1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Mercedesova G Klasa je omogućila slavlje Porschea na reliju
Zanimljivost dana: Mercedesova G Klasa je omogućila slavlje Porschea na reliju

Zanimljivost dana: Mercedesova G Klasa je omogućila slavlje Porschea na reliju

924
3
Podelite sa prijateljima:

Mercedes G Klase ili kako se često naziva i imenom G Wagen, je jedan od onih modela koji odbija da umre. Razvijen je još sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, i u prodaji se pojavio 1979. godine. Njegova originalna svrha je bila vojna, ali je vremenom postao i ikona među civilnim kupcima. To se posebno odnosi na period kada je veliki AMG ponudio svoje izdanje, a G Klasa postala omiljeni izbor među muzičarima i holivudskim zvezdama.

U današnjem izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na slučaj iz osamdesetih godina, kada je ovaj legendarni terenac tjunirao niko drugi do Porschea, a sve to sa ciljem da omogući pobede na terenskim trkama.

Znamo svi naravno da Porsche ima dugačku istoriju takmičenja u profesionalnom auto-moto sportu. Još od originalnog Typea 64, pa do raznih konfiguracija modela 911, Porsche je uvek dominirao na stazama i na taj način privlačio kupce.

Najveći period slave je stigao tokom osamdesetih godina kada je nemački gigant uspeo na slavi na čuvenoj trci 24 sata LeMansa čak sedam godina zaredom, zatim omogućio McLarenu da dominira u šampionatu Formule 1 sa svojim turbobenzincem sa šest cilindara, i poprilično iznenadio sa dva trijumfa na zahtevnom reliju Pariz-Dakar.

Za ovu priču su najbitniji uspesi izvan asfalta, a Porsche je originalno planirao da se takmiči u Svetskom reli šampionatu (WRC) sa modelom 911 i pogonom na sva četiri točka pod imenom 953. Međutim, automobilska federacija FIA je zahtevala i drumske modele radi homologacije, pa je Porsche razvio specijalni automobil 959.

Nažalost, pojavio se relativno kasno, to jest u vreme kada je čuvena Grupa B WRC-a eliminisana, pa su Nemci morali potražiti neko drugo takmičenje. Pronašli su ga u reliju Pariz-Dakar, gde im je bio potreban poveći tim pratilačkih vozila koji bi prevozio delove i inženjere na potrebne lokacije.

Jedno od takvih vozila je bio Volkswagenov kombi sa motorom iz Porschea, a o njemu smo i pisali pre nekoliko godina. Pokazao se relativno dobrim za sitne poslove, ali u onim ekstremnim uslovima, Porsche se obratio Mercedesu i kupio nekoliko primeraka njegovog terenaca s oznakom 280G. Nemački tim je slavio 1984. godine sa modelom 953, a godinu dana kasnije se vratio sa novim 959.

Startovalo je tri primerka u Francuskoj, ali niti jedan od njih nije uspeo da stigne do zacrtanog cilja u Senegalu zbog mehaničkih problema. Porsche će reći da je glavni razlog bio onaj da G Klasa nije mogla da prati trkački 959 i ukloni probleme na vreme. Tada je pala odluka da 280G i njegov 2,8-litarski motor sa 155 konjskih snaga nikako nisu u skladu s ambicijama tima, pa su ugrađeni benzinci sa osam cilindara iz modela Porsche 928 S4. Razvijao je impresivnih 320 „grla“.

Nemački tim odlučuje da testira 959 na Reliju Faraona u Egiptu, koji je svakako bio kraći nego Pariz-Dakar, ali je vožen po gotovo identičnom terenu i tim je bio u stanju da ukloni sitne greške. Međutim, na početku relija, jedan od primeraka modela 959 se zapalio, a kako je Porsche ranije osigurao dva mesta i imao samo jedan funkcionalni automobil, odluka je pala da inženjer Roland Kusmol bude drugi vozač, i to za volanom modela 280G, s motorom Porschea.

Terenac je zadržao svoj fabrički stil, ali je dobio i Porscheove značke i grafike. Uspeo je da završi na odličnom drugom mestu, a pobednik je bio 959. Tim je pokušao da ponovi strategiju i na reliju Pariz-Dakar 1986. godine, ali ga 280G nije uspeo završiti zbog mehaničkog kvara.

I pored toga je postao veoma bitan model nemačke industrije i danas možemo da ga vidimo u Porscheovom muzeju. Takođe je čest gost na skupovima klasičog relija i uvek učestvuje zajedno sa spomenutim gigantima kao što su 953 i 959. Šta da kažemo osim, ovaj 280G Porsche je definitivno bio AMG pre AMG-a…

Zoran Tomasović

(924)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Lijepa priča Zoki.I ovo nisam znao.
Naučio sam od tebe dosta stvari o autoindustriji za ovo vrijeme obitovanja na AR🙂👍

moron

Zoki je zaista živa enciklopedija.
I ja sam dosta toga po prvi put saznao čitajući neke njegove tekstove.
I svaka mu čast!

Yankee

Zahvaljujem obojici. 🙂