1. Home
  2. Vesti
  3. Metan eksplodirao na pumpi tokom točenja goriva
Metan eksplodirao na pumpi tokom točenja goriva
8

Metan eksplodirao na pumpi tokom točenja goriva

1.01K
8
Podelite sa prijateljima:

U nedelju izjutra je došlo do eksplozije na benzinskoj stanici u rumunskom gradu Pantelimonu, nakon što je u toku bilo točenje komprimovanog prirodnog gasa (Compressed Natural Gas – CNG). Dve su žrtve ovog nesrećenog događaja, od kojih je jedna podlegla povredama.

Eksplozija je nastala na rezervoaru za gas koji se nalazio u prtljažniku automobila, nakon koje su se nad stanicom izvili gusti oblaci prašine i dima. Radnik na pumpi, star svega 26 godina je postradao, dok je vozač automobila doživeo ozbiljne povrede. On je 42 godine star, a završio je u lokalnom urgentnom medicinskom centru.

„U zoru, negde oko 05:35, dobili smo poziv za intervenciju na stanici za točenje komprimovanog prirodnog gasa u Pantelimonu, u okrugu Ilfov, gde je došlo do eksplozije tokom preuzimanja goriva. Srećom, nakon eksplozije nije uledio još i požar“, preneli su lokalni mediji reči hitnih službi.

CNG predstavlja alternativno gorivo u odnosu na LPG, koji se pronalazi samostalno u prirodnim naslagama. CNG predstavlja akronim iza koga se krije gas po imenu metan i on se koristi za grejanje postrojenja i za peći. Međutim, kao što mu i ime kaže („komprimovani“ p.a) on dolazi pod pritiskom koji se kreće u rasponu od 210 do 250 bara.

Instalacije za komprimovani prirodni gas stoga moraju da izdrže mnogo teže uslove eksploatacije u odnosu na onu instaliranu u vozilima koja se oslanjanju na LPG (tečni naftni gas), gde su komponente i dalje pod pritiskom, ali je on na skromnijem nivou od samo 27 bara. Otuda je i cena instalacija za vozila koja sagorevaju CNG, nešto viša u odnosu na onu koja je integrisana u vozilima tipa CNG.

Nakon ove nesreće je pokrenuta priča u susednoj Rumuniji o kvalitetu instalacija na vozilima koja koriste metan kao energent. Na temelju ove zabrinutosti, stižu izveštaji da je oko tri hiljade vozila na rumunskim drumovima koja idu na CNG, dok je kontrola ispravnosti instalacija na njima, prilično labava.

Preliminarni rezultati istrage navode nadležne da, možda i ishitreno, zaključe da je za eksploziju kriva neispravna instalacija, ona koja nije atestirana u odgovarajućem roku, a moguće je i da nije bila stručno montirana. Pride, sumnja se i da bi rezervoar za metan mogao biti dvadesetak godina star i da više nije bio podesan za upotrebu.

AutoRepublika

(1005)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Užas, da pogine radnik od 26god…. Kod nas je bilo previše „divljaka“ tj majstora koji su ugrađivali sve i svašta da bi postigli što povoljniju cenu, govorim o TNG instalaciji. Zato pozdravljam uvođenje u legalne tokove uvoz delova i creva za TNG. Kao i neke sertifikate za obuku majstora. Da, nije to neka nauka, ali neki nemaju ni to osnovno znanje. Meni su ugrađena creva za TNG, kod majstora koji godinama radi, ima neku reputaciju, ali je štedeo na materijalu i ugradio mi 10E jeftinije dizne koje su me zezale 2 godine, kao i creva koja sam zamenio posle 3… Pročitaj više »

Bungi

Imaš toliko ovlaštenih ugrađivača plinskih instalacija koji imaju sve moguće italijanske sertifikate i kurseve o ugradnji a nemaju pojma.Prije 10-ak godina ugradim LPG uređaj u Opel Astru G čuvenog italijanskog proizvođača BRC, sistem lamba sonda.Ubrzo nakon ugradnje eksplodira mi kutija zračnog filtera zbog povratnih gasova.Oni se ograđuju kao nije do njih, te nevalja bobina, svjećice, lamba sonda ,…Na pitanje kako ne eksplodira kad radi na benzin i kako tada valjaju bobina, svjećice , lamba sonda i sistem paljenja, ćute kao mulci.?Kupim ja novu kutiju na otpadu za tada ne baš jeftinih 40 Eura, vozim par hiljada i opet ista priča.Odem… Pročitaj više »

s mile

Meni su odavno rekli da povezivanje na lambda sondu nepotrebno komlikuje sistem. Da, sve to dobro radi kada je sve ispravno. Ali, čim se nešto rašteluje, onda se greška prenosi na ostali deo sistema. Tako da, samo što prostije, lakše se kontroliše, a jednako dobro radi. Taj slučaj da eksplodira kućište fitera, je baš ekstrem, sumnjam da sve to toliko dobro dihtuje, zbunjuje me kako se to desilo. Problem Ovlašćenih servisa, je mala plata, svako ko iole nauči zanat, otvara privatno radionicu. BRC je dobar, dugotrajan, ali višestruko skuplji za održavanje, skupi delovi, a retki majstori, jer je skup sistem,… Pročitaj više »

Zoca

Nije direktno vezano za clanak,cuh da je danas umro Mirko Rasic (neovlasceni serviser)..Tuga,mlad covek.

S mile

Da, bas sam se potreso . Zaista mi zao. Imao je extra klipove. Skroman. Bas Cool tip.

Pise se da se obesio …

Zoca

U zadnjem klipu zeleni tepih..🤐

Dragan

Mnogima, pa i meni je to bešenje malo sumnjivo. Uostalom, neka svako pogleda njegov poslednji video sa Range Roverom. On lično mnogo puta u baš tom videu pominje novac, dugovanje, uznemiravanje, pozajmljivanje… Najbolje da svako sam pogleda. Plus, navodno ima neku ranu na glavi. Ja ne smem 100% da tvrdim da je to stvarno rana, ali stvarno deluje tako. Nisam bio njegov obožavalac, iritirao me mnogo puta, ali najiskrenije mi je žao, i pritom mi je čitava priča sumnjiva.

Dragan

Šta znači reč „postradao“? Autorepublika na moju veliku žalost ide putem svih drugih medija – ostaće na kraju samo SAT, na moju najveću žalost… Bilo je lepo dok je trajalo.