1. Home
  2. Vesti
  3. Ovo su neki od najbezbednijih SUV-ova koje je ove godine testirao Euro NCAP
Ovo su neki od najbezbednijih SUV-ova koje je ove godine testirao Euro NCAP
17

Ovo su neki od najbezbednijih SUV-ova koje je ove godine testirao Euro NCAP

2.84K
17
Podelite sa prijateljima:

Već nekoliko godina SUV-ovi su najpoželjnija kategorija automobila. Zahvaljujući Euro NCAP-u videćemo i koje su najbezbedniji modeli testirani 2022. godine.

Bezbednost je važan faktor kada je u pitanju kupovina automobila. Pored toga što nam automobili koje vozimo obezbeđuju mobilnost koja nam je potrebna, moraju da nas zaštite i u slučaju nezgode.

Terenci su trenutno veoma popularni, a kada su ovi automobili u pitanju, koristiće se za odlazak na odmor ili za prevoz cele porodice. U narednim redovima pročitajte koji su to modeli.

Tesla model Y

Listu otvara električni Tesla Model Y. Teslin kompaktni SUV je najbezbedniji automobil u ovom trenutku. Model Y je postigao pet zvezdica na testovima koje je sproveo Euro NCAP, a njegovi aktivni bezbednosni sistemi imaju ukupnu ocenu od 98%.

Lexus NX

Na drugom mestu je SUV koji dolazi iz Japana. Nova generacija NX-a, kao i ostali modeli na ovoj listi, osvojila je pet zvezdica na bezbednosnim testovima. SUV srednje veličine nudi dobru zaštitu onima unutra, postižući rezultat od 91% za zaštitu odraslih i 87% za zaštitu dece.

WEY Coffee 01

Treće mesto zauzima WEY Coffee 01. Ovo je SUV proizveden u Kini i može se reći automobil je veoma siguran. Dobio je 91% za zaštitu odraslih i 87% za zaštitu dece. Takođe, sigurnosni sistemi su dobro funkcionisali. Dobili su ocenu od 94%.

smart #1

Najnoviji model smarta je mali električni SUV, kreiran od dve suvlasničke kompanije, Mercedes-Benza i Geelyja. Automobil je dobio ocenu od 96% za zaštitu odraslih, a za zaštitu dece je dobio ocenu od 89%. Novi smart #1 nudi autonomiju od preko 400 kilometara i snagu od 270 konjskih snaga.

WEY Coffee 02

Da se ​​vratimo na WEY… Kineski proizvođač ima još jedan automobil koji je dobro prošao na testovima bezbednosti. Coffee 02 je mali SUV, ali se dobro pokazao u testovima bezbednosti. Za zaštitu odraslih dobio je ocenu od 94%, čak i bolje od svog starijeg brata.

Mazda CX-60

Mazdin najnoviji SUV (naslovna fotografija) je takođe automobil koji započinje novu eru Mazdinih modela sa uzdužnim motorima. Napravljen na novoj platformi, najveći Mazda SUV koji je na raspolaganju prošao je testove Euro NCAP-a sa odličnim uspehom. Za zaštitu odraslih, automobil je dobio ocenu od 88%, a za zaštitu dece 91%. Što se tiče sistema aktivne bezbednosti, CX-60 nije tako visoko ocenjen, ali je postigao respektabilnih 76 procenata.

AutoRepublika

(2840)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ih, kako bi pored Mokke legao ovaj Wey Cofee… 😜😂🤣

Balkanboj

Mislim da su te ocene postale jedna glupost. Dok su na početku, kada se pojavio NCAP, proizvođači bili prinuđeni da unaprede pasivnu bezbednost i poboljšaju strukturu i čvrstinu šasije sada već nema tog napretka i ocenjuju se sistemi koji će nas zaštiti od nesposobnih vozača kojih je sve više.

