1. Home
  2. Life
  3. Sistem upravljanja preko žice se vraća
Sistem upravljanja preko žice se vraća

Sistem upravljanja preko žice se vraća

2.06K
33
Podelite sa prijateljima:

Koncept upravljača bez njegove mehaničke veze sa prednjom osovinom se vraća. Stub se zamenjuje elektronskim impulsima. U prošlosti su automobilske kompanije već pokušavale da ovaj način vožnje, preuzet iz vazduhoplovstva, uvedu u praksu, ali do sada nije bio baš uspešan.

Za dve godine u prodaji bi trebalo da se nađe električni automobil Lexus RZ 450e sa čisto elektronskom kontrolom i volanom koji podseća na avionski. Procenjena osnovna cena je 72.911,62 evra. Istovremeno, elektronska kontrola je opciona komponenta, što će reći da se eventualno dobija, odnosno dobija se uz doplatu.

„Umesto klasične mehaničke veze između volana i prednje osovine preko stuba upravljača, uputstva vozača se prenose na točkove čisto elektronski. Rezultat je trenutni odgovor i precizniji prenos instrukcija“, rekla je Jitka Jechova, portparolka češkog predstavništva Toyote, kojoj pripada koncern Lexus.

Sistem, nazvan „steer-by-wire”, trebalo bi da omogući manje upravljanja volanom pri vožnji po neravnim površinama i stabilnije rukovanje, kao i korekciju pri jakom bočnom vetru.

Lexus kaže da je volan u obliku jarma (leptira, kako god) poboljšao vidljivost. Instrument tabla je nešto viša i dalje od vozačevog sedišta nego u slučaju klasičnog volana, što vozaču olakšava preusmeravanje vida između puta i instrumenata.

Tesla takođe koristi sličan volan u svojim električnim automobilima, ali još ranije, pre deset godina, Nissan je došao do čisto elektronskog upravljanja. Ugradio ga je u automobile marke Infiniti, koja je njegova luksuzna divizija, kao što je Lexus za Toyotu.

Čak i tada, konstruktori su tvrdili da elektronika ima mnogo brži odgovor od mehaničkog prenosa zbog odsustva mehaničkih gubitaka i otpora. Šampion Formule 1 Sebastijan Fetel, koji je u to vreme radio sa Infinitijem na razvoju automobila, učestvovao je u razvoju.

Automobilska kompanija je tada nazvala sistem Direct Adaptive Steering i prvi put je bio dostupan 2014. za limuzinu Q50. U to vreme, to je bio prvi takav sistem u putničkom automobilu na svetu, i omogućio je promenu karakteristika upravljanja i njegovog otpora ne samo u okviru unapred podešenih režima vožnje, već je vozač mogao i da konfiguriše sopstveni režim.

Pored toga, postoje i potencijalne prednosti u uštedi težine, što se prevodi u manju potrošnju goriva i mnogo lakšu konverziju automobila sa volanom na desnoj strani, kako se vozi u Japanu, u levi volan koji se koristi u većini zemalja sveta. Međutim, Infinitijev sistem je dopunjen klasičnim, fizičkim spojem između volana i letve upravljača, koji bi se koristio u slučaju kvara u elektronskom sistemu.

Međutim, 2016. godine Infiniti je morao da povuče oko 60.000 limuzina na servis upravo zbog softverskog rizika od drugačijeg odziva upravljača i promene radijusa okretanja nakon pokretanja. Do sada nijedan drugi brend nije smislio sličan sistem.

Razlika u Toyotinom sistemu je u tome što ne postoji mehanička veza između volana i prednjih točkova, čak ni kao zaštita u slučaju kvara elektronskog sistema. Umesto toga, postoje dva dela svake komponente – jedan se koristi kao standardni, drugi kao rezervna kopija ako prva ne radi. Sistem takođe standardno radi na trakcionoj bateriji od 400V, ali u slučaju nužde može da radi i na klasičnoj bateriji od 12V. A ako i to ne uspe, ima svoju malu bateriju, tako da se nikada ne bi smelo desiti da vozač izgubi kontrolu nad automobilom.

Još uvek postoji letva upravljača koja koristi šipke i igle za okretanje prednjih točkova, ali letva pomera zupčanik koji pokreće isključivo električni motor. Prima signale od kontrolne jedinice, koja prati kako vozač okreće volan.

Prednost je beskrajna i kontinuirano promenljiva varijabilnost upravljačkog mehanizma, kao i činjenica da vozač teoretski uopšte ne mora da oseti volan. Potpuni okret točkova može se postići jednostavnim okretanjem volana za 180° na jednu stranu, ali na autoputu, na primer, čak i relativno veliki okret volana može značiti samo malo pomeranje točkova.

