1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Vanzemaljski minivan
Zanimljivost dana: Vanzemaljski minivan

Zanimljivost dana: Vanzemaljski minivan

9.10K
11
Podelite sa prijateljima:

Ne krijemo da smo veliki ljubitelji slavnog italijanskog dizajnera Đorđeta Đuđara ovde na AutoRepublici. Osnivač cenjene kuće ItalDesign je napravio ime za sebe uglavnom sa modelima za šire narodne mase, ali nije bila retkost ni da se pozabavi onim egzotičnim. U ovom izdanju ćemo obratiti pažnju na jedan model koji bi Italijan verovatno najradije zaboravio.

Zvao se Columbus i napravljen je da do maksimuma iskoristi tada popularno tržište vozila tipa MPV.

Columbus je debitovao 1992. godine i ime je dobio po čuvenom Kristiferu Kolumbu pošto se iste godine navršavalo pet vekova od kada je otkrio „Novi svet“. Razvoj ovog vozila je zapravo započeo nekoliko godina ranije kada je kategorija takozvanih „Multi Purpose Vehicles“ eksplodirala, ne samo među porodičnim kupcima već i kod biznismena (poslovnih ljudi, preduzetnika).

Đuđaro će kasnije reći kako je uočio mnoge imućne osobe da se voze na zadnjim sedištima baš MPV-a, umesto neke skupocene limuzine, pa je odlučio da im napravi takvo ultimativno vozilo. Ono nije bilo namenjeno „običnim smrtnicima“ već samo bogatašima koji bi se u njemu vozili na poslove i sastanke.

Već na prvi pogled je bilo jasno da se ne radi o običnom vozilu pošto je bio dugačak preko šest metara i pozicija vozača je bila viša od putničke. Za tako nešto su postojala dva razloga. Jedan od njih je bio taj da je Columbus imao centralno postavljen motor ispod drugog reda sedišta, ali su putnici takođe želeli svoju privatnost i prijalo im je da budu u praktično različitoj kabini od vozača.

Još jedan zanimljiv detalj je bio onaj da je vozačevo sedište bilo postavljeno u sredini vozila, a iza njega su se nalazila još dva. Ukoliko bi putnici želeli još više privatnosti (intime), onda bi morali da pređu u zadnja dva reda.

Ko je čitao brošure, mogao je da sazna da je Columbus pružao mogućnost da komotno smesti devet putnika, mada nam priložene fotografije pokazuju „samo“ sedam sedišta. Pretpostavićemo da je Đuđaro planirao nekoliko konfiguracija što bi nam dalo objašnjenje zašto je to tako na slikama.

Enterijer je bio „napucan“ svom opremom popularnom pre tri decenije. Spomenućemo da je svaki putnik, osim naravno vozača, imao sopstveni televizor sa satelitskim priključkom. Ukoliko bi putnik želeo da gleda neki film na video kaseti, i taj problem je rešen ugrađivanjem VHS sistema.

Sedišta su se takođe mogla spustiti u komforniji stil, dok se krov mogao „pohvaliti“ s nekoliko šibera. Vrata su bila u stanju da se otvore u tradicionalnom stilu ili klizeći. Ovaj zadnji detalj ne možemo da vidimo na priloženim fotografijama, ali ga možemo pronaći u zvaničnoj brošuri.

Columbus je pokretao centralno postavljeni 5,0-litarski motor sa dvanaest cilindara isporučen od strane BMW-a. Razvijao je 300 konjskih snaga i maksimalnih 450 Nm obrtnog momenta, dok je pogon bio na sva četiri točka. Petostepeni manuelni menjač je takođe pozajmljen od nemačke firme. U teoriji je mogao da dostigne maksimalnu brzinu od 210 km/h, ali nikada nije testiran.

Iako je privukao dosta pažnje svojom pojavom, Columbus se nije pojavio u serijskoj proizvodnji nakon svetske recesije iz ranih devedesetih godina prošlog veka. Tada je kupovna moć interesenata za posed mnogih egzotičnih vozila opala, pa ne verujemo da bi pronašao dosta kupaca.

ItalDesign je zadržao jedini primerak i u njegovim rukama se nalazi do današnjeg dana, a Đorđeto Đuđaro nam je pokazao šta ume kada dobije odrešene ruke.

Zoran Tomasović

(9104)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Koncept uzdignute kabine i grbe na prednjem dijelu je već viđen kod Boinga 747.Središnje postavljen volan je zaživio kod jako malog broja vozila.McLaren F1 i još pokoji.Automobil od 6 metara je predugačak, barem za evropske pojmove.Smještaj motora je jako nepristupačan za servisiranje.Kožne fotelje koje se okreću oko svoje ose nisu nešto prihvaćene u auto industriji.Jedinu su podijeljena zadnja vrata našla svoju primjenu kod LandRovera, Volvoa i još pokojeg SUV-a.Previše radikalan model za serijsku proizvodnju.

Njegova Visost

Sad sam vidi slike brere sa 4 vrata, neki lik iz Afrike je radi, ak se ne varam. Pravo dobra.

Njegova Visost

Maxivan
..meni se svidja

Matija

Resio covek da se ovekoveci! Umesto toga svi zelimo da zaboravimo ovu kreaciju da bi ime „Djudjaro“ ostalo u lepoj uspomeni. Tehnicki konkretno receno, u ovom konceptu ne vidim nista sto vec nije isprobano ili sto bi obavezno trebalo isprobati. Izvini Djordjeto, ovo ti je absolutni promasaj! Minivan kao forma karoserije nestaje sa trzista. Verovatno najcuveniji od njih, Reno Espas, bice pretvoren u SUV! Ovu odluku Renoa smatram samo slepim potezom menadzera koji su, bez trunke kreativnosti, zakljucili: „SUV se dobro prodaje, pravimo SUV!“ Razmisljao sam na temu da li za minivan postoji dalja evolucija ili je transformacija u SUV… Pročitaj više »

BB

Kakva budućnost kad se zove Starija 😜

Poznavalac

VW koji je sa T7 upravo odvojio Multivan od komercijalnih kombija baziranih na T6 se verovatno nece sloziti sa Renaultom da ovaj tip vozila nema buducnost. Broj T5/T6 u Multivan i California kombinacijama koji se koriste kao porodicna vozila (naravno u odredjenim zemljama) odaje utisak da VW zna sta radi.

Matija

Kad smo vec kod teme „minivan“ sad se setih da je prosle godine Audi lansirao svoju koncept-studiju „Urbansphere“. To je veliki van: 5,51×2,01×1,78 m, rastojanje osovina 3,4 m. Namenjen je trzistima Kine i, verovatno, USA. Pogon je baterijski, kapacitet je 120 kWh, snaga motora 400 KS a obrtni moment 690 Nm, autonomija 750 km. Pogled od pozadi govori da su se inzinjeri pozabavili i aerodinamikom. Licno mislim da tu ima jos dosta otvorenog prostora za razvoj.

comment image

BB

Ovo je toliko blesavo da je u stvari dobro 😂🤣.

s mile

meni se sviđa, samo da je kraći…

BB

Baš to…
Pokazao klincu. Prvo u nevjerici gleda, šta je to… Kad sam ga pitao: Bi linvolio ovako nešto imati? Potrvdno klima glavom…

Sharpshooter

Meni se cak i svidja. Kao da se Espace zakucao u Meclaren F1 od nazad i onda dobijes ovu kreaciju.