1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Najbolja generacija Mercedesove S Klase
AR pijaca klasika: Najbolja generacija Mercedesove S Klase

AR pijaca klasika: Najbolja generacija Mercedesove S Klase

920
5
Podelite sa prijateljima:

Mnogi automobilski eksperti će se složiti da je generacija W126 čuvene Mercedesove S Klase ubedljivo najbolja u dugogodišnjoj istoriji ovog modela. Proizvodila se od 1979. do 1991. godine i u tom periodu je isporučeno približno 900 hiljada jedinica, što je čini najpopularnom generacijom S Klase.

W126 je donela mnoštvo inovacija na račun čuvenog nemačkog inženjeringa (German Engineering) i s razlogom je bila omiljeno prevozno sredstvo mnogih državnika širom sveta.

Nije retkost da ih vidimo u perfektnom stanju i dan-danas, čime je nemački gigant još jednom demonstrirao vrhunsku izradu, udobnost, tehnologiju, opremu i još mnogo toga.

Većina prodatih primeraka W126 je bila limuzinskog oblika, ali je Mercedes nudio i kupe. Debitovao je dve godine nakon limuzine i pokazaće se velikim komercijalnim uspehom pošto je prodato 74.060 jedinica. Takva brojka možda nije impresivna za neki pristupačniji automobil, ali je W126 u svoje vreme koštao više novca nego bilo koji drugi model u ovoj kategoriji.

Primerak koji smo izabrali za današnju priču je iz 1982. godine i nosi oznaku 500SEC. Predstavljao je vrhunac ponude S Klase kada je debitovao godinu dana ranije, a kao što mu ime kaže, pokreće ga atmosferski 5,0-litarski benzinac sa osam cilindara. Razvija 228 konjskih snaga i maksimalnih 405 Nm obrtnog momenta dok je menjač četvorostepeni automatski.

Fabrički podaci kažu da mu je bilo potrebno tačno osam sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h, a maksimalna brzina je iznosila 210 km/h. Automobil se trenutno nalazi u gradu Sarasota unutar američke savezne države Floride, a do sada je prešao 70.400 kilometara.

Originalno je prodat u Nemačkoj, a u Sjedinjene Američke Države je uvezen krajem osamdesetih godina. Američke verzije se nisu preterano razlikovale od onih sa Starog kontinenta s izuzetkom nekoliko detalja na račun branika i bezbednosti. Model za Evropu je takođe imao nešto veću snagu zbog slabijih zakona na račun izduvnih gasova. Ovaj konkretan model poseduje i posebne branike i mali spojler konstruisan od strane tjunerske kuće AMG, zatim kožna sedišta Recaro, specijalne 16-inčne felne, bolji audio sistem i još dosta toga.

Ovaj 500SEC je prošao kroz detaljan proces osvežavanja tokom prethodne godine, gde su zamenjeni klima uređaj, svećice, mnogorbojna elektronika, kočnice i ostali potrošni materijali.


Aukcija je donela 42 ponude od čega je najviša iznosila 35.150 američkih dolara, ali je vlasnik smatrao da to nije dovoljno i odlučio je da zadrži ovaj prelepi kupe.

Zoran Tomasović

(920)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Prelijep kupe.

moron

Izgledao je prokleto dobro. U ono vreme, a i danas.
Ali, koliko se ja sećam, u poznijem dobu W126 je bio sklon koroziji. I to nisam video samo jednom.

Tikola Nesla

A nego, još u prospektu je hrđao, zadigni tu gumu oko vrata pa ćeš vidjeti.

moron

Nema gde nije. Pa i oko ovih „širokih lajsni“. Baš na dosta mesta se to znalo videti.

Tikola Nesla

Pa da…i ne samo ta klasa neg faktički do juče svi modeli su bili takvi