„Jedan od glavnih razloga zašto smo želeli da inkorporiramo tehnologiju upravljanja preko žice u RZ 450e je da upravljanje bude u korak sa poboljšanjima u promenljivom odzivu na pedalu gasa i odzivu na kretanje vozila“, američka veb stranica Road & Track citira Ijušija Higašijama iz automobilske kompanije Lexus.

U avijaciji, sistem upravljanja putem žice razvijen je šezdesetih, ali u automobilima je to bio marginalni pravac. „Citroen je prvi pokušao da zameni mehaničku vezu između volana i volana hidraulikom 1970. godine na modelu SM“, istakao je sajt Auto.cz.

Prema njegovim rečima, problem čisto elektronskog upravljanja je što vozač nema povratnu informaciju „od točkova do volana“. Infinitijevi konstruktori su pokušali da reše ovo pomoću senzora za povratne informacije.

Da li će se „upravljanje putem žice“ širiti dalje, ili koliko brzo, ostaje da se vidi. Uopšteno govoreći, veruje se da će čisto elektronsko upravljanje dobiti prednost samo sa autonomnim transportnim modulima, čije je masovno korišćenje još mnogo godina daleko od razvoja.

AutoRepublika

(2058)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

33 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Čini mi se, bolje bih se osećao da ovaj tekst nisam pročitao …
Izgleda da sam ja samo „za pećinu“ …

J4ZZ3R

Ne brini druže, neće Dačija ovo implementirati do kraja našeg života.
A ovim ostalim preporučujem da žice obavezno budu od derivata soje 🙂

moron

😊😊😊

Renault Terminator

Čim sam pročitao naslov,ova pjesma mi pade napamet😁
https://youtu.be/k5b-pQPG9WM

Dragan

4control kod Rešoa je isto ljubav preko žice. 🙂

Renault Terminator

Ne mere to bez kabla😁…

Dragan

Neće ni kabla biti. Samo wireless. 🙂

J4ZZ3R

Signal LOST… Oupsss

Laki

Ako nas je više u vozilu volan će ići iz ruke u ruku.

Dragan

„Čak i tada, konstruktori su tvrdili da elektronika ima mnogo brži odgovor od mehaničkog prenosa zbog odsustva mehaničkih gubitaka i otpora.“

Stvarno neverovatno kolike gubitke i otpore može da napravi samo kardan upravljača. 🤪

Bungi

Vraća se porodica sa odmora u velikom sedmosjedu, otac strogo poštuje ograničenja brzine, majka stalno zvoca, pazi, uspori,..Ljeto, vrućina, gužve.Blago rečeno, katastrofa u najavi.Najmanji petogodišnji član koji se satima dosađuje sa telefonom odlučuje da uzme stvar u svoje ruke.Očas posla hakuje kodove elektronike vozila i sa trećeg reda sjedišta preuzme upravljanje vozilom.Aaaaaaa!Malo slaloma , malo ubrzanja, taman kad su svi članovi porodice, osim najmanjeg, počeli da paniče, uključi se saobraćajna policija i nekako zaustavi podivljalo vozila.Prestravljeni otac se kune policajcima da je vozilo otkazalo poslušnost i počelo „samo“ da vozi…Tako bi mogla da izgleda budućnost vozila koja imaju elektronske volane.

Rikošet

https://www.youtube.com/watch?v=yz2EojLbh-8

Tvoj komentar me podsjetio ma ovaj film 🙂 Nije baš 100% isti scenario, ali poenta je tu…

Akcija počinje od 19 minute ima negdje i sa prevodom na naš, ali na brzinu nađoh ovu verziju…

BB

Mercedes CLS, sa onim upravljačem što ima u sebi „sabiranjebi oduzimanje momenata“ i to putem malog diferencijala u sebi (direktniji na većim brzinama i bolji osjećaj na volanu), vozi mlađi čovjek, unutra dijede i punica, vožnja kroz Posavinu ograničenja 50-60 … I ide krivina na desno preko mosta, brzina nekih 60 ma sat, on volanom desno a auto lijevo, udara prednjim točkom o bankinu mosta, to zaokreće vozilo pa na isto mjesto udara i zadnjom osovinom i izleće s puta… Rezultat: obje osovine auta iščupane iz ležišta, auto „izbačen iz linije“ a na karoseriji nema ni jedne ogrebotine. Auto bio… Pročitaj više »

