1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nova Serija 5 će se potruditi da nadgradi status koji su obezbedili preci
Nova Serija 5 će se potruditi da nadgradi status koji su obezbedili preci
53

Nova Serija 5 će se potruditi da nadgradi status koji su obezbedili preci

5.86K
53
Podelite sa prijateljima:

Samo jedan mesec nakon što je svetlost dana ugledala nova E Klasa iz Mercedesa, ona generacije W214, pred nama je i rivalski model, a to je peto pokolenje sedana iz BMW-a. U pitanju je model generacije G60. Ako znamo da je Mercedes-Benz razdvojeno predstavio tradicionalno i električnu E Klasu (pod indeksom EQ), onda Bavarci slede drugačiju filozofiju i uz tradicionalnu, prikazuju i baterijsku „peticu“. Ta nosi naziv BMW i5.

Serija 5 zadržava tradicionalni dizajn prednjeg kraja vozila i prema očekivanjima, nema prava na dvodelne farove, niti na hipertrofiranu masku hladnjaka, na način na koji se šepure najskupoceniji primerci BMW-a. Podsetićemo da su to modeli iz Serije 7, kao i krosoveri X7 i XM.

Ali, zato su revidirane plastične aplikacije na karoseriji, a sedan pruža elegantne bočne linije i pogolemu stražnjicu. Ručice za vrata su postavljene da budu u liniji s panelima školjke, dok je čuveni Hofmajsterov „kink“ retuširan. Tu su i crni umeci u C stubovima, obogaćeni brojkom „5“.

Evo kako izgleda bazična modifikacija

Zanimljivo je da su čak i kod najjeftinije modifikacije pokretane motorom s unutrašnjim sagorevanjem, funkcionalne rupe zauzimaju tek trećinu ukupne površine, uprkos tome što su nozdrve isprepletane uspravnim letvicama. Ostalo su detalji visokog sjaja.

Uz doplatu se može dobiti i pozadinska rasveta maske hladnjaka. Bazični točkovi uključuju felne prečnika od 18 inča, ali se može dobiti i naplatak prečnika 21 cola. Paketi M Sport i M Sport Pro su deo ponude „od odmah“ i pružaju agresivnije branike, kao da su vozači kavgadžije.

Još jedan pogled na uvodnu verziju

Serija je osetno narasla u odnosu na prethodnika iz naraštaja G30. Dužina je veća za 97 milimetara (pa iznosi 5.060 mm), dok je i širina veća za 32 mm (do 1.900 mm), dok je visina 36 mm (i iznosi 1.515 mm). Poslednje uvećanje je uslovljeno potrebom ugradnje trakcione baterije koja je uglavljena ispod poda karoserije.

Razmak između osovina je narastao za dva santima, pa doseže skoro tri metra (2.995 mm). Istovremeno, zapremina prtljažnika se smanjila. Prethodni sedan je nudio 530 litara, ovaj sad pruža 520 litara, ako je konvencionalan, dok baterijski i5 raspolaže sa samo 490 litara, što je skromna cifra za automobil koji je duži od pet metara. Pride, i zapremina rezervoara je snižena sa 68 na 60 litara.

Interesantno, svi trikovi koji bi trebalo da karoseriji donesu više elegancije nisu uticali i na unapređenje u oblasti aerodinamike. Odlazeća „petica“ je imala koeficijent Cd 0,23 (a u nekim verzijama i 0,24), ali sada samo BMW i5 koji poseduje „glatko, tečno“ podvozje, može da se podiči tim indikatorom.

Ostala vozila iz porodice „petice“ obeležava koeficijent 0,24 ili lošiji. Ono što je bolje kod novog modela jeste najniža tačka podvozja u odnosu na tlo. Kod sada već prethodne Serije 5, klirens je bio 144 mm, sada je 154 mm.

