1. Home
  2. Vesti
  3. Gotovo je, Land Rover odlazi u istoriju…
Gotovo je, Land Rover odlazi u istoriju…
4

Gotovo je, Land Rover odlazi u istoriju…

9.59K
4
Podelite sa prijateljima:

Jaguar Land Rover je najavio veliki preokret. U formalnom smislu se može reći da se iza reči preokret krije sve ono što je predviđeno pre dve godine predstavljenom strategijom nazvanom Reimagine, a koja podrazumeva elektrifikaciju. Ipak, bilo je i nekoliko bitnih izmena od tada do danas.

Dugačak naziv više nije relevantna, a to je onaj na koji smo već i potpuno navikli, a koji glasi Jaguar Land Rover. Nastao je 2008. godine kada su se dve kompanije ujedinile pod okriljem koncerna Tata. Pride i sam brend Land Rover uskoro odlazi u istoriju, dok će JLR promovisati tri nove marke za budućnost – Range Rover, Defender i Discovery.

Kako objašnjavaju u kompaniji, u kolokvijalnom okruženju su ova tri imena nezavisna već poduže, a predugački nazivi, poput recimo onog dodeljenog modelu pod imenom Land Rover Range Rover Velar SVAutobiography Dynamic su u potpunoj suprotnosti s aktuelnim trendovima i težnjom da se bude konkretniji i kraći.

Na vrhu ponude terenaca će opstati imena Range Rover i Range Rover Sport, a oba člana ovog dueta su nedavno dobili nove generacije. Povrh toga, verzije pokretane motorima SUS će biti nastavljene da se sklapaju pod okriljem JLR-a sve dok to bude moguće. Nema govora o prisilnom napuštanju motora s unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, krajem ove godine je planirana premijera električnog Rangea Rovera, i ideja je da on uđe na tržište već 2024. godine.

Platforma MLA je izvorno razvijena uzimajući u obzir potrebu da se na nju nasade i baterijski verzije, pa će tako svi varijateti modela s oznakama Rangea biti sklapani u istoj fabrici u Solihalu, uz opasku da će ta vozila deliti neke električne komponente s markom BMW.

Krosoveri s početka kataloga će u kompletu biti prebačeni na električni pogon i za njih je upriličena zasebna, čisto električna arhitektura EMA (Electrified Modular Architecture). Fabrika u Hejlvudu će do 2025. godine biti preoblikovana tako da bude podobna za proizvodnju ovih vozila. Krosoveri po imenu Discovery Sport, Range Rover Evoque, pa čak i Range Rover Velar će biti preneti na platformu EMA. Možda će tamo da se smesti i četvrti model, a ako se to desi, biće to varijanta kompaktnog Defendera. “Veliki” Defender će nastaviti da silazi s pokretnih traka u aktuelnoj formi, ali kompanija još uvek nije izašla s objavom o sudbini modela po imenu Land Rover Discovery.

Jaguar se izdvaja u strukturi JLR-a, i očekuje ga transformacija iz osnova. Kako je i najavljeno pre pomenute dve godine, Jaguar će biti izdignut iznad „premijuma“ i zaći će u segment luksuznih vozila, uz opasku da se seli na električni pogon. Buduća gama uključuje tri modela na zasebnoj platformi JEA (Jaguar Electrified Architecture), za koju je tim konstruktora pripremio jedinstven stil koji ne reprizira išta viđeno na postojećim vozilima.

Prvorođenče nove game stiže u 2024. godini i biće u klasi GT. Radi se o velikom sedanu i njega možete naslutiti na temelju dole prikaznog tizera. Navedno je da će to biti najsnažniji serijski model Jaguara u istoriji (sada je granica na 575 konjskih snaga). Uz jednu dopunu bi trebalo da bude u stanju da „pliva“ nekih 700 kilometara, dok je najavljena cena u nivou od oko stotinak hiljada britanskih funti.

Forma druga dva modela nije bila predmet najave, ali će oni po svemu sudeći biti s povišenom pozicijom sedenja. Ceo triling o kom pišemo će biti sklapan u Solihalu. Planirani obim proizvodnje vozila marke Jaguar je skroman i iznosi 50 hiljada primeraka godišnje, a sada je to tek nešto malo više, ali voljom kupaca, a ne uprave slavne britanske marke, i iznosi 62 hiljade jedinica u 2022. godini.

Tranzicijom u oblik gde egzistira četiri brenda (Range Rover, Defender, Discovery, Jaguar), JLR namerava i da preinači saradnju s predstavnicima distributivne mreže. Zapravo, ideja je da se pređe na koncept direktne prodaje i isporuke vozila iz fabrike ka kupcu. Na taj način bi se uloga sadašnjih distributera svela na čisto demonstrativno-logističku, u smislu primopredaje vozila. Rezultat će doći u vidu smanjenja distributivne mreže JLR-a.

JLR namerava da ulože 15 milijardi funti u program elektrifikacije tokom narednih pet godina, a tu nisu uključene cifre za izgradnju hipotetičke fabrike za proizvodnju baterija. U početku će se one kupovati od dobavljača, pa tako se u električni Jaguar I-Pace ugrađuju one koje je sklopila firma LG Chem. Međutim, za nekih pet godina, Tata Motors kao matično društvu, planira da gradi sopstvenu gigafabriku u Evropi.

U skladu s tim planom bi trebalo da do 2026. godine, svaki od brendova JLR-a poseduje najmanje jedan električni model, dok bi do 2030. godine, svaki dostupan model trebalo da poseduje i električnu modifikaciju. Naposletku, s 2036. godinom će nastupiti period u kome JLR u potpunosti okreće leđa motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

AutoRepublika

(9593)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Istina je, bez dileme. Kolokvijano, odavno i potpuno posebno postoje samo „Range Rover“, „Defender“ i „Discovery“.

„Land Rover“ je odavno faktički umro, tako da će ovo samo biti „peglanje“ faktičkog i formalnog stanja.

A formalno pre ove izmene baš zna rogobatno da zvuči ( poput u tekstu pomenutog naziva modela modela pod imenom „Land Rover Range Rover Velar SV Autobiography Dynamic“ ).

Izmenjeno 1 godina pre od strane moron
Matija

OK, nista dramaticno – ime firme se optimira. Proces elektrifikacije je takodje nezaobilazan. „Na Zapadu nista novo“.

Yrraf

Meni će ipak nedostajati zelena elipsa u uglu prednje maske. Nekako je bilo originalno.

Matija

Nije iskljuceno da je zadrze, nedostajece samo ono „Land“.