1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prvi Ford Mustang Dark Horse ide na aukciju
Prvi Ford Mustang Dark Horse ide na aukciju

Prvi Ford Mustang Dark Horse ide na aukciju

84
0
Podelite sa prijateljima:

Približava se vreme kada će nova generacija modela Ford Mustang biti dostupna kupcima. Prvi primerci će biti isporučeni na leto, a američki proizvođač vozila tvrdi da je do sada primio oko trinaest hiljada narudžbi. Biće to poslednji Mustang sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva i po mnogim najavama će se proizvoditi samo do 2029. godine pre nego što ga zameni naslednik na struju.

Ford kaže da 67% naručenih primeraka je sa osam cilindara ispod haube, ali svega 25% mušterija se opredelilo na šestostepeni manuelni menjač. To nam govori da kada prodaja krene, većina prodatih jedinica će imati motor V8 i desetostepeni automatski menjač.

Ford je u prošlosti „dao čast“ mnogim kupcima da kupe prvi proizvedeni model, a ceo iznos bi bio doniran u dobrotvorne svrhe. Primerak sa brojem šasije 001 je prodat početkom protekle godine preko aukcije kuće Barrett-Jackson za sumu od 565 hiljada američkih dolara.

Ruku na srce, taj automobil još nije napravljen već je kupac zapravo platio za pravo da onog dana kada proizvodnja počne, baš njemu će biti isporučen Mustang sa brojem šasije 001. Tada je objavljeno da će takav model pokretati petolitarski benzinac sa 486 konjskih snaga, dok će kupac moći da izabere sve ostale detalje kao što su menjač, boja, oprema i slično.

Ali ako želite da budete „glavni baja u selu“, barem ove godine, onda je potrebno da izaberete izdanje nazvano Dark Horse. On stiže sa petolitarskim benzincem sa 500 „grla“ i napravljen je isključivo za vožnju na stazi. Ford ga nagoveštava kao naslednika ranijih ekstremnih verzija kao što su Boss 302, Shelby GT350 i Mach 1 i sa ponosom kaže da ga je razvila njegova trkačka divizija.

U vreme kada Ford više ne proizvodi model GT, Dark Horse će biti najbrži model kompanije. Prvi primerak će biti prodat na aukciji firme Barrett-Jackson krajem ovog meseca i za razliku od ranije spomenutog Mustanga GT, ovaj Dark Horse je već kompletiran i kupac će preuzeti ključeve istog dana.

Ofarban je u plavu boju i stiže sa posebnim mehaničkim modifikacijama na račun ogubljenja. U suštini, kupac će moći da okrene ključ i da ga istog dana vozi na stazi. Njegova fabrička cena iznosi 60.850 dolara, ali pošto je reč o prvom proizvedenom Dark Horseu i pri tom je na aukciji gde sav iznos ide u dobrotvorne svrhe, za očekivati je da će kupac platiti minimalno desetak puta više.

Naredne godine ćemo videti još eksremnijeg drumskog trkača pod imenom GTD, a tek tu možemo očekivati da će neko otvoriti novčanik. Za sada možete ovde da čitate o njemu.

AutoRepublika

(84)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments