1. Home
  2. Prezentacije
  3. Serijska verzija Cupre Tavascana
Serijska verzija Cupre Tavascana
0

Serijska verzija Cupre Tavascana

435
0
Podelite sa prijateljima:

Evo još jednog električnog noviteta koji neguje direktne veze s Kinom. Naime, Tavascan će biti prvi model preduzeća Seat SA (pa i cele grupacije Volkswagen), a koji će biti sklapn u Kini i odatle transportovan do evropskih, pa i kupaca u drugim svetskim regijama. Iako je ta praksa već uspostavljena od strane poznatih divova poput BMW-a, Renaulta ili Stellantisa, svakako je vredna isticanja.

To je i dalje jedan od efektivnih načina u misiji sniženja rashoda, što je veoma, veoma važno, posebno za Seat koji trenutno i ne stoji baš najbolje u finansijskom smislu.

Ok, da, prodajne cifre marke Cupra stabilno rastu pa je prošle godine zabeležen plus od 93% uz otpremu kontingenta od 153 hiljade jedinica, dok je prodaja modela pod matičnim brendom Seat u ubrzanom padu (minus 41%, 233 hiljada isporuka). Kao rezultat ovakvog spleta okolnosti, španski proizvođač je godinu završio uz pad prodaje od 18%, pa je isporučeno ukupno 386 hiljada četvorotočkaša, spram 471 hiljade u godini koja je prethodila (2021).

SUV Cupra Tavascan će teško uspeti da preokrene taj trend, a nije ni čudo jer je to model koji je specifičan i ne baš jeftin. Pred nama je najbliži rođak modela Volkswagena ID.5, kupeolike Škode Enyaq Coupe i Audija Q4 e-tron Sportbacka, ali s naglašenim sportskim imidžom i agresivnijim stilom.

Cupra je utemeljena na istoj platformi MEB s tim da je međuosovinsko rastojanje ovde 2.766 milimetara. Sudeći prema tradiciji kompanije, ime Tavascan se vezuje za neku geografsku odrednicu: u pitanju je selo na Pirinejima, a u blizini s francuskom granicom.

Tavascan je debitovao kao koncept 2019. godine, dok je masovno proizvedena verzija zadržala opšte dizajnerske ideje i proporcije tog izložbenog vozila. Ipak, matrica rasvete u farovima je izmenjena pa sada imamo tri svetleća trougla u svakoj od dueta prednjih svetlosnih grupa tipa matriks.

Prednji amblem je takođe osvetljen, a SUV ima dužinu od 4.644 milimetara uz širinu od 1.861 mm i visinu od 1.597 mm. Točkovi uključuju naplatke prečnika 19 do 21 cola.

Cupra neće ponuditi modifikacije s manje vatrene moći pogonskog sklopa, pa paleta uključuje samo dve varijante. Uvodni Tavascan promoviše upotrebu samo jednog električnog agregata montiranog na zadnjoj osovini koja je zato pogonska, a sam motor je nove generacije. Raspolaže sa 286 konjskih snaga i 545 Nm obrtnog momenta.

Verzija s oznakom Tavascan VZ pruža pogon na sva četiri kraja školjke. Zadnji motor je isti kao kod uvodne varijante, ali je na prednju osovinu dodat i agregat sa 109 konjskih snaga i 134 Nm. Elektronika fleksibilno prilagođava snagu motora, pa je ukupna moć pogonskog sklopa na nivou od 340 „konjića“.

Obe modifikacije poseduju trakcionu bateriju efektivnog kapaciteta od 77 kWh, što omogućava procenjenu autonomiju od oko 520 kilometara, kada se priča o verziji sa integralnim pogonom, dok je on za 30 kilometara poželjniji kod jeftinije modifikacije, Zanimljivo, toplotna pumpa termoregulacionog sistema se nalazi na listi raspoloživih opcionala.

Ali, zato Tavascan serijski stiže s prilagodljivim sistemom ogibljenja što integriše i sportsku postavku i promenljivi prenosni odnos na upravljaču. Tavascan VZ može doleteti do “stotke” za 5,6 sekundi, i to je praktično najbolji rezultat među svim blizancima grupe Volkswagen.

Enterijer Cupre je najneobičniji iz porodice modela koji su utemeljeni na arhitekturi MEB, s masivnom konstrukcijom umesto centralne konzole i neobičnim oblikom otvora za protok i dopremu vazduha u kabini. Iako su glavni elementi isti, sve je neobično. Tu je kompaktni instrumentacioni ekran, 15-inčni monitor multimedijalnog sistema, komande klima uređaja koje su osetljive na dodir.

Polugica koju aktivira po želji desna ruka vozača, aktivna je na temu izbora prenosnog odnosa menjača, dok su velika dugmad na volanu ona koja pomažu pri izboru režima vožnje. Opcionali uključuju i sistem ozvučenja marke Sennheiser, a koji integriše dvanaest zvučnika.

Iako je krosover označen sa Cupra Tavascan već pripremljen, na tržište će tek 2024. godine. Potrebno je organizovati proizvodnju u Kini, a nužno je i unapređenje logističkog lanca. Stoga, cena elektromobila još uvek nije ozvaničena, niti je definisana. Ipak, teško da će biti jeftiniji od 50 hiljada evra.

AutoRepublika

(435)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments