1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan pripremio dalekometražnu strategiju obnove linije četvorotočkaša
Nissan pripremio dalekometražnu strategiju obnove linije četvorotočkaša
0

Nissan pripremio dalekometražnu strategiju obnove linije četvorotočkaša

52
0
Podelite sa prijateljima:

Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi je pre godinu dana pretrpela velike promene, tokom kojih je Nissan značajno osnažio poziciju. Uprkos činjenici da se očekuje da će se udeo zajedničkih modela sa Renaultom povećati sa sadašnjih 60% na 80% do 2026. godine, Nissan je dobio mnogo više slobode delovanja. Nije propustio priliku da to i iskoristi tako što je potpisao ugovor o električnim vozilima sa Hondom. Sada je dodatno Nissan najavio i ambicioznu kratkoročnu strategiju pod nazivom The Arc (luk).

Hrabar poslovni plan podrazumeva pojavu trideset novih modela za samo tri godine, odnosno do 2027. godine! Štaviše, samo 16 od njih će biti elektrifikovano u ovoj ili onoj meri, dok će preostalih 14 automobila posedovati samo motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Naravno, Nissan nije otkrio sve pojedinosti o dolazećim modelima, ali sudeći po tizerima i prikazanim siluetama vozila, većina njih će biti krosoveri.

Nema mnogo izuzetaka. Na primer, u prvim redovima je prikazan kompaktni hečbek Nissan Micra i on dolazi s okruglim farovima, koji će biti varijacija nedavno predstavljenog električnog automobila Renaulta 5. Dalje, jasno su vidljivi profili velikog SUV-a, i najverovatnije će ovo biti da je Nissan Patrol, pandan novog i upečatljivog Infinitija s indeksom QX80, a tu je i pikap kao buduća Nissanova Navara zasnovana na šestoj generaciji Mitsubishija L200-a.

Strategija Arc uključuje jasnu podelu linije proizvoda na glavna tržišta. Na primer, pet potpuno novih modela će se pojaviti u kompanijskom rodnom Japanu, pri čemu će hibridi i električna vozila činiti oko 70% od ukupnog broja prodatih vozila. Susedna Kina očekuje osam novih elektrifikovanih proizvoda na četiri točka, ali će samo četiri biti prodavana pod znamenjima Nissana, dok će ostali ući na tržište kao proizvodi lokalnih zajedničkih poduhvata.

Sedam novih proizvoda je u pripremi za Severnu Ameriku. Njihov plasman će doneti renoviranje game Nissana u obimu koji je reflektovan kroz 78%. Posebna pažnja je posvećena pojavi sekvencijalnih hibrida komercijalne oznake e-Power, a čiji motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva nije u vezi s točkovima. Tako skockani Nissani se već prodaju u Evropi i Aziji.

Za samu Evropu je planirano šest novih modela, što će pomoći da se udeo električnih vozila u strukturi prodaje poveća na 40%. Na Bliski istok će stići pet taze krosovera i terenskih vozila, a dva su pripremljena za Afriku. Osim toga, za Afrikance se priprema i benzinski sićušan iz A segmenta.

Ukupno, do 2027. godine, Nissan se nada da će povećati udeo isporučenih elektrifikovanih vozila širom sveta na 40%, a da će do 2030. povećati ovaj udeo na čak 60%. Kompanija namerava da snizi troškove proizvodnje električnih vozila za 30%, sve kako bi postigla ovaj cilj. Promena se prati u odnosu na trenutno nuđen model po imenu Ariya.

Planovi uključuju unapređenje proizvodnje i široku upotrebu litijum-gvožđe-fosfatnih baterija umesto skupljih litijum-jonskih baterija. Sledeći korak bi trebalo da bude uvođenje obećavajućih baterija u čvrstom stanju (solid-state), ali čak i prema optimističkim proračunima to se neće dogoditi pre 2028. godine.

Naslednik superautomobila Nissana GT-R-a će biti spreman do istog trenutka, ali se o tome ne diskutuje u programu nazvanom The Arc. Takođe, ni na koji način nije naznačen, a ni nagovešten novi savez s kompanijom Fisker (čije je rukovodstvo u panici), od koje je trebalo da pozajmi električni kamionet Fisker Alaska, u zamenu za 400 miliona američkih dolara ulaganja.

AutoRepublika

(52)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments