1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda najavila Superb, Kodiaq, Elroq i još svašta nešto
Škoda najavila Superb, Kodiaq, Elroq i još svašta nešto
1

Škoda najavila Superb, Kodiaq, Elroq i još svašta nešto

2.09K
1
Podelite sa prijateljima:

Škoda je upriličila golemu prezentaciju proizvodnih planova za naredne poslovne godine. Najvažnija stvar je ta da oni ne daju nekakav precizan okvir za potpuni prelazak na električni pogon! Za razliku od sestrinskih brendova,  Volkswagena ili Audija, češka kompanija nije u nekoj žurbi da se oprosti od motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Znamo jer smo pre više nedelja objavili vest o tome da je upravo Škoda, kao članica grupacije VW, dobila obavezu da se bavi razvojem i daljom modernizacijom benzinskih agregata iz game EA211.

Dve su značajne jesenje premijere pred nama. Očekujemo da vidimo popularnu Škodu Superb, i to kako u formi liftbeka i karavana, tako i Škodu Kodiaq. Zadržaće benzinske, pa čak i dizel verzije, ali će biti dostupni i kao dopunjivi hibridi.

Oba modela, dakle Superb i Kodiaq zadržavaju prepoznatljiv Škodin stil, iako u novoj iteraciji. Proizvodnja Superba se u skladu s ranijim najavama seli iz Češke Republike u komšijsku Slovačku Republiku (Bratislava), ali će zato  Kodiaq opstati na proizvodnim trakama češke firme u mestu Kvasini.

Za ovu godinu je planiran debi i restilizovanog heča po imenu Škoda Scala, a očekujemo i SUV zvani Škoda Kamiq. Modernizacija porodice modela Škoda Octavia je zakazana za 2024. godinu.

Ali, oblaci su se nadvili nad omalenom Fabijom, koja je došla u problem zahvaljujući, navodno za 2025. godinu, najavljenom uvođenju standarda Euro-7. Ako stupi na snagu, zasigurno bi vodio ka nepodnošljivo intenzivnom uvećanju cene po osnovu ulaganja u modernizaciju motora. Shodno tome, Fabiju bi bilo nemoguće prodavati po tako visokim cenama, pa bi verovatno njena proizvodnja bila obustavljena.

Škoda Kodiaq

Ali u paraleli naravno, Škoda razvija i koncept elektrifikacije, pa su planirana ulaganja u ovoj oblasti na nivou od 5,6 milijardi evra, i to do 2027. godine. Planovi uključuju jednovremene premijere četiri nova modela, a oni su sada prikazani u obliku dizajnerskih skulptura. Najbliža svečanost bi trebalo da se dogodi 2024. i tu pričamo o električnom krosoveru koji će se zvati Škoda Elroq, a on će zameniti model Karoq.

Elroq će doći s dužinom od oko četiri i po metra i biće prva serijska Škoda koja će promovisati novi korporativni identitet. Nazvan je Modern Solid, a glavna karakteristika će se ogledati u uspravnim farovima. Prethodnica ovog načina izražavanja je data u vidu koncepta po imenu Vision 7S, a koji je prezentovan tokom prošle godine.

Krosover po imenu Škoda Elroq će biti utemeljen na modularnoj platformi MEB, a imamo i nagoveštaj dometa s punim pakovanjem baterija i on iznosi oko 480 kilometara.

Za 2025. godinu imamo najavu najkompaktnijeg i pristupačnog električnog automobila koji se za sada označava slikovito Škoda Small. Proterenski, 4,1 metra dugi hečbek će biti veoma nalik nedavno prikazanom bratskom modelu po imenu Volkswagen ID. 2all. Očekujte autonomiju od nekih 450 km, veliki prtljažnik (približno 460 litara) i cenu od oko 25 hiljada evra. Ove Škodice će se sklapati u Španiji.

U istoj, dakle 2025. godini, radovaćemo se i osavremenjenom krosoveru po imenu Škoda Enyaq, pri čemu će predmet ažuriranja biti i verzija kupea, a koja će takođe dobiti novu njušku. Tehnička unapređenja su ista kao ona koja su namenjena ostalim modelima na arhitekturi MEB.

Dakle, razborito je nadati se snažnijim i ekonomičnijim električnim motorima, trakcionoj bateriji kapaciteta 86 kWh (dok je maksimum sada na nivou od 77 kWh), ali stići će i moćniji priključak za dopunu baterijskih ćelija strujom (do 170 kW).

Škoda Enyaq iV 50

Uzgred budi rečeno, paralelno s najavom restilizacije, najavljen je i početak prodaje bazične verzije krosovera zvanog Škoda Enyaq iV 50, iako je najavljen tokom debija modela od pre tri godine. Takav SUV bi posedovao zadnji pogon i električni motor koji razvija 148 konjskih snaga, zatim bateriju kapaciteta od 52 kWh. Najavljena autonomija u skladu s ciklusom WLTP bi iznosila 365 kilometara, a priča se o uspostavljanju inicijalne cene na nivou od oko 40 hiljada evra.

Škoda Space

Naposletku, asortimanu električnih četvorotočkaša se u 2026. godini priključuju još dva baterijska aduta. Prvi se uslovno može oslovljavati sa Škoda Space, a iza slikovitog imena se krije sedmosed s povišenim odstojanjem od podloga. Biće dug skoro pet metara (tačnije 4,9 metra), a oslanja se na pominjani prototip Vision 7S.

Drugi „natuknuti“ elektrobomil je običan karavan koji će se zvati Škoda Combi i on će biti dug oko 4,7 metara. Predstavljaće baterijski pandan konvencionalnoj Octaviji i doneće domet s jednom dopunom pakovanja baterija od oko 600 kilometara. Ponudiće izbor između zadnjeg i integralnog pogona. Električni karavani će biti nuđeni uporedo s Octavijom, a nema priče o verziji u obliku liftbeka.

AutoRepublika

(2089)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, zajedno sa Fobijom, VW će do 2025. zadržati i petostepeni manuelni menjač uz 1,0 T ?
Bravo za VW. „Manje je uvek više.“

Čak i Dačija uz 1,0T davno prešla na 6MT.