1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Alfa Romeo Giulietta SZ “propala u Zemlju” na 35 godina pa prodata za 567.000 evra
Alfa Romeo Giulietta SZ “propala u Zemlju” na 35 godina pa prodata za 567.000 evra

Alfa Romeo Giulietta SZ “propala u Zemlju” na 35 godina pa prodata za 567.000 evra

2.14K
0
Podelite sa prijateljima:

Italijanska vlada je putem aukcijske prodaje za 567.000 evra otuđila redak primerak modela Alfa Romeo Giulietta SZ koji je proveo 35 godina skriven od očiju javnosti, u garaži. Bivši vlasnik nije ni mogao da oslobodi potencijal ovog lepotana zbog kvara na liftu koji je bio neophodan da bi Giulietta SZ mogla da zablista na Suncu.

Fascinantno otkriće se dogodilo u Italiji, odnosno u Torinu, nakon što je vlasnica ovog predivnog primerka juče preminula.

“Uspavana lepotica” je ofarbana u specifičnu nijansu plave boje, koju je proizvođač nazvao Blu Chiaro Metallizato, a na aukciji se našao poslednjeg dana januara. Obožavaoci italijanske marke su se na takmičenju prosto utrkivali ko će ponuditi veću svotu novca, pa nije iznenađenje što je postignut astronomski iznos.

Konkretna Giulietta SZ je proizvedena 1962. godine, a karoserija superiornog kupea je izrađena od aluminijuma. To je konstruktorima omogućilo postizanje veoma skromne mase vozila, i posledičnu izuzetnu efikasnost.

Alfa Romeo Giulietta SZ (Sprint Zagato) je učestvovala u mnogim trkama, uključujući onu u Le Manu, ali i trku Targa Florio.

Njen četvorocilindarski agregat zapremine 1,3 litre, isporučuje 100 konjskih snaga što je bilo dovoljno da bi mogla da pojuri do 200 km/h, s obzirom na masu od samo 785 kilograma.

Ukupno je proizvedeno samo 217 primeraka tokom tržišnog života ovog lepotana.

AutoRepublika

(2142)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments