1. Home
  2. Vesti
  3. Rusi navalili da pazare pikap kamionete
Rusi navalili da pazare pikap kamionete
1

Rusi navalili da pazare pikap kamionete

432
1
Podelite sa prijateljima:

Prodajni rezultati četvorotočkaša iz kategorije pikap kamioneta su doživeli veliki uzlet na, inače napaćenom tržištu  Ruske Federacije. Analitičari koji se bave razvojem događaja na automobilskom tržištu, ovaj fenomen pripisuju širenju ponude vozila koja potiču iz Narodne Republike Kine, kao i jačanju uvoza putem paralelnih kanala (sivo tržište).

Ovaj, tradicionalno ne tako popularan segment tržišta je utrostručen u aprilu ove godine u odnosu na onaj iz prošle, preneo je lokalni medij po imenu Otkritie Avto, pozivajući se na podatke o novoregistrovanim automobilima. Istina, brojka koja ilustruje tiraž pikapova koji su isporučeni nije velika: samo ih je 1.265 komada, ali treba imati u vidu da je uporedna cifra još skromnija i iznosi 445.

Zanimanje tamošnjih kupaca za pikap kamionetima se objašnjava interesantnijom ponudom vozila i iz Amerike i Japana, a ne samo iz Kine. Veliki procenat rasta prodaje je obračunat i zahvaljujući tome što je tokom aprila 2022. godine tržište kolabiralo, a cene otišle nebu pod oblake, sve kao posledica pokretanja rata u Ukrajini.

Skoro svi modeli pikap kamioneta su indeksirali rast prodaje, uključujući tu čak i one koji su nestali iz zvanične ponude. Na vrhu rang liste najpopularnijih modela se i dalje nalazi pikap UAZ-a, ali uz perspektivu gubitka trona. Njega je u aprilu izabralo 286 kupaca, što je za 133% više no lani. Na drugo mesto se plasirao model Great Wall Poer s prodajom od 232 jedinice, uz rast prodaje od 1.060%. Američki Dodge Ram je zahvaljujući sivim kanalima uvoza i prodaje, dospeo do 144 ruska državljana, uz porast tražnje od 115%.

Porast tražnje je primećen i kod japanskih četvorotočkaša iz ove klase. Tako je Toyota Hilux izabrana od strane kupaca 133 puta uz rast plasmana od 90%, dok je Mitsubishi L200 prodat 132 puta (plus 71%). Ranije su proizvođači na godišnjim osnovama u Rusiju isporučivali oko dve i po do tri hiljade pikap kamioneta na godišnjoj osnovi, ali su aktuelna ograničenja isuviše ozbiljna da bi se takva postignuća mogla ponoviti u ovim okolnostima.

Kako bilo, na šestom mestu se našao model Great Wall Wingle (116 komada, plus od 544%). Njegova prodaja je obustavljena ne mesec dana. Slede druga dva „Kineza“: JAC T6 (97 vozila, plus 362%), DFM ZNA (63 komada), Ford F-150 (21 primerak, plus 133%), dok listu prvih deset modela zatvara Toyota Tundra, usled prodaje 19 pikapova (plus 171%).

Ostali pikap kamioneti su isporučivani u obimu koji ne premašuje deset vozila. Tu su još i sledeći modeli: Ford Ranger, Jeep Gladiator, Hummer EV, Toyota Tacoma, GMC Sierra, Isuzu D-Max i JAC T8 Pro.

AutoRepublika

(432)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Tomislav

Brojke su impozantne.