Platforma CLAR se nije strateški izmenila, pa podrazumeva dvostruka poprečna ramena na prednjoj osovini, multilink u pet tačaka na zadnjoj, dok su opruge elastični elementi (sedan nije pružao vazdušno oslanjanje, i to je tako i ostalo).

Bazična šasija stiže s pasivnim amortizerima, opcionim prilagodljivim vešanje i spuštenom šasijom koja dolazi s paketom M Sport. Tu je i adaptivno upravljanje, aktivni stabilizatori protiv prevrtanja (napajani iz sistema lakog hibrida na naponu od 48 volti) kao i potpuno kontrolisana šasija. Ali, sve pobrojano smo videli i kod modela koji se preselio u istorijske udžbenike.

Petica u velikoj meri kopira enterijer Serije 7, što će reći da je broj tastera i ručica sveden na minimum, dok je instaliran veliki (dvodelni) zakrivljen ekran (bez natkrivke) s jedinicom od 12,3 inča za instrumentaciju , i drugim monitorom od 14,9 inča za multimedijalni sistem. Taj displej je osetljiv na dodir.

Tasteri postoje na obruču upravljača i ispod ekrana, a nude i vibracionu povratnu spregu. Uređaj za klimatizaciju se kontroliše putem ekrana info-zabavnog sistema, dok je obezbeđena i zasebna ručica na dnu čeonog panela kako bi se upravljalo, kako bi se usmeravali otvori za ventilaciju, protok vazduha.

BMW Interaction Bar dobije onaj ko doplati. Donosi svetlosnu traku s umecima koji su osetljivi na dodir. Proteže se celom širinom frontalnog grebena i zalazi u unutrašnji panel vrata. Među opcijama se nalazi i projekcioni ekran. Multimedijalni sistem se oslanja na operativni softver pod nazivom BMW OS 8.5. Nov je i obezbeđuje rekonstruisanu strukturu menija, a među aplikacijama se mogu videti i igrice. Kažu da je dobro da se „ubije vreme“ dok je automobil nakačen da isisava život iz Elektroprived Srbije (izmenite prodavca goriva prema sopstvenom prebivalištu).

Vredno naglašavanja je i to što su osnovna sedišta sada „sportska“, dok se za ona koja naglašavaju komfor, mora pregovarati (u pogledu cene opcionala). Bazični enterijer integriše potpuno sintetičke materije, dok je koža tipa Merino sada opcija (a i bila je).

Može se poručiti i takozvani Sky Lounge (pored klasičnog panoramskog krovnog otvora. Iza naziva na engleskom, skriva se panel od stakla koji je dug 84 centimetra, a on se proteže skoro celom dužinom krova. Zadnji putnici će biti privilegovani ako vlasnik doplati za četiri klimatske zone (mada kome to treba – pa niste u hali sportova već u automobilu), a tu su i grejana sedišta, tableti na leđima naslona prednjih sedišta.

Sve benzinske i dizel verzije koriste osmostepenu automatsku transmisiju u koju je ugrađen i sistem lakog hibrida anlaser-alternator. On radi na naponu od 48 volti i napaja se iz zasebne baterije smeštene u gepeku.

Porodicu „petice“ otvara verzij BMW 520i i ona pruža zadnji pogon, dvolitarski turbobenzinac sa 190 konjskih snaga i 310 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta. U prvim sekundama ubrzanja, snaga pogonskog sklopa blagog hibrida doseže i 208 „konjića“ uz obrtni moment koji iznosi 330 njutn metara. Stara „petica“ je merila oko 1.610 kilograma, nova je teškaš, s masom od 1.725 kg! Pa opet, do stotke ovaj sedan dobaci hitrije. Nekad je to činio za 7,9 sekundi, sada je mera sedam i po. Maksimalna brzina je pak spuznula sa 235 na 230 km/h.