Na slikama (neki post posle ovoga) sam odradio screenshot NCAP testa, bočni udarac u stub, za Smart #1, Lexus NX i Mazdu CX-60. Japanci još uvek nisu dostigli neki bolji nivo pasivne zaštite. Sami procenite koji je bezbedniji.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Balkanboj
BB

Evo ti plus, tako je…

moron

Naravno da su Evropljani vrh bezbednosti i svaki njihov model lako osvoji po pet zvezdica. Ili to možda ipak nije tako? Zašto BMW u 2022. ima dva modela koji nisu uspeli da osvoje pet zvezdica? Zašto Z4 ima samo 3? Zašto i3 ima jedan broj zvezdica kao Dačija Sandero iz iste godine zesta? Čak ni petica ( a ni trojka ), kao ni X5 (a ni X3 ) nisu u svim generacijama uspeli da osvoje po pet zvezdica. Dakle, daleko od toga da je NCAP od banalnostia, a i Evropa od superiornosti po pitanju bezbednosti ( niti se testira samo… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane moron
Balkanboj

Evo još mi nema slika, na čekanju su, da ih neko odobri. 🙄

moron

Slike neće ništa promeniti u odnosu na ono što sam napisao.

Da su Japanci „idealni“ ili „superiorni“ – naravno da nisu. To niko normalan ne bi mogao da izjavi.

Da su baš tako loši – nisu. Neki budu ok, neki prodju lošije. Kao i kod bilo kog brenda. Neki razočaraju.

Da gledaju samo aktivnu bezbednost – pa nije baš ni tako. Zašto bi onda maleni Jazz imao 10 air bagova, a Civic 11… To je ipak pasivna bezbednost.

BB

Ja ne znam gdje više guraju toliku posteljinu… 😜😂

Laki

Dobar komentar junače.

Balkanboj

comment image

comment image

comment image

moron

Znači, sada ti je EV postao uzor ? Dobra promena …
Šalim se 😊 A i ne …

Sa kog linka si skinuo ove slike ?

Balkanboj

Screenshot sa Euro NCAP YT kanala.
EV mi nije uzor ni za šta, precenjeno.
Što više čitam i pratim vidim da je čist turbo benzin sa 4 cilindra najbolja opcija. Bez ikakvih hibridnih sranja.
Btw, BMW i3 je dobio 4* na NCAP testu 2013 i odlično prošao, sa minimalnim deformacijama na testu bočnog stuba.

moron

Pa, ja to i kažem. Jednako dobro te godine ( 2013. sa 4 zvezdice) je prošla Dacia Sandero

Lazar

Američki institut za bezbednest na putevima https://www.iihs.org/ je skoro napravio test medju SUV vozilima (CRV, RAV4 i CX5 i još poneki) ali je malčice podigao standardne brzine koje se primenjuju na testovima, povećali su težinu i položaj vozila koja udara bočno testirane kandidate i rezultati su bili frapantni ! Evo originalnog teksta : IIHS changed the way it tests side impact crashes by using a heavier barrier moving at a higher speed—it’s now 4180 pounds at 37 miles per hour, compared to 3300 pounds at 31 mph in the earlier test protocol, for an increase of 82 percent more energy… Pročitaj više »

BB

To dokazuje da je sadašnja „bezbjednost“ samo marketing koji neiskusnim vozačima imponuje da su sigurni, pa se olako upuštaju u rizike. Sigusnosti nema bez vozača koji je bio u problemima i zna koje su granice, dakle treba uvesti obavezu nešto slično kao što ke NAVAK…

moron

Do „kontakta“ dva vozila nekada dolazi isključivom krivicom samo jednog vozača, a bez realne mogućnosti „nevinog“ da on to izbegne.
Zar u tim uslovima nije veoma bitna i pasivna bezbednost vozila? Zar za te prilike upravo NCAP i IIHS „kreš“ testovi ne pružaju dobar prikaz posledica koje tada mogu nastati po vozača i putnike ?

BB

Zašto mene etiketirati? Slažem se, treba automobil da bude siguran. Pa evo Lazar dokaza da nije tako, nećeš ti štimati brzinu i ugao prije nego što se dogodi udes… A ja i pišem zbog onog „krivog“ u udesu da bi on trebao da bude svjesniji mogućnosti sebe i vozila, onaj „nevini“ mi nije interesantan u ovoj priči 😜

moron

Pa i tih standardnih 31 mph za bočni test udar na IIHS-u je više nego 32 km/h na NCAP-u