1. Home
  2. Vesti
  3. Dacia prodala pola miliona Dustera u Francuskoj
Dacia prodala pola miliona Dustera u Francuskoj
4

Dacia prodala pola miliona Dustera u Francuskoj

656
4
Podelite sa prijateljima:

Dacia je prodala pola miliona Dustera u Francuskoj od lansiranja svog SUV-a 2010. godine.

Dacia Duster postiže neprekidan uspeh. Rumunski SUV je 2022. godine bio na devetom mestu po prodaji novih automobila u Evropi i na desetom u Francuskoj Republici. Takođe se plasirao kao treći najprodavaniji SUV prošle godine, pa čak i prvi u Francuskoj kada su isporuke fizičkim licima u pitanju.

Njegova prva generacija, plasirana u Francuskoj do 2017. godine, tamo je prodata u 291.764 primerka. Naslednik, u prodaji već šest godina, dostigao je prodajne brojke u iznosu od 208.236 komada do danas. Dacia je stoga isporučila pola miliona Dustera galskoj republici za trinaest godina. SUV je popularniji u nekim regionima od drugih, a prema podacima iz NGC-Data® nisu sve njegove verzije podjednako uspešne.

Čak i više nego među regionima, treba primetiti velike razlike između verzija Dacije Duster u brojkama prodaje. Najznačajnije razlike se odnose na izabrani tip pogona, pošto se manje od 9% kupaca odlučilo za pogon na sva četiri točka 2022. godine. Međutim, 2021. godine skoro 17% kupaca novog Dustera se odlučilo za taj pogon.

Ali, nekoliko faktora je doprinelo smanjenju ove stope, koja je već u velikoj meri bila u manjini. Jedan od razloga je nestanak benzinskih modela TCe 130 4×4 i TCe 150 4×4, ostavljajući samo dizelu dCi 115 mogućnost posedovanja integralnog pogona od restajlinga pre dve godine. Ova kombinacija je jedna od onih čija je cena na listi najviše porasla poslednjih godina. U završnici Prestige, njegova cena je porasla za 2.700 evra između 2020. i 2022. godine na 24.700 evra prošlog decembra. Osim toga, pooštravanje ekološkog malusa iz godine u godinu povećalo je minimalnu taksu koja je pogađa sa 190 na 280 evra. Od 1. januara 2023. iznos je povećan na 450 evra.

Između 2021. i 2022. broj registracija Dustera sa pogonom na sve točkove smanjen je za 44,74%, dok je broj registracija varijanti 4×2 povećan za 11,05%. Čak i ako to znači žrtvovanje pogona na sve točkove radi opreme, kupci Dustera su uglavnom fokusirani na vrhunske konfiguracije SUV-a. Na jesen 2023. Dacia će predstaviti treću generaciju koja će se naći na tržištu u proleće naredne godine.

AutoRepublika

(656)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dobre prodajne cifre za FR.

S mile

Jednostavno. Robusno, povoljno vozilo. Za one kojima nije sve u znaku na haubi.

BB

Nekad si dobijao na haubi čak i otvarač za pivo 😜
Šta čovjeku više treba 😉

Zoca

Sandero najprodavaniji u Evropi i u aprilu.