Ostali benzinci su namenjeni samo izvozu i neće ih biti u Evropi. Recimo, Amerikanci će moći da kupe i verzije: BMW 530i s dvolitarskim turbo motorom i četiri cilindra (258 konjskih snaga, 400 Nm) i izborom između zadnjeg i pogona na sva četiri kraja školjke, kao i BMW 540i xDrive s integralnim pogonom i trolitarskim agregatom kao delom sistema blagog hibrida. U pitanju je redni motor sa 381 konjskom snagom i 540 Nm (uz pomoć startera-generatora).

Samo je jedna modifikacija koja troši naftu prikazana do sada. To je dobro poznata verzija BMW 520d. Podrazumeva dvolitarski turbo motor s četiri klipa i isporukom 197 konjskih snaga i 400 njutn metara obrtnog momenta. Može se birati zadnji ili permanentni pogon na sva četiri točka, ali je ubrzanje do „stotke“ jednako brzo, nezavisno od pogonske formule za ovaj motor. Traje 7,3 sekunde.

Šestoklipni sklopovi kojima je hrana nafta, biće pridodati asortimanu tek 2024. godine. U isto vreme se očekuje i da će priključni hibridi biti ponuđeni. Dva su priređena, jedan sa zadnjim pogonom koji se zove BMW 530e. Taj poseduje dvolitarski benzinski agregat. Moć pogonskog sklopa iznosi 299 konjskih snaga i 450 Nm, dok je tu i poželjnija modifikacija: BMW 550e xDrive. Ne samo što je pogon stalan i na obe osovine, već je srce sklopa trolitarski benzinac, pa je 489 konjskih snaga i 700 Nm, već viđeno kod drugih bemvejaca, a i očekivano.

Ali, prvi će na pokretne trake električni BMW i5. Već su debitovale dve modifikacije istog. Inicijalni BMW i5 eDrive40 pruža neto masu od 2.130 kilograma i ima zadnji pogon zahvaljujući jedno električnom agregatu koji razvija 340 konjskih snaga i 430 Nm obrtnog momenta.

iIstina, takvi indikatori su dostupni samo kratkotrajno, onda kada je izabran režim vožnje Sport Boost, ili je aktivna funkcija Launch Control (kontrola trakcije pri startovanju iz mesta). Inače, bez toga, obrtni moment je na nivou od najviše 400 Nm. Takav sedan dobacuje do 100 km/h za 6,0 sekundi, dok je maksimalna brzina kretanja ograničena na oko 193 km/h.

Na vrhu „lanca ishrane“ nalazi se verzija s integralnim pogonom koja nosi indeks BMW i5 M60 xDrive (crveni četvorotočkaš na slikama) i on poseduje ostale priključke u nozdrvama. Prednji elektromotor proizvodi 261 konjsku snagu i 365 Nm, dok zadnji dodaje 340 „grla“ i 430 Nm. Najveća moć ovog automobila jena nivou od 601 „konja“ i 820 Nm.

Ponovo, kada se aktivira kratkoročna histerija, onda pretežak sedan (2.305 kg) do “stotke” dobaci za svega 3,8 sekundi. Najviša brzina kretanja je i ovde limitirana, ali na 230 km/h.

Obe električne verzije struju dobijaju iz iste trakcione baterije kapaciteta 81,2 kWh. Opremljene su naprednom toplotnom pumpom s termoregulacionim sistemom. Nažalost, sistem radi na naponu od samo 400 volti. Deklarisana autonomija uvodne verzije, prema WLTP-u, je 497 kilometara, dok je za M60 xDrive taj parametar na 455 km.

Može se ojačati za oko četvrtinu kada se izabere postavka vožnje koja favorizuje veći domet, ali tada je snaga motora ograničena, a pride se isključuju i svi značajniji potrošači struje.

Osnovni punjač za sporu dopunu (AC) je snage 7,4 kW (11 kW za Ameriku i Japan), opcional uključuje trofaznu alternativu na 22 kW. Brza dopuna (DC) je omogućena na 205 kW. Po prvi put je predložena i funkcija Plug&Charge, a to znači da mašina pamti sve važne podatke na temelju nekoliko dopuna, pa vlasnik ne mora da se „mlati“ onlajn aplikacijom i pristupom kartici.

