1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota FJ Cruiser odlazi u penziju
Toyota FJ Cruiser odlazi u penziju
1

Toyota FJ Cruiser odlazi u penziju

725
1
Podelite sa prijateljima:

Pre svega nekoliko sedmica smo izuzetno pohvalili Toyotin model FJ Cruiser kao jedan od onih gde japanski proizvođač vozila nije išao na svoje uobičajene sigurne, ziheraške poteze već je odlučio da svetu ponudi nešto drugačije. I zasta je uspeo u toj nameri iako je FJ Cruiser originalno nastao kao koncept bez planova o serijskoj proizvodnji, ali su reakcije publike bile toliko pozitivne da je kraju debitovalo i drumsko izdanje.

Tu priču možete da pročitate ovde.


Ono što je zanimljivo u celoj priči jeste informacija da je Toyota originalno ciljala samo na američke kupce. Tamo je retro stil bio najpopularniji, a ujedno je najveće inostrano tržište za ovog japanskog giganta. I Jenkiji jesu mnogo kupovali FJ Cruiser, ali je Toyota odlučila da ga eliminiše sa ovog tržišta nakon 2014. godine, sve da bi se orijentisala na drugi model 4Runner.

FJ Cruiser je delio platformu baš sa 4Runnerom, pa nije imalo smisla praviti konkurenciju samom sebi. Međutim, i pored toga što ga više nismo videli „preko bare“, FJ Cruiser je i dalje bio dostupan u izložbeno-prodajnim salonima u Australiji, Filipinima, južnom delu afričkog kontinenta, Bliskog Istoka i Južnoj Americi. Ali svemu što je lepo dođe kraj i japanski gigant je upravo objavio da terenac sa retro stilom odlazi u penziju.

Štaviše, proizvodnja je prestala još u decembru protekle godine. Do ove informacije novinari su došli kada su uočili da FJ Cruiser nije više dostupan u Južnoj Africi, i kada su upitali čelnike Toyote da li je odluka privremena. Rečeno im je da ne samo što nije privremena, već da je proizvodnja prestala za sva internacionalna tržišta. Saloni još uvek imaju određeni broj jedinica pošto je prethodnog meseca u Južnoj Africi prodato tri primerka po ceni od 44.750 američkih dolara.


FJ Cruiser se inače nudio samo sa 4,0-litarskim benzincem sa šest cilindara. Razvijao je 270 konjskih snaga i maksimalnih 380 Nm obrtnog momenta dok je izbor menjača bio šestostepeni manuelni i petostepeni automatski. I pored toga što se ne pravi već neko vreme, FJ Cruiser je izuzetno popularan među američkim kupcima, a nije retkost da stariji primerci vrede više danas nego kad su bili novi.

Možda je zajednica ovog krosovera bila mala, ali je svakako verna pošto se sa takvom činjenicom malo koji drugi model može pohvaliti. Nažalost, svet je siromašniji za jednu od retkih Toyota koja je zaista pokušavala da bude drugačija…

AutoRepublika

(725)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Model FJ Cruiser nikada ne bih nazvao retro – tacno je, on ima masku starog modela FJ40 ali to je sve! Njegova kompletna karoserija je moderna, cak ispred svog vremena! Bas zbog toga ovaj model treba da zivi dalje jer pruza izvanrednu osnovu za dalju modernizaciju dizajna i koncepta celog vozila! Kompletan auto bi bio takodje idelna osnova za e-pogon! Ovo je nerazumna odluka Tojote! Nasuprot njemu, model 4Runner je konvencionalan SUV, prilicno dosadan, namenjen onom delu publike koji ne voli da skrece paznju na sebe. Na osnovu teksta moze se zakljuciti da su oba modela imali dobru prodaju. Delili… Pročitaj više »