1. Home
  2. Vesti
  3. Amerikanci dobijaju svoj „Autobahn“?
Amerikanci dobijaju svoj „Autobahn“?
1

Amerikanci dobijaju svoj „Autobahn“?

873
1
Podelite sa prijateljima:

Nemački autoban putevi su preostali u automobilskoj industriji, kao jedni od poslednjih simbola slobode gde vozači mogu da osete sve strasti vožnje. Sa druge strane okeana, Amerikanci su ponosni na svoj „Route 66“ koji se prostire između saveznih država Ilinois i Kalifornije. Route 66 je daleko od toga da dozvoljava neograničeno brzu vožnju i namenjen je za sporije krstarenje, ali ako se pita jedan političar iz Kalifornije – to bi se uskoro moglo promeniti.

Senator Džon Murlah je nedavno predstavio ideju da proširi autoputeve poznate kao Interstate Route 5 (IR5) i State Route 99 (SR99). Na prvi pogled takav plan ne donosi nešto novo i svaki autoput bi trebao da dobije po dve dodatne saobraćajne trake. Ali, Murlah ima veće planove i njegov cilj zahteva da spomenute dodatne trake nemaju ograničenu brzinu kretanja vozila.

U izveštaju za medije, senator kaže da nije tipični političar i da ga automobili jako interesuju. Njegov automobil za svakodnevnu vožnju je legendarni Chevrolet Impala SS iz 1996. godine (izuzetno cenjen „youngtimer“ u Americi), a on tokom leta uživa da vozi i Studebaker Avanti kabriolet iz 1990. godine. U njegovoj garaži se nalazi i Bricklin SV-1 iz 1974. godine kao projekat pred penziju.

Murlah spominje da populacija Kalifornije nastavlja da raste pa je samim tim potrebno jačanje putne infrastrukture. Sa modernom tehnologijom, automobili su postali bezbedniji nego ikada ranije, a sam senator priznaje da nekada, kada saobraćaj nije gust, voli da se opusti i vozi preko 160 km/h.

On naravno kaže da se i kultura vozača mora promeniti. Amerikanci nisu poznati po vozačkim veštinama pa nije retkost da se na autoputu vidi veliki broj automobila u levoj traci koji se kreću brzinama značajno nižim od dozvoljene.

Da bi se takav „problem“ rešio, autoputevi bi morali da dobiju i veći broj policajaca kao i upozoravajućih saobraćajnih znakova jer, sudeći po senatoru, najbolja lekcija je ona koja kao posledicu ima “udaranje vozača po džepu”. Novi autoput ne bi bio dozvoljen za kretanje kamiona, autobusa i teretnih vozila pa bi se tako zahtevala minimalna brzina od 130 km/h.

Za kraj, Murlah dodaje da je nadležnim organima tek „predao“ inicijativu sa predstavljenom idejom i da su šanse male da će biti odobrena u skorije vreme. Ali kako se kaže – gde ima dima ima i vatre …

 AutoRepublika

(873)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Šmaher orginal

Al ce se usrecit kolona razbijeni auta svaki dan sa sposobnostima ?