Šta još? Pored prilagodljivog tempomata, ponuđen je i pseudo autopilot Driving Assistant Professional. Omogućava funkcije pomoći pri održavanju pravca unutar saobraćajne trake, uz mogućnost zaustavljanja i ponovnog pokretanja nakon toga. Za neka tržišta, poput nemačkog, američkog i kanadskog, obezbeđen je i pomoćnik u vožnji autoputem, a ono dopušta da se ruke sklone s volana do brzina od 130 km/h.

Elektronika se ipak brine da fokus vozača i njegov pogled budu na putu. Pa opet, pogledom u retrovizor montiran u kabini, možete aktivirati izmenu saobraćajne trake ili proces preticanja. Pomoć pri parkiranju reprodukuje pokrete vozila u poslednjih dvesta metara, kao i kod drugih bavarskih modela.

Nova „petica“ iz generacije G60, će se sklapati u Nemačkoj, uostalom kao i prethodna. Za to će biti zadužena uprava fabrike u Dingolfingu. Početak prodaje je viđen u oktobru, ali se cene već sada znaju. Na domaćem tržištu će startovati od 57.550 evra, dok će električni BMW i5 stajati najmanje 70.200 evrića. Top verzija s oznakom i5 M60 xDrive košta u startu 99.500 evra.

Alternativa s produženim odstojanjem između prednje i zadnje osovine će se nuditi u Narodnoj Republici Kini i biće benzinska i električna. Očekuje se početkom 2024. godine. Karavan će biti označen sa G61 i videćemo s proleća, a i on će biti dostupan kao konvencionalni i baterijski model. Tada, to jest kao električni će se zvati BMW i5 Touring.

AutoRepublika

(5860)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

53 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

E u qrc…. Ovo više ni iz jednog ugla ne liči na BMW.

Alxx

Užas 🙁 Nemačka auto-industrija polako ali sigurno propada…

Renault Terminator

Spolja perfektan.Unutra odličan,zamjerka ide na televizore ispred vozača ali to se izbjeći ne može,šta da se radi.
Gepek mu je na kraju isti kao u F10😁.Može proći,paše.
2.0 benzinac je tu,snaga je indentična 190ks a obrtni moment je povećan,to je dobro,još uz asistenciju hibrida jako lijepa snaga.Na papiru osjetno startniji od đeda F10 520i.
Ovaj auto je piko belo kao i njegov predhodnik G30.
I da..volan je lijep,konačno izgleda moderno.

BB

Još samo sačekati da neko pređe sa njim 163000 km i da da’ garanciju 3 godine 😜😂🤣

Renault Terminator

E to🤣

BB

Gdje kratka hauba, duga k’o gladna godina… Možda ti se ne sviđa gepek k’o hauba u Škode 105L…😜

Nik900

Au jbt sta je ovo …..zadnji deo uff , pa dobro svidece se kinezima to je najbitnije 😆

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Nik900
BB

Škoda 105 L 😜

Zoca

Bolje da ga nisu ni menjali.😃😡

Poznavalac

Odlican… razlog za kupovinu G30/31.

Yankee

.

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Yankee
Dondo

Kratka i visoka hauba, puno crne plastike da se vizuelno istanji zadebljani zadnji kraj.
Uzak C stub, zamršen Hoff, prednji kraj je neki miks Škode, novog M2 i serije 1. Zadnji kraj Camry/Elantra/Merc.
Kokpit sterilan, nemaštovit, nezanimljiv.
Dominik Dukec i ekipa su zreli za kamenovanje.
Sa ovom težinom bez adaptivnog vješanja, koje će da košta kao Sv. Petra kajgana, ima da se vozi kao Buick iz ’60-ih.

