1. Home
  2. Vesti
  3. Honda Civic Type R je (valjda) rekorder na Niburgringu
Honda Civic Type R je (valjda) rekorder na Niburgringu
8

Honda Civic Type R je (valjda) rekorder na Niburgringu

882
8
Podelite sa prijateljima:

Čuvena nemačka staza Nirburgring je ona na kojoj je potrebno ostvariti dobro vreme ako automobil želi da se pokaže u dobrom svetlu. Bez pozitivnog rezultata na ovoj lokaciji, nema poente ni praviti automobil. Naravno, neće se svi složiti i mnogi će reći da je Nirburgring upropastio četvorotočkaše, i naveo konstruktore da ih razvijaju na način da izgube svoju civilizovanost.

Slavni britanski novinar Džejms Mej je jednom prilikom rekao, „da sam bio pilot u Drugom svetskom ratu, prvo bih bombardovao Nirburgring. pa da na njega nikada više ne kroči neki automobil“. Ali dok je automobilske industrije, brendovi će se trudili da obore rekorde u Nemačkoj.


Današnja priča je o modelu zvanom Honda Civic Type R. Legenda, zar ne? I vrapci na granama znaju za njega i već duži broj godina važi za jedan od najboljih hot hečeva na svetu. I japanski gigant se uputio u Nemačku da pokuša da obori rekord u kategoriji vozila sa pogonom na prednje točkove. Jedina razlika u poređenju sa fabričkim modelom su pneumatici tipa Michelin Pilot Sport Cup 2 Connect, ugrađeni od strane jednog od Hondinih izložbeno-prodajnih salona.

I koje je vreme onda Type R ostvario? Pa tu situacija postaje pomalo konfuzna pošto su čelnici Nurburgringa pomalo proširili stazu 2019. godine tako što su dodali mali pravac kod trinaeste krivine. Nekada je staza bila dugačka 20,48 kilometara dok je današnja brojka 20,70 kilometara. To znači da vremena zabeležena pre spomenute 2019. godine ne mogu baš da se porede sa onima današnjim i obrtnuto.

Honda nam kaže da je Type R iz 2023. godine prešao krug za sedam minuta i 44,881 sekundu. Prethodna generacija istog automobila (sa devet konjskih snaga manje) je testirana na istoj lokaciji i njegovo vreme je bilo sedam minuta i 43,8 sekunde. Dosadašnji rekorder je bio Renault Megane R.S. Trophy-R i mogao se pohvaliti sa vremenom od sedam minuta i 40,1 sekundu.

Da, Francuzi su na papiru brži, ali je njihovo vreme stiglo tokom vremena kada je Nirburgring bio kraći. Ne sumnjamo da će se čelnici Renaulta žaliti i to sa pravom, ali kako stvari sada stoje, Trophy-R je bio rekorder na staroj konfiguraciji, a Type R sa novoj. Ne sumnjamo da će se Renault brzo uputiti u Nemačkoj da Hondi potvrdi ko je gazda kao što je to uradio pre nekoliko godina.


Nemačka logika je uvek bila „što bi jednostavno kad može komplikovano“ pa su samim tim baš zakomplikovali ovu situaciju. Sumnjamo da će se Honda žaliti, ali svakom drugom automobilskom brendu sigurno neće biti svejedno – posebno Renaultu.

AutoRepublika

(882)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Ko je pisao ovaj članak? PR Renoa? Bilo bi lepo da se autor malo informiše o okolnostima pod kojim je „gazda“ srušio rekord tj šta je sve taj Reno imao

moron

Nemoj tako … Oba su serijska automobila. I oba „obična“ ?

Renault Terminator

I oba može da kupi bilo ko.A ne ko Ferrari,koji ne može da kupi ko hoće,tako da mu džabe pare ako ima za njega.

Renault Terminator

Bajram Šerif Mubarek Olsun brate Hasane🍻.

moron

Pridružujem se (i ovde).

Renault Terminator

Staza je duža 220 metara,jel tako?
I na ovoj dužoj stazi stari Megane bi bio brži od aktuelne Honde.Ali ne više od 1 sekunde,to je moja procjena.
Volio bi da se Renault ne žali,nego da doćera đuntu na stazu pa da na stazi raspravi ko je najbrži.
Do tada,za mene je Renault najbrži na staroj stazi a Honda na novoj.Više nego pošteno.

Preteče ga

Najbrži je Z 750 de Luca Abarth

Renault Terminator🇷🇺Z

Nađoh prvi pravi,ozbiljni duel na stazi starog Megana RS Trophy (nije najjača R verzija) sa najnovijom Hondom Civic Type R..očekivao sam laganu pobjedu Honde s obzirom da je novi model automobila u odnosu na Renault ali ne,Renault na stazi odnosi pobjedu.
https://youtu.be/uzfAoZeooxA