1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nov sedan Toyota Crown debitovao u predserijskom izdanju
Nov sedan Toyota Crown debitovao u predserijskom izdanju
3

Nov sedan Toyota Crown debitovao u predserijskom izdanju

953
3
Podelite sa prijateljima:

Ovo je treći po redu model u porodici Toyote Crown šesnaeste generacije. Prošle godine je na tržište plasiran krosover Crown (s četvoro vrata), dok je Crown Sport debitovao nedavno kao adut s petoro vrata. Tokom vikenda koji je nepovratno ostao za nama, na pozornici postavljenoj uz stazu Fuji, namenjenu trkačkom maratonu po imenu Super Taikyu, Toyota je prikazala novi sedan.

To više nije automobil pune veličine, a koji je prezentovan na kraju prošle godine tokom Salona automobila u Gvangžuu, već vozilo koje je skoro u potpunosti spremno za serijsku proizvodnju.

Novi sedan je istinski naslednik dinastije Crown, nosilac je genetske strukture ove porodice i nastavljač tradicije. Naposletku, ako su krosover Crown i model Crown Sport doneli poprečno postavljen motor i prednje točkove kao osnovne pogonske, onda je sedan Crow onaj koji stiže utemeljen na platformi GA-L. Istu karakteriše klasična postavka, što će reći uzdužno (longitudinalno) postavljen motor i zadnji pogon.

Proporcije su gospodske, odnosno putnička kabina je maksimalno pomerena unazad. U šesnaestom pokolenju porodice modela po imenu Crown, samo su sedani s takvim dizajnom, a jedan je.

Konstrukcija prednjeg i zadnjeg kraja svih novih Crowna je unifikovana, ipak ako su modeli s transferzalno (poprečno) postavljenim agregatom dolazili s predivnim formama školjke, onda je klasična postavka sedana više stroga, sa retkim reljefom i obiljem pravih linija.

Bazični točkovi integrišu naplatke prečnika od 19 inča. Međuosovinski razmak iznosi 3.000 milimetara spram 2.920 mm koliko je to bilo kod Crowna prethodnog narašataja i koliko je kod sedana po imenu Mirai. Njega pomenusmo jer i on stiže na istoj arhitekturi GA-L. Dužina novog modela je 5.030 milimetara, širina je 1.890 mm, visina 1.470 mm.

Toyota Crown Sedan je prikazana u Japanu, ali joj je volan s lefe strane, dok je multimedijalni ekran s menijima na kineskom jeziku. Dakle, nema dileme za koje je tržište ovo vozilo namenjeno, kao što je očito i da Toyota ovu teritoriju u komercijalnom smislu smatra prioritetnom.

U putničkoj kabini su prisutna dva ekrana na čeonom panelu, dok je primetno i odsustvo analognih tastera. Crown pruža dvozonsku klimatizaciju, grejana i hlađena prednja sedišta.

Drugi red sedišta je, kao što je uobičajeno, formalno osmišljen za tri persone i instaliran je i središnji bezbednosni pojas, ali teško da će putnik prosečne veličine moći lepo da se smesti u sredini, ponajpre zbog glomaznog središnjeg tunela.

Centralno odmorište za ruke poseduje ekran osetljiv na dodir, dok sedište saputnika vozača može biti pomerano ili sklopljeno upotrebom dugmadi smeštenih s boka naslona.

Avaj, više pojedinosti nemamo, što će reći da ostajete uskraćeni za priču o mehanici. Predserijski Crown Sedan prikazan u Japanu, pruža vodonični pogonski sklop, konstruisan po ugledu na onaj koji je ugrađen u sedan po imenu Mirai. Ali, baza će biti hibridna verija s benzinskim motorom, kao i elektromotorom. Neće biti drugih modifikacija sedana.

Kako bilo, dodatne pojedinosti se očekuju u narednih par meseci, a to je stoga što će sedan Toyota Crown penetrirati tržište tek pred kraj godine.

U isto vreme, kompanija ne namerava da napusti proizvodnju vodonične limuzine Toyote Miraija. Ostaće na tržištu paralelno s limuzinom iz istog segmenta FCEV. Jasno, referenca je ka modelu Crown Sedan. Kako bi se ovo potvrdilo, prototip modela Toyota Mirai Sport je prikazan. Od razlika u odnosu na bazični model tu su osobeni odbojnici, modifikovana rešetka hladnjaka, zadnji spojler, felne prečnika 21 cola i mat boja za finiš. Još uvek nema daljih pojedinosti.

AutoRepublika

(953)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Da nije ovog odvratnog grila napred moglo bi da se razgovara o jednom umerenom i elegantnom automobilu.

s mile

potpuno saglasan,

veoma mi se sviđa, sve, osim grila

Laki

Isto mišljenje.