1. Home
  2. Sajmovi
  3. Na CES-u prikazan Hyundai Ioniq 5 koji svuda može da se parkira
Na CES-u prikazan Hyundai Ioniq 5 koji svuda može da se parkira

Na CES-u prikazan Hyundai Ioniq 5 koji svuda može da se parkira

413
16
Podelite sa prijateljima:

Veliki sajam porošačke elektronike (CES) u Las Vegasu koncentriše velike inovacije proizvođača u različitim oblastima, a ne samo kao pozornica za nove prezentacije kao što je to bio slučaj prethodnih godina. CES je izlog koji pokazuje mogućnosti koje nude najnaprednije tehnologije, tako da veliki broj predstavljenih sofisticiranih rešenja ne završava u serijskoj proizvodnji.

Specijalisti za napredni inženjering u Hyundai Mobisu, odeljenju korejskog giganta koji se suočava sa izazovima zajedničke mobilnosti i autonomnih automobila, predstavili su se na CES-u sa pravim arsenalom noviteta, ali ističući sistem bez presedana – „e-Corner“.

Električni krosover Hyundai Ioniq 5 je opremljen veoma složenim sistemom koji omogućava da se model pretvori u pravu krabu, što je vidljiva tehnologija.

Njegovi točkovi imaju specijalne elektromotore koji su povezani sa amortizerima i kočionim i upravljačkim sistemom pomoću kabla, poznatim „by-wire“. Hyundai nije dao mnogo više detalja, ali je šema u potpunosti funkcionalna, pozivajući se na video na kraju ovog teksta. U zavisnosti od situacije sa kojom se električni model suočava, njegovi točkovi su sposobni da se okreću do maksimuma.

Prednji i zadnji u isto vreme, i u istom ili različitom pravcu, ili potpuno nezavisno napred i nazad. To je sistem sa kojim možete izaći ili ući u najuže prostore. Na primer, onlajn parkiranje u zaista uskim ulicama ili nemoguća skretanja. Jednostavno aktivirajte sistem i Ioniq 5 se pomera u stranu i zauzima parking mesto.

Hyundai je patentirao sistem, ali on je daleko od toga da postane realnost u kratkom roku, bez obzira na to koliko je interesovanja izazvao, što nije isto što i potražnja. Njegova visoka cena, koja mora da bude velika, a ne bi ni bila deo standardne opreme.

Hyundai će morati da smisli kako da svoje inovacije pretvori u profitabilnu opciju, što je pravi izazov.

Pogledajte i video…

AutoRepublika

(413)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Velika hrpa smeća i đubreta na jednom mijestu🤮…

centarfor

Hajde ti napravi jednu pracku ako si sposoban. Lako je samo pljuvati.

Renault Terminator

Odjebi bre.

TheStig

Evo vidimo i ovdje kako sam ja problem. Ko god doticnom replicira ovaj mu se „kulturno“ obraca. @Zvezdan Bozinovic sta sada imas da kazes u svoju samoodbranu?😁 A ja mislio da vozaci autobusa treba da budu kulturni. 🤔

Renault Terminator

Pa jesi problem kada si retard jer samo promjeniš nick,poput Top Gear,centarfor,mixita..To samo iskompleksirani,jadni,mali crv poput tebe može da radi.Zar misliš da smo mi ovde svi glupi poput tebe..I odjebi debilu jedan.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator
TheStig

Hahahahah evo slomih se mijenjajuci nickove. Ustvari u pravu si, ja stojim iza svih nickova na ovom portalu ukljucujuci i tvoj. Dop se sam sa sobom. 😂

Zsphere

Mislim da su ova navijacka prepucavanja simpatican i sastavni dio zaljubljenika u automobile i ja tu ne bih ništa sankcionisao. Nekako je cak i zabavno pročitati

Matija

Tehnicki nista novo, odavno je vec poznato, uglavnom kod superteskih transportera. Godine 2005 i 2007 Japanci su predstavili dve dizajn studije na ovu temu, Nissan Pivo 1 i 2, vidi link:

https://youtu.be/MfYdas0OiTI

Prekomplikovano i preskupo za normalan zivot. Osim toga, ovakve osovine umanjuju koristan prostor. Nesto slicno napravljeno je i kod nas:

https://youtu.be/oAD-4ehtbFM

Covek je iskoristio moj koncept A075 koji je primenjen na Tari – prednja i zadnja osovina su identicne, znaci da zadnja moze da bude upravljiva.

Renault Terminator

Ćiro Abiteboul bivši šef Renault F1 Team-a i zvanično na čelu đubre/smeće Motosport odeljenja.

MIG 29

Ibacite ovog Renault Terminatora, primitivac koji vredja. Ne zelimo to citati !! Izbacite ga !

Renault Terminator

Stig,da li bi htio da mi migA opereš,nema 29 priznajem🤣..Koji si ti mali iskompleksirani crvić.E još malo,brojiš sitno i što bi rekla braća Rusi до свидания.

TheStig

Placa li ti Bozinovic po postu ili mjesecno? 😂

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Renault Terminator

Kada si ti u pitanju,radim gratis i to sa zadovoljstvom😎.

Matija

U prilozenom videu, u momentu kada su tockovi maksimalno zakrenuti u stranu, moze se videti koliko je sistem za vodjenje tocka komplikovan. Sasvim nepotrebno. Na slici je Hyundaiev koncept na levoj i moj koncept na desnoj strani. Greska je sto koriste standardni sistem vodjenja sa poprecnom vodjicom (boja pink), sto zahteva puno prostora. Opruga i amortizer (zeleno) su takodje izdvojeni kao zaseban element. Na svu srecu ugradili su motore u tockovima (vide se zuti kablovi kod glavcine tocka) inace bi sistem bio jos glomazniji! 🙂 Veza sa karoserijom je iznad tocka, osa zakretanja ja tacno u njegovoj simetrali, tako da… Pročitaj više »

'79 DeVille

Meno ovo vesanje izgleda da je bazirano na MacPherson strut principu samo sto je sve montirano na predimenzionisanju glavcinu. Ne bih se slozio da je greska u pitanju, prostor je potreban da bi se tocak zakrenuo za 90 stepeni. Na videu se ne vidi jasno sta upravlja tockovima. Izgleda da ceo meanizam rotira ali posto je camber gain ocigledan kada se tockovi zakrecu (najbolje se vidi kod dijagonalnog dela videa) taj deo mehanizma ne rotira oko verticalne ose. Osa upravljanja mora da se projektuje ispred tocka, odnosno ispred ose rotacije tocka. Kombinacija ‘nosaca’ i samog vesanja obezbeduju dobru geometriju vesanja… Pročitaj više »

Matija

Za razumevanje ovog sistema vodjenja tockova nedostaje sledeca fotografija: Ovde se vidi da je nosac tocka (vertikalni stub) pricvrscen za karoseriju preko jednog veoma masivnog cilindra – u cilindru se nalazi e-motor koji zakrece* tocak u smeru koji mu diktira kompjuter. Svaki tocak ima svoj ugao zakretanja a svi zajedno moraju da budu u geometrijskoj saglasnosti – ovu komplikovanu funkciju moze samo kompjuter da izvrsi. McPherson – nije, vec je to sistem sa dve poprecne vodjice. Donja vodjica se jasno vidi a gornja je sakrivena iza federa i ima zglobnu vezu sa stubom negde u njegovoj unutrasnjosti – stub ima… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija