od 36 hiljada evra. Isporuke u Americi kreću 2o24. godine uz cenu od 35 hiljada američkih dolara.

Takođe, naredne godine se planira debi terenske modifikacije ovog vozila. Poneće naziv Volvo EX30 Cross Country (slike gore) i promovisaće plastične oplate na karoseriji, točkove s ogromnim felnama od 18 ili 19 inča u prečniku. Jašta, impozantniji klirens se prosto podrazumeva.

AutoRepublika

(391)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

pravi mali gradski autić od skoro 2 tone 😉

s mile

klirens spadne za 12mm od vozačevih 90kg… šta li se desi kada potovari ragbi tim, par komada po 120kg

BB

Onda ima ko da gura auto kad se iscica baterija 😜🤣

moron

Lepo izgleda.
Šteta je što nema u ponudi i neku SUS verziju

Rikošet

Ko mislim imati ove električne automobile, ako sad pravi garažu mora dobro armirati pod da mu auto ne bi potonulo…

Eto mali savjet od mene, a što se tiče ovog sepeta daleko mu kuća bila barem još deset, 15 godina, a onda ako se već bude moralo sješćemo u njega i prepustiti se čarima elektrona…

Njegova Visost

Sus živi vječno! 😃💪