1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi serijski hibrid sa TNG-om je e.Volution Space
Prvi serijski hibrid sa TNG-om je e.Volution Space
4

Prvi serijski hibrid sa TNG-om je e.Volution Space

699
4
Podelite sa prijateljima:

Evropska Unija je svojim propisima donela smrtnu presudu motorima SUS, visoke cene CNG-a su na kraju ubile automobile sa ovim gorivom, a električni automobili su daleko od toga da su dovoljno jeftini da transformišu mobilnost, predstavljajući scenario u kojem mnogi neće moći da računaju na posedovanje električnih automobila ako se stvari ne promene.

Proizvođači tipuju na različite tehnologije: hibride i plug-in hibride sa benzinskim ili dizel motorima, kao i na gorivne ćelije i na vodonik; ali do sada se nijedan proizvođač ili startap nije usudio da se okrene konceptu hibrida s pogonom na TNG. Nemci iz firme e.Volution GmbH su to postigli na avangardnom SUV-u po imenu e.Volution Space.

Pre no što nastavimo, dodali bismo da je u neformalnoj prestonici juga Srbije, u Nišu, taksi prevoz uglavnom oslonjen na Toyotine hibride koji imaju ugrađen pogon na TNG.

Elem, izgled modela Space izaziva poglede, ali mnogo je zanimljivija činjenica savladavanja svih izazova u pitanju prostora. Firma nudi dve varijante dimenzija, kako bi ponudila veliki prostor za pet do osam putnika, pri čemu ovaj poslednji ima tri reda sedišta u rasporedu 2+3+3.

Dimenzije
Dužina 4.092 mm/4.920 mm
Širina 1.920 mm
Visina 1.940 mm
Međuosovinski razmak /

Nemačka firma nije obelodanila zapreminu prtljažnika, ali ukazuje na veoma izdašnu cifru koja se može proširiti i čak pretvoriti u pikap, uklanjajući zadnje panele i deo krova. Unutrašnjost se ne razlikuje mnogo između konceptnog automobila i serijskog modela, predstavljajući veliki ekran koji zauzima minimalističku kontrolnu tablu, sa finim tunelom za prenos sa pravim i neophodnim kontrolama.

Ali mnogo interesantniji je njegov pogonski sklop, prvi koji serijski ima pogonski sistem koji uključuje dve elektrifikovane osovine koje razvijaju maksimalnu snagu od 190 KS svaka, rezervoar za TNG i rezervoar za benzin, i litijum-jonsku bateriju kapaciteta od 40 kWh. Iako baterija nudi maksimalnu autonomiju od 150 kilometara, zbog čega e.Volution GmbH procenjuje da će njihov model u velikoj većini slučajeva biti potpuno bez emisija.

Startap je takođe konstruisao mali jednocilindrični motor na TNG kao produžavač autonomije kojim uspeva da proširi maksimalni domet na 600 kilometara, dok puni litijum-jonsku bateriju. Sa napunjenim rezervoarima, autonomija se povećava na 750 kilometara, iako za paljenje i zagrevanje motora koristi i benzin. U e.Volutionu procenjuju da autonomija može da dostigne i do 1. 000 kilometara.

Baterija koja ima sistem brzog punjenja za koji je potrebno samo pet minuta, a nudi i opciju fotonaponskog solarnog krova, kao i komplet sa kojim možete dostići maksimalnu brzinu od 160 km/h, opteretiti maksimalno 650 kilograma i, istovremeno i vučni kapacitet do 3,5 tone.

e.Volution GmbH je dizajniran da ponudi vek trajanja do 50 godina, pet puta duže od konvencionalnog automobila, i spreman je da izađe na tržište. To će učiniti tokom 2025. godine, prvobitno namenjen zajedničkoj mobilnosti i samo uz pretplatu, po stopi od 1.000 evra mesečno, što uključuje održavanje, zimske gume i osiguranje.

AutoRepublika

(699)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

I u Banjaluci je bio taxi sa Priusom i TNG, super zadovoljni bili ali kad su htjeli da nabave ponovo, cijena nabavke novih vozila ih je omela u tome. Poslije nabavljali Fiat 500L, pa Daciu sve na TNG, pa onda Peugeot 301 dizel (sa 1.6 zadovoljni, sa 1.5 nisu). E sad gledam ovu kocku hibridnu, kao koncept mi se sviđa, i to mnogo. Dobro iskorišćenje prostora, baterija dovoljna za dnevne potrebe, ekstender za dalje puteve. Ali, moglo bi se malo poraditi na dizajnu, prevelika snaga (čemu to?), Kako jednocilindrični motor da napoji energijom dva motora od po 190 ks? I… Pročitaj više »

Matori

U Čačku taksiraju korole hibrid na metan.

moron

1.000 evra mesečno???
Teško da će da bude prodajni hit među taksistima.

BB

Pa nije prodajni hit, već iznajmljivački hit 😜
Ali ako vidiš cijene Riviana za održavanje, onda je 1000 EUR sitnica 😂🤣