1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda će nuditi blizanca modela VW ID.2
Škoda će nuditi blizanca modela VW ID.2
2

Škoda će nuditi blizanca modela VW ID.2

258
2
Podelite sa prijateljima:

Očekuje se da će novitet češke marke biti ponuđen kao zamena penzionisanog kompaktog heča s oznakom Škoda Citigo-e iV. 

Maleni hečbek Citigo je lansiran tokom 2011. godine, a kako znamo da je češka kompanija deo grupacije Volkswagen, onda je jasno i da je ovaj model blizanac u odnosu na Volkswagenov up! (koji se još uvek nudi) i u odnosu na Seat Mii kao automobil čija je montaža obustavljena tokom 2021. Češki automobilčić je u 2019. godini dobio i čisto električnu verziju Citigo-e iV, ali je njegova proizvodnja prekinuta u jesen 2020.

Najbolja godina za malenog Čeha je, prema podacima sa sajta Carsalesbase, bila 2013. kada je stigao na adrese  44.851 kupca. U poslednjoj godini pred pandemiju (2019.) isporučeno je 30.786 novih primeraga modela Citigo (što je bilo za 15,5% manje no lani, dok je samo 14.120 jedinica prodato u 2020. (uz minus od 54,1%). Tokom prošle godine je usledila rasprodaja preostalih neprodatih zaliha pa je u jedanaestomesečnom periodu završenom sa zadnjim danom novembra, isporučeno 5.091 komada.

Penzionisani Citigo-e iV (fotografija iznad) će biti zamenjen novim malenim gradskim automobilom koji će dobiti čisto električni pogonski sklop. Marka je ovo najavila još poečtkom meseca, a tada je postalo poznato da će Škoda do kraja 2030. godine ponuditi tri nova vozila, a svaki od njih će biti manji od krosovera Enyaqa, kao replike Volkwagenovog SUV-a ID.4. Jasno je da će i novajlije biti jeftiniji od već predstavljenog baterijskog SUV-a, čija cena u domovini počinje od cifre od oko 44.350 evra (1.124.900 čeških kruna).

Malo šta se zna o češkom mališanu u ovom trenutku. Nije poznato čak ni ime noviteta, ali će mu najbliža rodbina biti ona unutar marke Cupra (model zasnovan na konceptu Urban Rebel – gornja fotografija), i unutar Volkswagena, koji će svog pulena najverovatnije zvati ID.2 (utemeljen na izložbenom konceptu ID.Life – naslovna i donja fotografija).

Serijska verzija s grbom Volkswagena će na tržište Evrope stići u nekom trenutku 2025. godine, dok će češki adut u ponudu ući s godinom zakašnjenja, kako reče izvršni direktor Škode, Tomas Šefer.

Sva tri nova proizvoda će počivati na arhitekturi Volkswagena MEB, a čelnik marke je rekao za redakciju Autocara da će se nova Škoda razlikovati od klonova, ne samo zbog drugačijeg bedža, već najpre stilski. Sudeći po prototipovima, konceptima koje su izložili Cupra i VW,  i oni će biti jedinstvenog dizajna, pa će španski brend ponuditi „mali zeleni hot heč“, dok će nemačka marka prezentovati „ekološki” SUV veličine T-Crossa.

Znamo da se Škodina vozila po pravilu, u Evropi prodaju po nižim cenama od blizanačkih modela Volkswagena, a ovo podsećamo u kontekstu najave matične grupacije da će novi VW ID.2 s cenom počinjati od oko 20.300 evra, pa se onda možemo orijentisati i u pogledu naknade koja je zamišljena za češku verziju „narodnog automobila“.

Na kraju ćemo podsetiti da smo čitali izveštaje u kojima je pisalo da Škoda priprema svoju verziju kompakta na temelju Cupre Born i Volkswagena ID.3.

AutoRepublika

(258)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Boze, dokle je došlo da firma koja pravi samo babuške, bude vijest jer će napraviti, pazi sad, opet babusku! Wow, ma bravo nounari

Grozdan the Great

Bilo bi iznenađenje da to ne urade. Ionako je vladajuća doktrina VW grupe ponuda istog auta na sto načina. Ni Stellantis nije bolji