1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla ugrađuje baterije glavnog rivala (iz Kine) na globalnom tržištu!
Tesla ugrađuje baterije glavnog rivala (iz Kine) na globalnom tržištu!
9

Tesla ugrađuje baterije glavnog rivala (iz Kine) na globalnom tržištu!

754
9
Podelite sa prijateljima:

Veoma zanimljiva vest stiže ovih dana s nemačkog tržišta. Naime, nedavno otvorena fabrika vozila marke Tesla, koja je počela s radom u Grinhajdu pokraj Berlina, startovala je s ugradnjom baterijskih pakovanja koja su proizvedena od strane rivalske kompanije BYD. Kineski koncern obezbeđuje baterijske ćelije koje čuvaju gorivo kod Modela Y.

Tesla širi broj dostupnih verzija Modela 3 i Modela Y, zavisno od tržišta. Ovoga puta je uvodna modifikacija dobila pravo na baterijsko i pogonsko rešenje BYD-a za Evropu.

S druge strane, američka kompanija u većem broju slučajeva sužava ponudu verzija modela, pa se tu najpre misli na Modela S i X , a koji su na tlu našeg kontinenta, postali dostupni tek krajem 2022. godine, dok su privremeno ukinuti na tržištima Azije na kojima se vozi levom stranom druma.

Kako rekosmo, druga priča je s Modelim 3 i Y, pa tako Tesla prodaje Model Y AWD u Americi, gde su ugrađene baterije sopstvene proizvodnje, tipa 4680. Bazični model iste koncepcije je kao takav ponuđen i u Kini i u Kanadi. Evropski poslovni kupci takođe mogu naručiti Model 3 s velikom baterijom i zadnjim pogonom. Naposletku sudeći po objavi na sajtu koji je poznat po distribuciji proverenih informacija teslamag.de, započeta je i proizvodnja nove verzije Modela Y u nemačkoj fabrici.

Model Y je počev od prošlog avgusta dobio prost dodatak u nazivu „Propulsion“, i kao takav je vidljiv na Teslinom konfiguratoru za Evorpu (naslovna fotografija je snimljena pre aktuelnih sniženja cena). Ovaj varijatet je opremljen, poput ekvivalentnog Modela 3, baterijom tipa LFP koju je proizveo kineski CATL, i izvozi se iz iste gigafabrike u toj zemlji. Međutim, proizvodnja iste, nove verzije je upravo pokrenuta i u nemačkom Grinhajdu.

Prednji podokvir se takođe proizvodi u jednom komadu sa ogromnim presama, kao što je od početka i planirano za nemački model Y. Zahvaljujući ovoj metodi konstrukcije, koju je Tesla prvi put upotrebila na modelu Y AWD u teksaškoj gigafabrici, baterija je sada deo nosive konstrukcije i stoga se naziva „strukturalnom“, a koju Ilon Mask naziva „revolucionarnom“ u automobilskoj industriji.

Glavna razlika je u tome što baterije za ovog novajliju neće proizvoditi Tesla, primoran američkim propisima da bi dobio podsticaje, već BYD u Kini, u nedostatku slične odredbe koju je nametnula Evropska unija. Čak i ako nije navedeno, to su nesumnjivo baterije iz porodice Blade, takođe iz sorte LFP, ali se odlikuju dužim prizmatičnim ćelijama instaliranim direktno u bateriju i pod pravim uglom u odnosu na smer kretanja, dakle bez modula.

Pored Panasonica,kompanija LG Energy Solutions i CATL, četvrti dobavljač baterijskih ćelija za Teslu tako ulazi u borbu. Već je od prošlog avgusta poznato da je američki proizvođač baterijskih vozila zatražio, a onda i dobio evropsku sertifikaciju za Model Y sa strukturnom baterijom sorte LFP, a koju potpisuje kineski BYD. Specifikacije ukazuju na kapacitet baterije od 55 kWh i WLTP-ov domet od 440 kilometara, što je nešto niže od vrednosti za mali kineski Model Y sa CATL-ovom baterijom, Tesla se trenutno može pohvaliti autonomijom (WLTP) od 455 kilometara sa standardnim naplacima, i sa 430 kilometara sa felnama od 20 inča.

Da li će ova promena doneti i korekciju cene navedenih modela na evropskom tržištu – još uvek se ne zna. Za tako nešto će biti nužno sačekati ažuriranje podataka na virtuelnom konfiguratoru, dok danas cene kreću od za mrvicu ispod 46 hiljada evra. Cena je ekstremno atraktivna za ovu kategoriju vozila, čak i uz nedavno mizerno poskupljenje, koje je usledilo nakon serije sniženja cena!

AutoRepublika

(754)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

“ … baterija je sada deo nosive konstrukcije i stoga se naziva „strukturalnom“, a koju Ilon Mask naziva „revolucionarnom“ u automobilskoj industriji…“

To da se lakše, brže i jeftinije zameni neispravna ćelija ili modul baterijskog pakovanja kada „crknu“ ?

garbage

Brža i jeftinija proizvodnja, lakši automobil. Npr. kod VW ID3 se po 24 baterije (mekane – pouch type izgledaju kao dugačeke vrećice) moraju prvo pakirati u metalne module. Zatim se 8 ili 12 modula pakira u takozvano baterijsko pakiranje – pa imaš dvostruko kućište koje je skupo i teško i tada ga nakalemiš na karoseriju. BYD je proizveo Blade (oštrica) – dugačke metalne baterije (izgledaju kao lamele) koje ne zahtjevaju da ih prvo pakiraš u module već idu praktički odmah na batery pack – karoseriju i usput daju strukturnu čvrstoću – jeftino, jednostavno i genijalno. Nešto slično je bilo u… Pročitaj više »

Izmenjeno 10 meseci pre od strane garbage
moron

Da nemaš link do fotografija jednog i drugog rešenja ?

p.s. hvala za ovo do sada objašnjenje.

garbage
Tikola Nesla

I šta reče, kako se mijenja, koliko košta? Znamo da je 20 000eura tesla tražio, toliko i Volvo za dildovani dizel, toyota za bakterijice cca 3000 eura po nečemu.
I tako „revolucionarno“ a opet 500 km u teoriji, voziš vazda izmedju 80 i 20 % i sve ono što si ranije naveo a ja zaboravio. Boli me pravo…jedva tipkam.

BB

Nego, pošto registracija akumulatora u BMW-u? 😜

Garbage

Imas ti naravno pravo i ne mislim da si u krivu. Dizel/Benzin ima i dalje mnogo prednosti u pogledu autonomije. Sa ovim strukturnim BYD blade ce se vjerojatno moci mijenjati pojedina baterija. Ono sto Tesla radi sa svojim cilindricnim baterijama da ih zalijepi sve zajedno – e tu je mnogo tezi individualni popravak. Dugorocno smatram da ce se razviti aftermarket trziste i da ce zamjena jedne neispravne blade baterije (ne cijelog paketa) biti reda velicine 100 – 200 E. Mislim i sada placas dosta ako mijenas turbinu, koliko je ono DPF ? Dvomaseni, injektori…

Garbage

Vec imas za naruciti, oko 100E po bateriji (cca 0.5 kWh) sa porezom i dostavom iz Kine. Ulazna Tesla ima mozda malo preko 100 takvih baterija.