1. Home
  2. Vesti
  3. Baojun Yep je kineski električni mini SUV sa cenom od 10.500 evra
Baojun Yep je kineski električni mini SUV sa cenom od 10.500 evra
6

Baojun Yep je kineski električni mini SUV sa cenom od 10.500 evra

4.04K
6
Podelite sa prijateljima:

Propustivši sajam automobila u Šangaju, Baojun Yep je stigao na kinesko tržište. Mini električni SUV se tamo prodaje po nižoj ceni od prvobitno najavljene, koja sada iznosi 10.500 evra.

Iako Kina ostaje tržište za velike automobile, mali električni segment se spektakularno razvio poslednjih godina. A specijalista u toj oblasti, SAIC-GM-Wuling, namerava da nastavi da ubire plodove sa svoja dva brenda, Wuling i Baojun.

Njegov asortiman se brzo širi i sada uključuje jedinstven model: električni mini SUV. Baojun Yep se nužno posmatra kao kopija Suzukija Jimnyja. Njegov stil je snažno inspirisan njime, ali uspeva da bude još kompaktniji sa manje od 3,40 m dužine. S druge strane, širi je, s obzirom da je mali Japanac poreklom iz porodice Kei.

Model Baojun Yep Suzuki Jimny
Dužina 3.381 mm 3.550 mm
Širina 1.685 mm 1.645 mm
Visina 1.721 mm 1.720 mm
Razmak među osovinama 2.110 mm 2.250 mm

 

Ako je inspiracija očigledna, Yep nije pravi model sa pogonom 4×4 kao Jimny. Zasnovan je na samonosećoj konstrukciji i nema pretenzija na terensku vožnju. Čak i ako bi napadni ili odlazni ugao to mogli da sugerišu. Tačnije, za sad nema pogona na sva četiri točka. Pozadi je smešten električni motor od 50 kW (68 KS) i 140 Nm. Verzija sa pogonom na sve točkove ipak nije isključena.

Baterija je tipa LFP (litijum-gvožđe-fosfatna) i isporučuje je CATL, ima kapacitet od 28,1 kWh, a domet po kineskom ciklusu CLTC dostiže 303 km., što bi odgovaralo približno 240 km po WLTP-u ako bi model došao u Evropu, što je malo verovatno.

Snaga 50 kW (68 KS)
Obrtni moment 140 Nm
Baterija 28.1 kWh
Autonomija 303 km (CLTC)

≈ 240 km WLTP

Maksimalna brzina 100 km/h

 

Kada su objavljene prve informacije o ovom modelu, smatralo se da će cena da bude oko 13.200 evra. Yep je na kraju dobio cenu od 10.500 „evropljana“. Rat cenama u Kini je uzrok tome. Po ovoj ceni, standardna oprema uključuje, na primer, dva električno podesiva prednja sedišta, dva ekrana od 10,25 inča, 4G mrežu, klima uređaj sa filtracijom čestica PM 2,5, LED farove.

Opremljenija verzija košta 11.850 evra između ostalog ima naprednija pomagala za vožnju proizvedena u partnerstvu sa kompanijom DJI, uključujući poluautonomnu vožnju ili pomoć pri parkiranju sa memorijskom funkcijom nivoa 2. Čuveni Car-Watch na zadnjem delu je takođe deo toga. Ovaj ugrađeni ekran na vratima prtljažnika (sa bočnim otvaranjem) prikazuje personalizovane ikone i poruke.

Prtljažnik je mali, ali Yep umnožava praktične savete zauzvrat. Pored više korpi za odlaganje, primećuje se šipka na instrument tabli koja omogućava da se okače razni dodaci, a tu je čak i skladište u frižideru ispod prednje haube…

S obzirom na veoma pozitivan prijem ovog vozila, trebalo bi da budu i slične ponude drugih kineskih proizvođača u narednim mesecima.

AutoRepublika

(4042)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Malisa je prava kockica secera! 🙂 Ne zaboravite da dodate pikap varijantu!

s mile

Mališa je slatkiš, ali zar nije preslaba baterija, ovo nije dovoljno ni za 150km u realnim uslovima.

Mile

Kako 240 km po WLTP

s mile

svi EVi imaju min potrošnju od oko 15kwh, do prosečnih 20kwh, tako da iz baterije od 28kwh, sumnjam da može da se izvuče 200km

BB

Ovo je mali auto, to može sa 100 Wh za jedan km…
A i 150 mu je i više nego dovoljno

Matija

Ovo je gradski auto, niko nema nameru da njime ide na godisnji odmor. Verovatno postoje alternativne velicine ali ne velike.