1. Home
  2. Vesti
  3. Honda NSX vs Honda Civic Type R (VIDEO)
Honda NSX vs Honda Civic Type R (VIDEO)
0

Honda NSX vs Honda Civic Type R (VIDEO)

304
0
Podelite sa prijateljima:

Dva potpuno različita automobila sa istim bedžom.

Generacijska razlika iznosi 12 godina, tako da bi ovo trebalo da bude laka pobeda za novi model.., pa, ne baš.

Originalna Honda NSX je čuvena po tome što je razvijena uz asistenciju legendardnog Ajrtona Sene. U svoje vreme, ona je bila regularan superautomobil, a i po današnjim standardima se ubraja u brze četvorotočkaše. S druge strane, nalazi se aktuelna generacija Civica Type R, rekordera Nirburgringa u svojoj klasi,.

NSX u pitanju je primerak iz poslednje godine proizvodnje. Ispod haube poseduje atmosferski (uh…), 3,2-litarski, centralno postavljeni V6 motor sa 280 ks. Što se „hot heča“ tiče, njega pogoni 2,0-litarski turbo četvorocilindraš postavljen napred. Ipak, Civic raspolaže sa 320 konja. Razlika je i u pogonu, jer NSX pokreću zadnji točkovi a Civic Type R prednji.

NSX je potegao bolje iz mesta, što ne čudi s obzirom na odzivniji, visokoturžani atmosferski motor i zadnji pogon. Međutim, Civic Type R smanjuje razliku, tako da imamo pravi foto finiš (nećemo otkriti ko je pobednik).

Ipak, u drugom duelu je bila sasvim druga priča. Automobili su imali leteći start pri 80 km/h u trećem stepenu prenosa. Kao što je Met Votson ovde naglasio, važnu ulogu je odigrao obrtni moment, koji je na strani Civica (400 Nm pri 2.500 o/min) u odnosu na NSX-ovih 300 Nm pri 5.300 o/min.

Već po tradiciji CarWow uporednih testova, treći duel je vezan za kočenje, odnosno kočioni trag pri 113 km/h. Ovde važnu ulogu igra masa vozila, pored drugih faktora. NSX je težak 1.392 kilograma a Civic Type R 1.380 kilograma. Jasno je da je i ovde bilo veoma „gusto“.

Bez obzira na ishod, naše emocije idu na stranu NSX-a, koji je za nas pobednik.

 

 

(304)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments