1. Home
  2. Vesti
  3. Električna Dacia u Nemačkoj za 10.900 evra
Električna Dacia u Nemačkoj za 10.900 evra
8

Električna Dacia u Nemačkoj za 10.900 evra

9.82K
8
Podelite sa prijateljima:

Čini se da je konačno stigao električni automobil za široke narodne mase. 

Dacia je u Nemačkoj počela da prima prednarudžbine za model Spring u Comfort Plus trimu. Prvi primerci stići će u izložbeno-prodajne salone na jesen, a početna cena iznosiće 21.790 evra. No, kako sve veće evropske zemlje daju vrlo izdašne državne subvencije za kupovinu EV modela, tako i kada se u Nemačkoj uračunaju ovi podsticaji, potencijalnog kupca će baterijski rumunski automobil koštati svega 12.220 evra!

Dacia Spring može biti i još jeftinija ako se potrošač odluči na uvodni trim – Comfort. Tada sa državnim subvencijama Spring u Nemačkoj košta samo 10.920 evra!

Rumunska marka predvidela je svoj EV kao vozilo za upotrebu u urbanim uslovima. Spring Electric sa svojim skromnim dimenzijama od svega 3.734 mm dužine, 1.516 mm visine i 1.770 mm širine je savršen za upotrebu u velikim evropskim metropolama. Dacia navodi da je njen prvi električni automobil kadar da prevali gotovo 300 km u isključivo gradskim uslovima vožnje, i to prema WLTP protokolu.

Uz elektromotor od 45 ks i 125 Nm ne treba očekivati čuda. Šta više, performanse su poprilično neubedljive, no uspeh na tom polju nikad se nije ni očekivao od nekog modela iz Dacije. Tako Spring juriš iz mirovanja do 50 km/h obavlja za sasvim solidnih 5,8 s. Ali, ubrzanje do “stotke” je potpuno druga priča jer mu je za to potrebno više od 19! Ni međuubrzanja nisu na visini zadatka, jer Dacia Spring od 80 do 120 km/h stiže za 26,2 s, dok je maksimalna brzina limitirana na 125 km/h.

Očito da u Daciji veruju da će niska cena, solidan domet i impresivan spisak sistema aktivne i pasivne bezbednosti biti dovoljno snažni aduti za prodajni uspeh Springa u Evropi.

AutoRepublika 

(9815)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Možda je pravilniji naslov bio „početna cena iznosiće 21.790 evra – pre obračuna eventualnih subvencija“ …

Branko

😁

S mile

Auto za gradsku voznju, 50 do 80kmh.

Nesto mi se cini da ce Dacia da radi u 3 smene. 😁

BojanNeki

Jes vala, biće zauzeti stavljanjem logotipa na „kineza“. 😉

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki
Pomponije

Biće ova Dacia ozbiljan hit u Evropi…

Branko

U Hr 1.000 EUR jeftinija od Twinga sa 38 KS više, a to ispadne oko 6%, barem u Hr. I još država subvencionira 40%, dakle 600 EUR. Twingo se puni sa 22kW AC serijski, a Spring sa 6,6 kW AC. Ako hoćeš 30 kW DC, doplati 600 EUR. Ne znam baš, a drugi još nisu ni počeli.

Zoca

Nekada je Zastava 850 mogla da dobaci do 125 km/h kao Dacia.Samo joj je do 100-tke trebalo 10s vise.

tomkarlo

A zašto bi bilo koje vozilo ubrzavalo više, i vozilo brže od Dačie. Ne postoji ni jedan jedini razlog za to, ali zato postoje stotine razloga da ni jedno vozilo ne vozi brže i ne ubrzava jače osim policijski vozila.
Kome se žuri neka krene na vreme – stići će kada treba.