1. Home
  2. Vesti
  3. „Gospodar prstenova“ ili „gospodar izduvnih gasova“?
„Gospodar prstenova“ ili „gospodar izduvnih gasova“?
1

„Gospodar prstenova“ ili „gospodar izduvnih gasova“?

1.80K
1
Podelite sa prijateljima:

Audi je koristio više uređaja za manipulisanje izduvnim gasovima dizel motora nego što se to do sada mislilo. Savezna uprava za motorni saobraćaj je znala za to, ali je smatrala da je revizija nepotrebna!?

Prema informacijama koje su objavili Bavarska radiodifuzna agencija i Handelsblatt, Audi je koristio ne jedan, već četiri „poništavajuća“ uređaja za različite motore. Federalno ministarstvo saobraćaja, na čijem čelu je CSU, nije informisalo javnost o tome.

Najnovija otkrića su bazirana na komunikaciji Federalnog zavoda za motorni saobraćaj iz 2018. godine. Prema izveštaju, postoji oko 200.000 većih dizel motora Evro 6 standarda, koje koriste VW i Porsche.

Samo je jedan od četiri „poništavajuća“ uređaja očigledno nedopustiv

Ispostavilo se da je Audi instalirao u svoja vozila čak četiri „poništavajuća“ uređaja. Vozila na testovima su pokazala mnogo bolje rezultate uz pomoć softverskih trikova nego što je to bio slučaj u realnom saobraćaju.

Međutim, po uredbama, KBA ima samo jedan od ovih softverskih uređaja, odnosno takozvano „zagrevanje funkcija“, klasifikovano kao nelegalno, dok ostala tri Audi može ukloniti po nahođenju, pozivajući se na odluke.

Savezni zavod za saobraćaj nije testirao mnoge modele

Ono što je posebno značajno je da ovo odgovorno telo nije proverilo većinu modela, već se oslanja na informacije proizvođača. Ekspert za saobraćaj iz redova „Zelenih“, Oliver Krišer, iskritikovao je Kraftfahrtbundesamt, konstatovavši da bi svako očekivao da je zadatak ovog organa da bude sumnjičav i ispita da li postoje indicije oeventualnoj prevari. „Međutim, nije postojala volja i sposobnost u Saveznom zavodu za saobraćaj da se tako neštouradi“, rekao je on.

Pravni ekspert Martin Fur sa Univerziteta u Darmštatu, inače procenitelj u Komitetu za emisiju izduvnih gasova Bundestagu, nakon što je pregledao nekoliko izveštaja, pretpostavlja da je KBA sva četiri uređaja označila kao „poništavajuće“, kao i da „nisu bile neophodne za zaštitu motora“.

Na kraju je kritikovano i minhensko javno tužilaštvo. Iz poverljivih dokumenata proizilazi da je Savezna uprava za motorni saobraćaj više puta obavestila Audi o merama kao što je povlačenje vozila, a da prethodno nije obavestila javnog tužioca. KBA nije odgovorila na pitanja Bavarske radiodifuzne agencije.

AutoRepublika

(1800)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

znači četiri prstena simbolizuju četiri “poništavajuća” uređaja