1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nissan će pogonske sklopove nabavljati od francusko-kineskog preduzeća
Nissan će pogonske sklopove nabavljati od francusko-kineskog preduzeća

Nissan će pogonske sklopove nabavljati od francusko-kineskog preduzeća

196
2
Podelite sa prijateljima:

Pod okriljem projekta Horse (Konj) će biti udruženo sedamnaest pogona za proizvodnju motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva i menjačkih kutija, kao i i pet centara za istraživanje i razvoj (R&D).

Nissan Motor se saglasio da motore, menjače i ostale komponente pogonskog sklopa nabavlja od novog zajedničkog poduhvata koji su oformili Renault i kineski holding Zhejiang Geely, objavljeno je ranije ove nedelje. Inače, ovo ulaganje su Francuzi i Kinezi dogovorili u ranijem delu godine, uz ravnopravno učešće u kapitalu. Nadenuli su mu ime Horse, i poslovaće na tri kontinenta. Ciljani obim godišnjih prihoda se graniči s cifrom od 15 milijardi evra.

Ovim potezem se želelo uspostaviti tržišno zdrava kompanija usredsređena na dalju modernizaciju motora SUS i hibridnih pogoskih sklopova, kako bi se proširila baza klijenata i kako bi se ojačali efekti ekonomije obima. Nissan navodi da će pomenute module kupovati za svojih dvaneest fabrika, što je sve deo trosmerne strateške alijanse koja uključuje Renault, Nissan i Mitsubishi, a kojoj se onako tiho, očito priključuje i kineski Geely.

Zajednički poduhvat Horse će imati centralu u Londonu, uz procenjeni godišnji proizvodni kapacitet od pet miliona pogonskih sklopova. Oni će uključivati motore s unutrašnjim sagorevanjem, hibride i dopunjive hibride. U zajednički poduhvat se integrišu osam proizvodnih kompleksa pod kontrolom marke Geely, a koji posluju u Kini, uz još jedan sa sedištem u Švedskoj. Tu je osam Renaultovih evropskih fabrika, uz one u Turskoj i Južnoj Americi.

Ovo zajedničko preduzeće je odvojeno od kompanije za električna vozila po imenu Ampere, a koju je osnovao Renault, i u koju su se Nissan i Mitsubishi Motors obavezali da će investirati. Nissan je takođe pristao da sarađuje s Ampereom na zajedničkom razvoju baterijske verzije svog sukompaktnog modela za Evropu, poznatog kao Micra, a za koju se očekuje da će značajno smanjiti troškove razvoja i poboljšati efekte ekonomije obima. Takođe se očekuje da će Mitsubishi raditi sa Ampereom na razvoju i izradi kompaktnog baterijskog modela s povišenom pozicijom sedenja.

Šef Renaulta Luka de Meo, reče pre neki dan: “Ono što sada radimo, počev od veličine i uticaja, mnogo je veće od onog što radismo u alijansi u poslednjih deset godina. Najvažnija stvar za nas je da dokažemo da ova alijansa može kreirati poslovnu vrednost.”

AutoRepublika

(196)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Nissan diže ruke od toga da on ubuduće samostalno razvija i proizvodi SUS, HEV i PHEV motore ? Samo će ih kupovati ?
Nissan postaje samo radionica za montažu ?

Branko

A nije baš tako jednostavno… ali da, zbog novca se odriču suvereniteta. Poznato odnekud?😁 Nissanov e-tech hybrid koncept je zapravo “okljaštreni” Mitsubishi PHEV, a koristi ga i Renault. Renault radi novi Colt i ASX za Mitsubishi, a SUS motor kod e-tech hybrid-a je Nissanov… Ugl, Renault je ipak izgubio premoć u alijansi, Nissan ojačao, a za Mitsubishi ne znam što bih rekao. Možda iznenadi!