BB

Kako kratka hauba? Na onoj slici sivi iz profila, hauba je 1/3 vozila… Šta, treba biti 1/2? 🤔

Dondo

Zbog proporcija haube izgleda kao auto sa pogonom na prednje točkove. Suviše je visoka za ovu dužinu, to je ono što doprinosi efektu skraćenosti.

moron

Lep mi je. Spolja i unutra.
Još da sačekamo i taj karavan.

Njegova Visost

Lijep izvana, očajan iznutra. Ne može u istu rečenicu sa mercedesom a bogme ni sa Kijom da stane, to će da se pokvari već na 50k km, a na toj kilometražu si već izmijenio pola auta, jer to tako mora biti..a onda ko svaki vlasnik ovog smeća, mora da kupuje nove felge,čipove, nadoplacuje garanciju, čeka crni petak ponudu kad je sve na 50%, da ide u neovlaštene servise jer ga ovlašteni deru ko vola u kupusu kad to i jeste. Na samu spomen da većina sada nudi 5 ili 7 godina garancije, vlasnik će domahnuti rukom, da kod tih običnih… Pročitaj više »

Zeka

Kao da je miks škode i alfe u jednom.Uopste mi ne liči na Bmw-a…Lepša mi je E-klasa iako vise gotivim bm-a inače…bzvz dizajn

Rikošet

Dočeka i „petica“ da je razvuku na pet metara. I cijenu su razvukli pošteno… Pokrijte ove ekrane i ambijentalno svjetlo u kabini i vidjeće veoma malo dizajnerskog truda. Ugasite ekrane i ambijentalno svjetlo i imaćete tehnološku pustoš. Digitalnu lešinu… Ne znam ko je i kada dizajnerima rekao da automobil treba postati tablet na četiri točka, ali taj je ubio i ono malo vozačkog hedonizma, koji je u njima postojao… Najgore od svega je što će sva ta „silna tehnologija“ koja se danas promoviše kao revolucija već za četiri, pet godina biti ozbiljno prevaziđena, a takva sudbina čeka i sam automobil…… Pročitaj više »

Stari Dejan

Bravo Rikošet, svaka čast!

Njegova Visost

Dje sad moron da ti kaže da si dinosaurus? 🙂 Dobro došao u klub, dragi druže Dino 🙂 na dan Mladosti! A kako drugačije!?

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Njegova Visost
moron

Nisam mu ranije ništa rekao na ovo, ali, jesam dosta razmišljao o tome što je napisao 😊

Njegova Visost

De malo opusti se,uživaj evo jedan vidio iz doba dinosaura
https://youtu.be/BmQA0TyHMjM

Rikošet

Sjedim večeras na parkingu u autu, toplo je i prozor spušten. I čujem V6 Busso, prolazi Alfa Romeo 166 pocijepana kao stara čarapa, ali iz auspuha izlazi rapsodija. Ako postoji vozačka droga onda je ovaj Alfin zvuk jedna od najjačih…

Balkanboj

Droga… Čak je i onaj mali 1.8TS sa 8V dovoljan za drogiranje. Bialbero.

Rikošet

Vozio sam puno Fiata i Alfi, nisam nijedan posjedovao, ali mi je i na naobičnijem Puntu zvuk poparanog auspuha bio ljepši nego kada naglave Remus na monoge druge modele. Italijani su tu neprevaziđeni i uvijek sam ih obožavao zbog toga sve daju na emocije…

Njegova Visost

100%

Njegova Visost

Bio ti je mislim u Samoboru Meeting alfista nedavno .

