1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda ne odustaje od razvoja rotacionih motora
Mazda ne odustaje od razvoja rotacionih motora
1

Mazda ne odustaje od razvoja rotacionih motora

1.36K
1
Podelite sa prijateljima:

Mazda ostaje jedinstven proizvođač u modernoj automobilskoj industriji. 

U trenutku kada gotovo svi bezumno srljaju ka električnim automobilima i nude nam nekakve prelazne faze poput plug-in hibrida, koji nemaju naročito mnogo smisla, Mazda ostaje verna svojim principima.

Japanska marka jedna je od retkih koja i dalje radi na razvoju motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Mada je njen SkyActiv-X agregat već poznat u celom svetu, a još uvek nije ugledao svetlost dana, Mazda u tajnosti radi i na rotacionom motoru. Ovakva vrsta pogonske jedinice nije poznata kao naročito efikasna kada je reč o potrošnji goriva, ali Japanci imaju drugačiji plan.

Šef Mazdinog razvoja pogonskih sklopova, Ičiro Hirose, na marginama Salona automobila u Ženevi, razgovarao je sa novinarima o budućnosti rotacionog odnosno Wankel motora.

„Ako sagledate stvari racionalno, samo rešenje ovakve pogonske jedinice i energetski poprilično neefikasno. Zato što se gubi mnogo energije na stalnoj rotaciji, a tu su i drugi problemi. Dakle, logično bi bilo da potpuno dignemo ruke od rotacionog motora“, rekao je Hirose.

Ali, Mazda ga se ipak neće odreći. „Wankel agregat je deo naše istorije, i mi smo na nju veoma ponosni. Danas imamo sve više proizvođača automobila koji imaju sve manje identiteta. Želimo da zadržimo svoje nasleđe i izborimo se za svoje mesto“, kaže rukovodilac japanske marke.

Mada još uvek nema nikakvih zvaničnih potvrda, Mazdin rotacioni motor neće više biti pogonska jedinica za njene modele, već generator koji će se koristiti za produžavanje autonomije kod električnih automobila. U prilog tome ide činjenica da je navedeni tip agregata veoma tih, sa malim vibracijama, te da je i manjih dimenzija od standardnih SUS motora, što ga čini povoljnim za ulogu generatora.

AutoRepublika 

(1357)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Ercegovac

Кад ми неко спомене традицију, одма се сјетим месне индустрије из Златибора који се позивају на исту ту традицију а овамо по количини увезеног МОМа други су у Србији…

Правимо домаће!!!