1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: „Ali to nije pravi Ford Mustang“
AR pijaca klasika: „Ali to nije pravi Ford Mustang“

AR pijaca klasika: „Ali to nije pravi Ford Mustang“

537
10
Podelite sa prijateljima:

Ovo je uglavnom komentar koji možemo da čujemo od svih onih koji žive izvan Sjedinjenih Američkih Država svaki put kada se pokrene priča o generaciji Mustanga nazvanoj Fox („Lisica“). S druge strane, Amerikanci na njega gledaju kao na božanstvo i idealan način da mlađarija dobije jeftinu snagu, i da nauči osnove mehanike i tjuninga. Pa ko je onda u pravu?

Pa hajde da krenemo sa detaljima koje je nemoguće ignorisati.

Fox se proizvodio od 1979. do 1993. godine, što znači da je imao dužu karijeru nego bilo koja druga generacija Mustanga. Takođe je pronašao preko 2,6 miliona kupaca, a to nam govori da je svaki četvrti Mustang na svetu iz ove generacije (brojka bi zapravo bila još veća kada bi računali i model od 1994. do 2004. godine pošto je on delio sličnu modifikovanu platformu).

Ali ono što ga je zapravo proslavilo u očima američke javnosti je masa i opcije na račun tjuninga. Bazni kupe je bio težak tek 1.100 kilograma. Fox je u početku svakako imao problema sa snagom, ali se i to promenilo nakon 1982. godine kada je debitovao novi 5,0-litarski benzinac.

To je i dalje bilo daleko od onih slavnih vremena svega dvadesetak godina ranije, ali je publika po prvi put mogla da dobije lagani kupe ili fastbek sa solidnom snagom i pristupačnom cenom. Bilo je doduše nekih zamerki na račun stila i to je glavni razloga zašto „ne liči na Mustanga“. Istovremeno, većina će se složiti da se odlučno uklapao u period kada je nastao, i da bi delovao zastarelo da je kojim slučajem ličio na original.

Srce ovog automobila je činio spomenuti 5,0-litarski benzinac (zapravo je bio radne zapremine 4,9 litre, ali je Ford nudio motor iste zapremine i sa šest cilindara, pa je V8 reklamiran kao 5,0-litarski) sa 210 konjskih snaga i maksimalnih 360 Nm obrtnog momenta.

Menjač je bio petostepeni manuelni i četvorostepeni automatski. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 6,3 sekunde uz maksimalnu brzinu od 223 km/h. Nije bilo potrebno mnogo novca i znanja čak ni amaterskim mehaničarima da podignu snagu na značajno viši nivo, pa je Fox postao veoma popularan na stazama u takozvanom trkanju na pravcu.

Spomenućemo da je takvo zadovoljstvo koštalo 10.691 dolar ili 24.585 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca, a nije postojao moćniji i brži automobil za takvu cenu.

Primerak iz današnje priče je iz 1986. godine i nalazi se u gradu Hjuston unutar američke savezne države Teksas. Prešao je tek 22.880 kilometara i zaista ga je retkost videti u ovakvom stanju pošto ga je mlađarija masovno koristila za amatersko trkanje. Ovaj automobil poseduje sve one detalje koje kolekcionari žele: 5,0-litarski motor, manuelni menjač, karoseriju fastbeka  i popularnu crvenu boju.

Nije nam poznato zašto je kilometraža tako skromna, a prodavac navodi da je kupio automobil još 2019. godine i da je od tada prešao tek 240 kilometara. U međuvremenu je zamenio sve potrošne materijale i delove, tako da je Mustang spreman za vožnju na duže relacije.


Aukcija je donela sedamnaest ponuda, a najviša je iznosila devetnaest hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(537)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Šta me je uvijek nerviralo kod američkih auta više od kockastog dizajna i poluge automatskog mjenjača na stubu volana.?Ručni mjenjač čija je ručica pomjerena suviše napred pa je onda zakrive prema nazad.??Pa zašto odmah niste otvor ručice pomjerili na adekvatno mjesto , ergonomski odgovarajuće.???

Goran

Zato sto je sklop motora i menjaca deleko ispred vozaca

Bungi

Valjda postoji neki sistem sajli kojim se ta udaljenost premoštava.Kod stare VW bube, Zastave 750,Fiata 126,… mjenjač je skroz pozadi a ručica mjenjača je između vozača i suvozača na odgovarajućem mjestu.

moron

Zna li se, koliko je bio težak sa ovim V8 od 4,9 litara ?
I, kakav „engine“ je imao taj što je bio težak samo 1.100 kg ?

Yankee

1.258 kg za V8.
Bazni od 1.100 kg je bio 2,3-litarski atmosferac sa jel bese 89 ks.

moron

Dosta je bio lagan za takav motor 😊

Ali, to su bila neka druga vremena …

'79 DeVille

Sta je to ‘pravi mustang’?

Yankee

comment image

'79 DeVille

Ovo je samo jedan od njih. Meni licno kabrioleti ne pasuju bas najbolje, tako da za meni ovo nije onaj ‘pravi’… Hardtop ili Fastback, 1967/68 su atraktivni, ali i poslednji model, S650.

Yankee

Moj licno omiljeni je 1987-1993 LX 5.0. Ne volim nesto GT te generacije, ima branike previse u stilu „Fast & Furious“ tako da mi je LX bas po meri.

comment image