Balkanboj

Uglavnom miting prepravljenih Fiata sa Alfinom značkom…. I ja nažalost imam prepravljenog Fiata, ali je cuore ❤ sportivo originale. Varijante sa 16v uopšte ne priznajem kao Alfino delo.

moron

Tačno je to. Ni za mene veće droge nema. Ali, na žalost, taj zvuk je prošlost. Koja se više nikada vratiti neće.

moron

Hvala. Odgledah celi video …
Mada, više sam slušao zvuk one Alfe pri forsiranom ubrzanju. 😊 Lep je … Lep „u tri m…ine“. Jeste. Ali, to više nema nigde. Odavno. Savremeni automobili su, na žalost, akustički totalno „ubiveni“ …
Nego, „cifarski“, znaš li da je danas npr. čak i jedan X7 benzinac (3,0, šestak) od skoro 2,5 tone, startniji pola sekunde od ove Alfe 147 GTA sa 3,2 V6 motorom ?

Njegova Visost

Kako to?

moron

Pa, nadjoh negde na netu podatak za 147 GTA da je 0-100 km/h za 6,3, a za X7 40i znam da je je 5,8.
To je tih pola sekunde.
Ni na koji drugi način nisam mislio da ih poredim. Niti je normalno i ovo što sam usporedio.
A razliku zvuka da ne pominjem.

Rikošet

Pitam se samo dokle će da ide ekranizacija, da li će ubaciti ekrane na volan, na sjenila ili će čitav instrument panel biti ekran kao kod Mercedesa. Izgubili su svaku mjeru i prešli granice dobrog ukusa odavno. Svi.

moron

Jezički te potpuno razumem šta pitaš, ali, ne bih znao odgovor na to pitanje. Ono što sam siguran, ni ti, ni ja se ništa tu ne pitamo, oko daljeg pravca razvoja i da li će „sutra“ u svakom vozilu možda umesto centralne konzole biti samo jedan tablet širok možda i jedan i po metar. 😊 Činjenica je da ovakav enterijer u novoj petici, sa ovim dualnim setom ekrana, nije bilo kakva novost za BMW. To je već vidjeno u par novih (aktuelnih) modela BMW-a. Veruj mi da sam ja imao unapred veoma lošu emociju prema svemu tome – sve dok… Pročitaj više »

Njegova Visost

Je li, a kako se slavi dan Mladosti? Pivkan, janje, torta, navečer bakljada …imal šta od toga?

Rikošet

Pitanje svih pitanje je da li se konstruktor rukovodio onim što je lakše i jeftinije za njega ili što je ergonomski prihvatljivije za korisnika…

Glede Opela nijedna krajnost nije dobra pa tako ni ona koju je on forsirao sa milionima tastera.

Prava mjera je negdje u sredini…

moron

Da, istina, samo je pitanje gde je ta „sredina“ i „prava mera“ 😊😊😊 I ocena toga će opet da bude kranje individualna. Pa će i svako od „milion“ mogućih sagledavanja tog pitanja da bude i „ispravno“, a i „pogrešno“.

Rikošet

Slažem se, ali ovo što sada rade je već odavno digitalna krajnost isto kao što bila i Opelova sa tasterima. Šta ćemo za pet godina kada digitalija u autu bude „zastarjela“, a šta za deset kada ostane bez korisničke podrške kao što je to slučaj s mnogim aplikacijama i telefonima. Problem je dublje prirode. Automobil od trajne kategorije postaje roba sa proračunatim rokom trajanja. Znam da mnogi kupci automobile mijenjaju u roku od pet do deset godina, ali gledajući oglasnike u razvijenim i bogatim zemljama EU veoma lako pronalazim i 20 godina stare obične i lukuszne automobile sa smiješno malim… Pročitaj više »

Njegova Visost

Računat ćeš na nas😜😜 biće kao i sad updejt mapa izvoli pa 200 eura plati, updejt ovog 300, ono 400 i tako dalje…do jedno 7 godina starosti a tad molim te kupi novi „premijum“ jer tvoj stari vrijedi par eura i šaku riže, dočim moraš za novi da izdvojis bar 100 000 eura koji će takodje za 7 godina da vrijedi par dolara i šaku rize i tako u krug…i ne „ti“ (neki imaginarni ti ,tj kupac premijum od 100k) nisi budala neg si uspio čovjek….

