1. Home
  2. Istorija
  3. Simpatični autsajder BMW Z3 kupe
Simpatični autsajder BMW Z3 kupe
1

Simpatični autsajder BMW Z3 kupe

976
1
Podelite sa prijateljima:

Čitaocima AutoRepublike, naročito onima koji naš sadržaj prate duže vreme, poznato je da pojedini članovi redakcije privatno jako vole bavarsku marku iz Minhena. Bayerische Motoren Werke – BMW ima dugu istoriju, prvo kao proizvođač aviona a kasnije i kao proizvođač automobila i motocikala. O istoriji BMW-a smo već pisali, tako da ću to preskočiti.

Za ovih dvadesetak godina koliko imam (u stvari ima skoro 30 ali mu je teško to da prizna i sebi i nama – primedba urednika), video sam mnoge modele plavog propelera, ali jedan je ostavio baš jak utisak na mene. U pitanju je BMW Z3 Coupe. Prvi put sam video Z3 na snimku memorisanom na zvaničnoj video kaseti Sajma automobila u Beogradu iz 1998. godine. Po mom mišljenju, jako zanimljiva godina što se tiče automobilske industrije.

BMW Z3 (kodna oznaka E36/8) se pojavio kao roudster inspirisan legendarnim britanskim roudsterima od par decenija pre, a takođe kao premijum konkurent Mazdi MX-5. U pitanju je sportski dvosed, u tzv. „shooting brake“ kupe formi, dužine oko 4 metra i međuosovinskog rastojanja od 2,46 metara.

Z3 je zasnovan na platformi E36 serije 3,  s tim što je zadnje nezavisno vešanje bilo preuzeto od E30 serije. To je prvi automobil serije Z masovne proizvodnje.

Razvoj roudstera je započeo 1991. godine, a vodio ga je Burkhard Gešel. Automobil je dizajnirao Joji Nagašima, završen je sredinom 1992. godine, 39 meseci pre početka proizvodnje, a dizajn je zamrznut 1993. Patentni crteži kojim je zaštićen dizajn su podneti 2. aprila 1994. godine u Nemačkoj i 27. septembra 1994. godine u SAD-u. BMW Z3 je predstavljen putem video saopštenja za štampu od strane BMW North America 12. juna 1995. Proizvodnja je započela 20. septembra 1995.

Razvoj modela u kupeovskoj konfiguraciji, vodila je grupa BMW-ovih inženjera koji su se time bavili u slobodno vreme, posle redovnog dnevnog radnog angažmana u kompaniji. Z3 Coupe deli istu platformu i delove s roudsterom, ali ima čvršću šasiju. Z3 Coupe predstavljen je na Salonu automobila u Frankfurtu 1997. Z3 je prvi BMW model koji je isključivo proizveden van Nemačke. Bio je subjekt proizvdnje u Griru, koji je smešten u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini.

Model Z3 Coupe je počeo da se proizvodi u septembru 1998. Kritičari su neobičnom bočnom profilu dali nadimke poput „Clown Shoe“ (cipela klovna) i „Bread Van“ (kombi za prevoz hleba). U Nemačkoj su ga zvali „Turnschuh“ (Sportska cipela). Karoserijski oblik kupea proizveden je samo sa rednim šestocilindričnim motorima (modeli 2.8, 3.0i i M Coupe), dok je roudster u ponudi imao i četvorocilindraše.

Snaga 2.8-litarskog motora je bila 193 „konja“, a kasnije u toku proizvodnje je zamenjen trolitarskim motorom sa 231 konjskom snagom. M verzija je raspolagala s 243 „grla“ u američkoj verziji (s52 oznaka motora) dok je evropska verzija (s50) imala 321 konjsku snagu. Posle 2000. godine, motori s50 i s52 su zamenjeni savremenijim s54 motorom, koji je u SAD razvijao 320 ks, a u Evropi 5 ks više. Menjači su bili petostepeni manuelni i automatski sa 4 i 5 stepeni prenosa, dok je kod M verzije ugrađivan isključivo manuelni menjač.

BMW Z3 Coupe možemo smatrati klasikom. Činjenica da je od skoro tri stotine hiljada proizvedenih primeraka Serije Z3, samo 17.815 primeraka bilo u kupe izvođenju, dovoljno govori koliko je ovaj automobil redak.

Na oglasima u Srbiji ih nema, pa se mnogi pitaju, uključujući i autora, da li postoji uopšte neki primerak u Srbiji, dok na nemačkim oglasima kupe ima mnogo višu cenu od roadstera. Najniža cena je 8 hiljada evropskih novčanica, dok je najviša cena, verovali ili ne “tričavih” 69 hiljada evra.

BMW Z3 Coupe krasi jedinstvena pojava, može se reći bez konkurencije, jer “shooting brake” forma je dolaskom kupea na tržište ponovo vraćena na scenu. Posle toga su se pojavili Mercedes-Benz CLS Shooting Brake i Ferrari FF.

Na Youtube kanalu savagegeese možete pogledati recenziju ovog automobila.

Za kraj, mi stariji iz redakcije znamo da u Srbiji postoji barem jedan primerak modela BMW Z3 roudster, a on se nalazi u Muzeju marke BMW na Novom Beogradu.

Milan Grozdanović

(976)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Stefan

2003 u Pancevo je stigao BMW z3 m coupe, Laguna Secca. Od tada traje moja zaljubljenost u 4 tocka. Vlasnik ga je totalirao na Pancevackom mostu, negde 2005 koliko se secam. Pancevo ima cudan fetis za cipelu, sto potvrdjuje cinjenica da jedna garaza skriva BMW z3 m coupe Imola Red. Imao sam priliku da ga vidim ove godine. Negde 2010god kod beogradske arene stajao je tamno zeleni bmw z3 coupe 2.8. predpostavljam da je isti bio na oglasima, secam se da sam ga vidjao, 2011 kada sam kupovao e46 cabrio. Cena je bila 12k e. Pre dve godine gledajuci oglase… Pročitaj više »