1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Industrija
  5. Predstoji totalna SUV/krosover ofanziva Nissana na Evropu
Predstoji totalna SUV/krosover ofanziva Nissana na Evropu
0

Predstoji totalna SUV/krosover ofanziva Nissana na Evropu

227
0
Podelite sa prijateljima:

Nissan će zameniti svaki model u SUV portfoliju u Evropi u narednih 18 meseci, jer japanska marka nastoji da se konačno izvuče iz deficita kada je o prodaji reč.

Renaultov partner se oslanja na krosovere kao što su kompaktni Qashqai, mali Juke i srednji X-Trail, ali vremešna ponuda je doprinela tome da se potražnja za vozilima japanskog proizvođača smanji.

Prodaja Nissana u EU i tržištima EFTA-e, pala je za 24 odsto na 334.505 vozila u prvih 10 meseci, sudeći po podacima industrijske asocijacije ACEA.

Do sredine 2021., Nissan će zameniti Qashqai i X-Trail, dok će u isto vreme lansirati novi električni SUV, čija je prethodnica Ariya koncept.

Nissan Ariya koncept

Nissan je započeo prodaju nove generacije Jueka u Evropi prošlog meseca. Na taj način je zamenjen prvenac, praktično rodonačelnik segmenta, koji je na scenu stupio 2010. Počiva na istoj CMF-B platformi koju koristi i partner iz alijanse, Renault, za Clio i Captur. Nissan je ukinuo dizel opciju za Juke zbog slabije potražnje za ovim vidom pogona.

Glasine govore da je naredni model koji bi mogao da bude zamenjen X-Trail, i to u sledećih šest meseci. Nissan je planirao da svoj najveći SUV proizvodi u Sanderlendu, ali je promenio planove, tako da će model za evropsko tržište nastaviti da se proizvodi u Japanu.

Prodaja X-Traila na Starom kontinentu je pala za 59 odsto, na 18.368 jedinica u prvih 10 meseci, kažu podaci JATO Dynamicsa. Spoljašnjost novog modela je stilizovana u u Nissanovom studiju u SAD, gde nosi oznaku „Rogue“.

Nissan će novi Qashqai predstaviti u septembru 2020., model koji je bestseler japanske marke u Evropi sa 183.896 prodatih primeraka u prvih 10 meseci, što predstavlja „minus“ od 11 odsto (JATO).

Nissan će odbaciti dizel verzije u narednoj generaciji Qashqaija. Umesto njih, uvešće E-power hibridnu tehnologiju, koja se pokazala veoma uspešnom u Japanu. Novi Qashqai takođe ima svoju prethodnicu, u vidu IMQ koncepta, koji se pojavio na ženevskom štandu ove godine.

Nissan IMQ koncept

Očekuje se da i X-Trail i Qashqai budu u ponudi s „plug-in“ hibridnim sistemom partnera iz alijanse, Mitsubishija, koji će se naći i u novom Outlanderu. Sva tri modela će koristiti CMF arhitekturu.

Električni krosover čiji je vesnik Ariya koncept, pristići će krajem 2020. ili početkom 2021. godine. Koristiće platformu koju će deliti s Renaultom i biće pozicioniran u premijum SUV tržištu. Cena će biti u rasponu od 50.000 do 70.000 evra.

Ovakvo cenovno pozicioniranje će Nissanovog novajliju staviti u ravan s Ford Mustangom Mach E, koji u Nemačkoj košta između 47.000 i 62.000 evra.

Četiri nova modela znače da će Nissan imati jednu od najmlađih gama u Evropi. Kompanija je inače zamenila Micru 2017. i Leaf EV 2018.

Uprkos ofanzivi novih modela, Nissan se izjasnio da neće imati štand na sledećem Salonu automobila u Ženevi.

AutoRepublika

(227)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments