1. Home
  2. Zanimljivosti
  3. Zanimljivost dana: Stranci u NASCAR-u
Zanimljivost dana: Stranci u NASCAR-u
0

Zanimljivost dana: Stranci u NASCAR-u

182
0
Podelite sa prijateljima:

National Association for Stock Car Racing ili NASCAR je tradicionalni američki šampionat koji veoma popularan na severnoameričkom kontinentu . Od kada je osnovan 1948. godine, NASCAR je zahtevao da automobili budu identični onima na ulicama, mada će se vremenom taj trend promeniti do te mere da današnji proizvodi dele samo neke dizajnerske linije.

Sve do kasnih 1990-ih godina NASCAR je na većini trka zahtevao da automobili budu američki. To i nije bio problem pošto su većina automobila na ulicama bili upravo takvi, ali sa vremena na vreme na manjim stazama i manje bitnim trkama NASCAR bi dozvolio i stranim proizvodima da se takmiče. Jedan od njih je čak uspeo i da pobedi i taj rekord će opstati dugo vremena.

Prvi strani automobil koji se takmičio u NASCAR-u je bio Aston Martin na International 200 trci voženoj 21. juna 1953. godine na Langhorne Speedway stazi u saveznoj državi Pensilvaniji. Ova staza je bila jedna od retkih neovalnih i izgrađena je na nekadašnjem aerodromu pa su sportski automobili bili idealni za veliki broj krivina. Lokalni vozač Stin Megrat je sa svojim Aston Martinom završio na 27. poziciji od 38 automobila, a pretpostavlja se da je trku završio ranije zbog kvara pošto je vozio samo 40 od 200 krugova.

Oko godinu dana kasnije prva strana kompanija je uspela i da pobedi na istoj stazi. Na trci su se pojavila 43 automobila, a čak 21 od njih su bili strani, uključujući trinaest Jaguara, pet MG-a i po jedan Austin-Healey, Morgan i Porsche. Bak Bejker se kvalifikovao na pol poziciju u svom Hudsonu, što je bilo impresivno da jedan tako veliki automobil nadmaši daleko skuplje i moćnije evropske proizvode na neovalnoj stazi. Među vozačima Jaguara se našla i zvezda iz Indy šampionata Al Keler. On je startovao trku kao sedmi, ali je do 23. kruga izbio na prvo mesto i vredno ga čuvao do samog kraja (trka je imala 50 krugova). Pored prvog mesta, Jaguari su zauzeli i četvrto, peto i šesto mesto, a između njih su se našli Hudson i Oldsmobile.  

Još jedna od retkih trka kada je NASCAR dopustio stranim kompanijama da se takmiče (pre nego sto su pustili i Toyotu 2007. godine) je bilo 1956. godine u Langhorne (savezna država Pensilvanija). Među 38 automobila bilo je šest Jaguara, dva Porschea, Aston Martin, ali je najviše pažnje privukao Volkswagen. Lokalni vozač Dik Hagli je kvalifikovao svoj Beetle pri brzini od 48 mph (77 km/h), što je bilo oko 16 mph (26 km/h) sporije od Lojda Šava, koji je kvalifikovao Jaguar na pol poziciju. Hagli je završio na 19. mestu, a zanimljivo je da Šav nije vodio nijedan krug i završio je četiri pozicije slabije. Na trci je pobedio Dik Ratman (Hudson).

Ali ni to nije bio kraj. Na čuvenoj Riverside stazi (savezna država Kalifornija) 1958. godine su se pojavila dva Citroena, Renault i Goliath. Citroeni su završili na 18. i 19. pozicijama, Goliath je zauzeo 27. mesto, a Renault nije uspeo da završi trku.

International 200 staza se tokom 1960-ih pokazala popularnom za strane automobile, a 1962. godine prvi put se pojavio i Alfa Romeo. Vozač Bil Blok je završio kao 22. od 24 automobila, a i na ovoj trci je učestvovalo deset „stranaca“. Među automobilima na stazi je bio i Chevrolet Corvette.

Do kasnih 1990-ih godina je postalo teško razlikovati koji specifično automobil je američki, a koji uvozni. Primera radi, Toyota Camry se proizvodila u saveznoj državi Kentaki i imala veći broj delova proizvedenih u Americi nego konkurentni modeli iz Forda, Chevroleta i Dodgea. Iz tog razloga, NASCAR je odobrio Toyoti da se takmiči u nižerazrednoj Truck seriji već 2000. godine, a u najjačoj Cup seriji sedam godina kasnije.

U prvoj sezoni Japanci su prošli kao bosi po trnju i nijedan vozač nije ni uspeo da se kvalifikuje na sve trke, ali već 2008. godine uspevaju da privuku moćni Joe Gibbs Racing tim i pobede su krenule da stižu. Kajl Buš je slavio već u trećoj trci u sezoni, a Toyota je sezonu završila sa deset pobeda u 36 trka.

Prva titula je usledila 2015. godine kada je najbolji bio spomenuti Buš. Tokom naredne sezone desila su se dva velika događaja. Prvo, Deni Hamlin je postao prvi vozač za volanom stranog automobila koji je pobedio Daytonu 500 da bi japanski proizvođač prekinuo i 12-godišnju dominaciju Chevroleta i osvojio titulu konstuktora sa 16 pobeda. Uspeh sa titulom konstuktora je ponovljen i prošle sezone, kada je i Martin Trueks doneo novu titulu.

Nepoznato je u kom pravcu će NASCAR otići narednih godina po pitanju stranih proizvođača, ali su interesovanje navodno pokazali Honda i Volkswagen – posebno nakon što se Toyota pokazala uspešnom. 

Zoran Tomasović 

 

(182)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments