1. Home
  2. Izdvojeno
  3. Čovek koji poseduje preko 700 japanskih klasika (VIDEO)
Čovek koji poseduje preko 700 japanskih klasika (VIDEO)

Čovek koji poseduje preko 700 japanskih klasika (VIDEO)

1.09K
1
Podelite sa prijateljima:

Prodavac automobila, Geri Dankan, oduvek je želeo Nissan Figaro. Sada u kolekciji ima preko 100 primeraka tog modela, uz stotine drugih JDM klasika.

„Figaro sam video 1989. na Salonu automobila u Tokiju i rekao sam da moram imati jednog“, kaže Geri Dankan. „Sada sam se overdozirao!“

On se ne šali, jer trenutno ima 115 Nissan Figara u garaži, uz 25 Suzuki Carry mini kamiona, 15 Hondi Beats, odnosno oko 700 vozila ukupno!

Geri je osnivač firme Duncan Imports u Kristijanburgu, u Virdžiniji, a posebnu ljubav gaji prema JDM (Japanese Domestic Market) proizvodima i mini kamionima. „To se dešava kada imate 65 godina a automobili su vaš hobi“, uz smeh priča Dankan. „Ljubavnica bi bila jeftinija!“.

Šta je zaista sjajno su cene automobila. One započinju od oko 5.000 dolara za mini kamion ili Hondu Beat, primera radi, mada Geri preporučuje da se potroši nešto više ako je Figaro u pitanju. „Imao sam ih za 1.500-1.600 dolara, ali ukoliko želite nešto čestito, morate da platite petnestak hiljada. Uvek govorim, ukoliko ti se ne sviđa, vrati ga. Ukoliko možete da priuštite neki primerak, nećete izgubiti na njemu.“

Geri je druga generacija prodavaca automobila, u poslu je od 18. godine, a njegova porodica neguje ovaj biznis od 1955. Njegov lanac prodajnih salona predstavlja Acuru, Audi, Ford, Lincoln, Hondu, Mazdu, Suzuki i još neke marke, ali je Geri oduvek voleo klasične automobile, mada su to inicijalno bili oni sa Triumph i MG oznakama, ne i japanski kei automobili.

Nissan Figaro

Sve se promenilo kada je osvojio titulu najboljeg Hondinog dilera, a kao nagradu dobio putovanje na Salon automobila u Tokiju 1989., gde je po prvi put video Figaro. Pitao je Nissanovog dilera kada bi mogao da kupi jedan primerak, ali mu je odgovoreno da ne može, jer nije bilo planova da se Figaro prodaje u SAD.

Međutim, prava ljubav zaborava nema. Proizvodnja ovog modela je startovala 1991., a američki zakon dozvoljava uvoz automobila koji nije originalno homologovan za američko tržište, ukoliko je on star 25 godina ili više. Na taj način je 2016. bila godina kada je Geri konačno mogao da sebi priušti Figaro.

U međuvremenu, u decembru 2016. ljubav gospodina Dankana prema japanskim automobilima ga je dovela do jednog entuzijaste, udaljenog samo dva časa vožnje od njegove kuće, koji je prodavao Honde iz devedesetih. Nisu mogli da se slože oko cene, ali dok je Geri odlazio, prodavac mu je spomenuo još jednu garažu, a tamo su bili Nissan S-Cargo dostavnjak i crveni japanski vatrogasni kamiončić. Geri je morao da ih poseduje!

Nissan S-Cargo

Ispostavilo se da je prodavac imao kontakt u Vašingtonu, odnosno čoveka koji je uvozio ove automobile iz Japana. „Nazvao me je dve nedelje kasnije rekavši da zna tog tipa… i tako sam ja završio sa kupovinom još deset vatrogasnih kamiončića. Pokazalo se da je on bio uvoznik, a između januara i maja 2016., kupio sam ih od njega, ali su uvoznici preterali s provizijom.

„Tako sam došao do jedne japanske gospođe u Los Anđelesu. Napravili smo dogovor a ja sam bio tretiran kao kralj, kao da sam član japanske porodice. Oni imaju ljude na aukcijama u Japanu svake noći. Odabrao sam jednu koju sam želeo, oni su prevodili, proveravali vozila a ja sam ih uvozio u SAD.“

Tako je Geri došao do preko 700 vozila. „To je strast, dobijanje mogućnosti“, rekoa je on. „Imao sam 1.000 vozila od 2016. Ne znam da li me bog ili đavo tera na ovo.“

Koji god da je u pitanju, Geri je još uvek dovoljno pun strasti da neke od „dragulja“ zadrži za sebe. Ukoliko odete na Duncan Imports internet stranicu, kliknite na inventar, a zatim sortirajte automobile po ceni, od najniže do najviše. Videćete da je prvih nekoliko stranica označeno kao „privatna kolekcija, nije za prodaju“.

Mazda Porter

To su Gerijevi automobili a u njih su uključena verovatno dva najbolja Figara na svetu, sa manje od 3.500 kilometara na satu, kao i Subaru Sambar i Mazda Porter mini kamioni, par Autozam AZ-1, zatim fenomenalan, žuti Suzuki Carry 4WD kamiončić i atraktivna Honda City Turbo iz 1984.

Autozam AZ-1

Tu su i neka mrtvačka kola. Jedan je relativno uzdržan Nissan President, ali je zato Toyota Century prilično kitnjasta.

Gerijevi automobili daju uvid u to koji će od JDM primeraka biti kolekcionarski, mada je veliki broj oni koje drži iz čiste ljubavi. Dakle, koje bi preporučio kao zanimljiv posed?

„Mislim, videćete Toyotu Soarer, Autozam AZ-1, Hondu Beat, Suzuki Cappuccino i Nissan Figaro kako postaju sve interesantniji za kolekcionare. Mnogi od ovih automobila su prešli veoma mali broj kilometara, više su prešli preko okeana da bi došli ovde.“

Suzuki Cappuccino

Ipak, on takođe smatra da su Mitsubishi Delica i Toyota Century popularne među njegovim kupcima.

Mitsubishi Delica

„Da ste mi nekada rekli da ću kupiti 700k automobila sa volanom s desne strane, rekao bih vam da ste poludeli“, smeje se Geri. Međutim, on ima pravila, a prvo je da ne kupuje automobile kojima je potrebna restauracija. „Želim da ih vidim što očuvanije. Želim da ih kupci vide sa svim nedostacima. Ukoliko je došlo do korozije, neću kupiti takvo vozilo.“

Ipak, čak i Geri je iznenađen veličinom i uspehom ovog biznisa. „Osećam se kao da bog ovo kontroliše jer ja jednostavno nisam toliko dobar.“

Izvor: AutoClassics

Priredio: Pavle Barta

 

(1093)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Ovakvi tekstovi bude želju u meni da se upustim u sličnu priču, shodno svojim mogućnostima, naravno