Matija

Potrajalo je dugo dok se avion oslobodio mehanike i hidraulike u sistemu upravljanja. Razlog je uvek bio pouzdanost sistema. Isto se dogadja sa automobilom: glavna prepreka je uvek bila homologacija. Konacno su se administrativci uverili u pouzdanost sistema i put je otvoren. Na automobilu je steering by wire prvo usvojen za upravljanje na zadnjoj osovini. Ovde covek nema absolutno nikakav uticaj vec samo kompjuter. Elektrifikacija prednjeg upravljanja je vec odavno pocela, prvo uvodjenjem e-motora kao servopojacivaca a zatim je taj isti motor iskoriscen za uvodjenje korekcija u komandu upravljanja koje saopstava kompjuter! Sta znace „korekcije“? To je kompjutersko eliminisanje svih… Pročitaj više »

Dragan
Matija

Dete koje raste pravi greske. Zbog toga proces sazrevanja i obrazovanja traje preko 20 godina. Sa razvojem sistema vozila sazrevaju njihovi konstruktori. Normalan proces.

Dragan

Konstruktori se prekvalifikovali za aj-ti. Baš ih briga za sazrevanje, logiku, bezbednost…

BB

Pa njihova logika je: ‘aj’ ti, ‘aj’ ti, ‘aj’ ti,

Ništa neće sami 😜

Matija

Ne preteruj! 🙂 Procesi su mnogo komplikovaniji. Sam kompjuterski program za upravljanje je relativno jednostavan, problem je uvek hardver realizacija. Ceo auto podleze jednoj standardnoj zavrsnoj kontroli, kontola upravljackog sistema i ispitivanje njegove pouzdanosti mora da se digne na nivo aviona! To je za auto-industriju nesto sasvim novo.

Dragan

U moj auto elektronsko upravljanje može samo na zadnjoj osovini, poput Renault-ovog 4control sistema (koji isto zna da otkazuje).
Na prednjoj nek se kockaju neki drugi.

BB

Imao je Boeing sada prično problema nakon rušenja dva aviona zbog sistema MCAS koji služi za korekciju upravljanja pilota… Godinu i po su bili prizemljeni.

Matija

Tu je Boing nacisto propao! Zabrana letenja stigla je iz Bele kuce! Airbus je ostao bez konkurencije. Na tv je nekoliko puta bila emitovana opsirna reportaza o greskama u softveru! Sami strucnjaci Boinga kritikuju menadzere zbog toga sto su suvise brzo pustili u opticaj sistem koji nije dovoljno proveren! Upravljanje je toliko vazan sistem da zahteva vrhunsku proveru kvaliteta i pouzdanosti – na nivou avionske industrije.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Neko is mase

Ne moze da se poredi avion sa automobilom ako ni zbog cega druog onda do same prirode upravljanja. Automobil ima samo upravljac i kratko vreme za reagovanje. Avion moze da ‘skrene’ na vise nacina. Kontrole koje omogucavaju upravljanje su delovi sistema su fizicki odvojeni. U avionu ima vremena da sistem restartuje, mozda cak i ‘popravi’ ako ne funkcionse dok takav luksuz nije dostupan upravljanju vozilima na zemlji.

Matija

Ko, bre, poredi avion i auto?! 🙂 Govorim o kvalitetu, tj. rigoroznosti ispitivanja sistema upravljanja automobila.

Neko is mase

Ti si zapoceo ovu diskusiju sa referencom na avionsku industriju. A sto se tice rigoroznosti ispitivanja kvaliteta, da Boeing ima solidanu kontrolu kvaliteta MAX-8 se ne bi dogodio. Tako da umisljati da je avio industrija neki izuzetak je pomalo detinjasto.

Matija

Boing decenijama proizvodi dobre avione. Ovo sto se sada dogodilo jeste greska njihovog menadzmenta – brzopleta odluka – a ne greska inzinjera i njihovog procesa kontrole! Procitaj moj komentar.

BB

Fora je što Boeing je bio došao do tačke da su mu slijepo vjerovali, FAA (federalna avio agencija) je samo protolarno prihvatala ono što sam Boeing napiše… Slijed događaja: Boeing 737 dizajn potiče iz ’60 tih godina, i, da bi zadržali osnove type certificate, stalno su nadograđivali postojeći dizajn – nisu pravili novi. Dakle staro jelo podgrijavali više puta. Ali zahtjevi za nižom potrošnjom goriva znalilo je ugrađivanje motora sa većim bajpasom (dio vazduha koji ne ulazi u komoru za sagorijevanje), što znači da motor širi i ne može stati pod krilo. E, ali valja čorbu još jednom podgrijati… Motor… Pročitaj više »

Neko is mase

Suma sumarum – ‘ if it’s Boeing, I ain’t going…!’

Laki

Povjerenje je dobro a „Kontrola“ još bolja!

Renault Terminator

Nisam znao da pratiš avijaciju🙂.

Matija

On prati sve. 🙂

Matija

Govorimo o automobilu.

BB

Sreća pa ih Boeing ne proizvodi 😉