1. Home
  2. Vesti
  3. Rafale je ime novog Renaultovog SUV-astog kupea
Rafale je ime novog Renaultovog SUV-astog kupea
11

Rafale je ime novog Renaultovog SUV-astog kupea

1.32K
11
Podelite sa prijateljima:

Renaultov budući kupe s povišenom pozicijom sedenja izveden iz Australa, koji se već neko vreme najavljuje pod svojim internim kodom DHN, postaje zvanični model. Proizvođač sa znakom dijamanta otkriva prvu sliku i otkriva njegovo ime: Rafale. Ovo ime, koje odmah dočarava vetar i aeronautiku, ima istorijski karakter u Renaultu.

Za razliku od novog Espacea, koji je takođe zasnovan na Australovoj modularnoj platformi CMF-CD, Rafale će se jasno stilski izdvajati. Kao jedno od prvih vozila dizajniranih pod nadzorom Žila Vidala, uvešće vizuelni identitet najavljen konceptom Scenic Vision. Ovo posebno uključuje bumerang dnevna svetla slična onima koje je inaugurisao restilizovani Clio u očekivanju evolucije Captura. Reljefi karoserije obećavaju da će biti obeleženi, Renault obećava „konusnu liniju“. Ispod veoma kosih stubova, zadnja svetla su raspoređena horizontalno.

Na fotografijama pretpostavljamo prednju lopaticu i blago istaknut difuzor. Prema saznanjima, Rafale će biti dugačak oko 4,70 m, što će ga staviti u indirektnu konkurenciju Pežou 408 (4,69 m), ali i određenim verzijama Audija Q5 Sportback, BMW-a X4 i Mercedesa GLC Coupea, jer pozicioniranje će biti vrhunsko. U tom cilju, sledeći Renaultov SUV će posebno moći da računa na hibridni motor od 200 KS i na neviđeni hibridni plug-in sklop od 280 KS. treba imati na umu da su Rafale i sledeći SUV kupe kompanije Renault Korea Motors dva veoma različita modela; drugi se neće plasirati u „Jevropi“.

Ime Austral, potiče od Austera, rimskog boga vetrova juga a takođe označava prolazno ubrzanje vetra. Ime novog modela doseže daleko u prošlost, tačnije do „Renoovoih“ vazduhoplovnih aktivnosti. U današnjoj avijaciji Rafale je borbeni avion kompanije Dassault Aviation. Ali 1933. godine, kada je Renault preuzeo kontrolu nad proizvođačem aviona Caudron da bi osnovao Caudron-Renault, model C.430 koji je tada napravljen dobio je nadimak „Rafale“.

Njegove varijante C.450 i C.460 preuzele su ovaj sufiks. Ovi trkački monoplani sa jednim sedištem istakli su se po nekoliko brzinskih rekorda, posebno u rukama pionirke Helene Boušer. Saradnja potonjeg sa Renaultom, koja je (već) uključivala reklamne nastupe, trajala je samo nekoliko meseci otkako je pilot poginuo nakon pada 1934. godine. Renault je registrovao ime Rafale 1936. godine. Obuka i piste na aerodromu Caudron-Renault bile su locirane u Žankortu, gde se nalazi Renoaultov trenutni Technocentre, naglašava Silvia dos Santos, menadžer nomenklature u Renaultu.

Dinamičnost koju kompanija tvrdi da je ima njen sledeći automobil ogleda se u pisanju njegovog imena na vratima prtljažnika automobila. Suprotno onome što se vidi na Australu i Espaceu, na primer, ovde je samo početno veliko i linija treba da bude vitka. Ovaj stil takođe podseća na zvanični logo Dassaulta Rafale.

Renault je zakazao 18. juna 2023. za više informacija. Rafale će se proizvoditi u Španiji, u Palensiji, od kraja 2023. ili početka 2024. Na proleće sledeće godine stiže u hibridnoj verziji od 200 KS dok plug-in hibrid od 280 KS stiže na leto naredne godine.

AutoRepublika

(1317)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Još jedno čardak smeće iz Renaulta.Sam avion Rafal mi je daleko poželjnija mašina u avliji nego ovaj čardak koji ne zaslužuje ovo ime Rafal jer nema ništa šta bi moglo asocirati na jedan lovački avion kalibra Rafala.

Rikošet

Nevezano za ovaj model koji je trendovska potreba, Austral je barem meni prijatno iznenađenje. Ako ignorišem činjenicu da mi se ne dopada ekranizacija enterijera u onom formatu u kojem je to uradio Renault, onda se može zaključiti da je napredak, koji je napravljen s ovim modelom u odnosu na Kadjara jedan od najvećih u poslednjoj deceniji… Iznenadio me materijalima u kabini i njihovom završnom obradom. Ekrane ne volim, ali ovi njegovi su rezolucijski na najvišem nivou, samo da nije one klavir lak plastika sve bi bilo još optički bolje… O pogonu nemamo šta diskutovati jer su ga svi Francuzi sveli… Pročitaj više »

moron

“ …a i nema tri cilindra kao hibridna verzija“ 😊😊😊

Rikošet

Pa realno ovaj 1.3 je „klasika“ za sve ostalo, a osim toga i u Renaultu su u njega najsigurniji. Korektno ide u Australu, a može razumno da troši.

Taj trocilindraš je potpuno nov i niko u ovoj fazi njegove „razrade“ ne može da kaže o kakvom motoru je riječ…

moron

Nadam se samo da taj 1,3 TCe neće vremenom steći reputaciju prethodnog 1,2 TCe, jer je i on dugo bio hvaljen.

Rikošet

Imam kolegu koji taj motor vozi već tri godine u Qashqaiju i nema nikakvih zamjerki niti problema sa njim i planira taj automobil voziti još dugo. Njegov je prešao 45.000 km nije to neka kilometraža, ali eto jedan primjer iz prakse gdje nema tih problema.

Tikola Nesla

Javi se nakon 4 godine, tj 2027

Renault Terminator

Reanult je što se tiče kvaliteta enterijera meni piko belo.Za sve nove Renaulte unutra ja nemam zamjerke,10 od 10.Zamjerka ide na skromnu ponudu motora i na formu čardaka koju forsiraju do besvesti…a prodaja im opet banana i tako će biti dok god nekom menadžmentu ne dođe iz guzce u glavu da treba početi praviti normalna vozila.

Dragan

Terminator bi mu bolje stajalo. 😊

Renault Terminator

Definitvno,kabast,zdepast,trom,neupotrbljiv,težak..kao terminator😁.

Dragan

Nakon arkana i rafala, red bi bio da im neki sledeći čardak ponese baš to ime. 😄