Balkanboj

Mislim da u tom slučaju, proizvođači nas kupce navode na vodenicu lizinga… Plaćaš da koristiš, ograničena ti je upotreba godišnjom kilometražom, i na 3 godine menjaš novim. Evo, možda je pravo vreme za pronaći nešto od prethodne generacije (ko šta voli da vozi) gde nije bilo online update-a (meni Octavia tražila pre neki dan da se apdejtuje sama – nešto sitno, softver multimedije).
I vozi narednih 15-20 godina i trubi ovima što pokraj puta budu čekali agregat za struju ili šlep službu jer ih je programirana greška isključila iz saobraćaja.

Rikošet

Proizvođačima automobila između ostalog veliki trn u oku su polovnjaci. Oni im uzimaju potencijalne kupce i značajno im smanjuju profit (kada izađu iz ovlaštenih servisa i pređu na zamjenske rezervne dijelove). Ta priča s lizingom ima smisla, ali mislim da im je digitalija došla kao naručena, jer je omogućila lakše kontrolisanje tehnološkog zastarjevanja proizvoda koji je prije bio puno „trajnija kategorija“… Do prije 10, 15, 20 godina digitalija je bila sporedna stvar u automobilima, a sada postaje jedna od najbitnijih komponenti, kako komunikacionih i informacinih tako i upravljačkih. Poenta nije da je digitalija loša, ona ima svojih prednosti, ali su… Pročitaj više »

Rikošet

https://www.autobild.de/artikel/bmw-m5-e39-2003-teurer-als-ein-ferrari-22732397.html

Ne mogu sebi pomoći, gledam ovo čudo i pitam se treba li u njega uglaviti nekakvu ekrančinu i ambijentalno osvjetljenje da bi se uživalo u vožnji…

Njegova Visost

Imam ja rješenje za te svapske muke, šibica!
Čuj smeće skuplje od Rome.
Kad smo kod nje, sjedio sam u njoj, onaj put kad sam kratko vozio tonalea, pa sam išao do servisa ferarija rekavši evo alfa iz salona pa odmah u servis, a sljedeća slika bješe : vid šta sam dobio i komentar Al su je opravili, svaka im čast 😁😁🥰

Laki

Bravo junače.

Stari Dejan

Iskreno, očekivao sam veću rugobu pa mi ovako još i izgleda koliko-toliko dobro. Pohvalna (po meni naravno) je velika količina opcija kad je motorizacija u pitanju. Sad čekam da vidim i taj G61 😎

moron

„Braćo draga“, samo grdite, grdite … 😊
Niko da pohvali, primera radi, što će hibridna „petica“ imati zapreminu gepeka od 490 litara … Zar ste zaboravili nedavno predstavljanje novog mercedesa E klase i podatak da njena hibridna izvedba ima gepek od samo 370 litara ?
😊

BB

Ja sam kod Mečke „hvalio“ težinu osnovne verzije, dakle bez baterija i električnih džidža… I ovdje je velika ali ipak trun manja

Njegova Visost

Im’o bi i fico da je dug pet metara

Balkanboj

Šta sam ja video (dokumentovano) hibridnih Mercedesa sa programiranim kvarovima i onima koji su za popravku u 5 cifara oira…. Taj gepek od 370 litara mu ionako ne znači mnogo ako je nekretnina.

Njegova Visost

Koji kuki, sad vidjeh da je umro Mirko Rašić…..auuuu….

Aleksandar Zlatković

Nisam neki ljubitelj velikih ekrana koji su danas u trendu pa i kod BMV-a. Dizajn me je pomalo razočarao, ali auto je sigurno tehnološki vrlo napredan.

Bungi

Dugo sam se pitao šta fali ovom BMW-u, šta je na njemu već viđeno.?Zadnji C stub, kosa linija zadnjih vrata, opadajuća linija pozadi, zadnja svjetla – kopija Pežo-a 508.Samo što je to Pežo uradio mnogo elegantnije i orginalno.