1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Nije loše za „prepakovanu Toyotu“, zar ne?
AR pijaca klasika: Nije loše za „prepakovanu Toyotu“, zar ne?

AR pijaca klasika: Nije loše za „prepakovanu Toyotu“, zar ne?

616
2
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci imaju veoma visoko mišljenje o Lexusu i vide ga kao idealnu kupovinu u kategoriji premijum četvorotočkaša. Na papiru se Mercedes i BMW bolje „prodaju“, ali statistika kaže da je 75% njihove isporuke zapravo lizing, gde se vozilo preuzima na dve ili tri godine i onda vraća nazad u izložbeno-prodajni salon. S druge strane, Evropa ga vidi kao „prepakovanu Toyotu“ gde je teško pronaći delove za servisiranje i popravke.

Konekcija sa Toyotom je postojala i još uvek postoji, ali će Lexus uvek tvrditi da je svoj. Toliko „svoj“ da je svetu predstavio svemogući model LFA 2010. godine, s ciljem da pokaže šta je u stanju učiniti kada dobije potpunu slobodu i naravno neograničeni budžet.


LFA zapravo nije bio iznenađenje kao što se činilo na prvi pogled, pošto nam je japanski proizvođač vozila podario nekoliko istoimenih koncepata još od početka 21. veka. Njegovu serijsku proizvodnju je na kratko zaustavila finansijska kriza iz 2008. godine, a zvanično je krenuo sa prodajom dve godine kasnije.

Tehnički gledano, svaki LFA se vodio kao model za 2012. godinu iako se proizvodnja odvijala od decembra 2010. do decembra 2012. godine. Fabriku će na napusti tek 500 jedinica po ceni od 375 hiljada američkih dolara (oko 493 hiljade „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

LFA je imao dosta pozitivnih karakteristika, od školjke napravljene od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, pa do fantastičnog benzinca s deset cilindara, razvijenog u zajedničkom znoju prolivenom s Yamahom. Razvijao je 563 konjske snage iz radne zapremine 4,8 litara, i dostizao je maksimalnu brzinu od 325 km/h.

Snaga se inače prenosila na zadnje točkove preko šestostepenog automatskog menjača, a ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je trajalo 3,6 sekundi. Lexus će kasnije da ponudi i specijalna izdanja kao što je Nurburgring Edition i on će da pređe krug na čuvenoj nemačkoj stazi za sedam minuta i četrnaest sekundi.

Mediji su imali dosta pohvala i neki od svetski najpoznatijih automobilskih novinara, kao što su Kris Heris i Džeremi Klarkson, će reći da LFA spada među najbolje četvorotočkaše koje su ikada vozili.

Primerak iz današnje priče je onaj sa serijskim brojem 173 od 500 i trenutno se nalazi u gradu Blejn unutar američke savezne države Vašington. Originalno je prodat preko izložbeno-prodajnog salona Lexus of Henderson u istoimenom gradu u Nevadi.

Prešao je tek 6.240 kilometara i do sada je imao samo jednog vlasnika iako je bio registrovan u čak četiri savezne države (Nevada, Ohajo, Ilinois i Arizona). O njemu nema više informacija osim one da su sva ulja zamenjena pred prodaju.


LFA je značajno dobio na vrednosti od kada je bio nov. U ovom slučaju prodavac je dobio 29 ponuda od čega je najviša iznosila 755 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(616)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Gledao sam na Diskavieriju, ako se ne varam, proizvodnju ovog modela.Prednji A stubovi su od karbon-kevlar vlakana.Japanci imaju posebnu mašinu koja plete vlakna oko jedne cijevi (kalupa).Nakon ubrizgavanja smole, pakovanja u vreću, izvlačenja vakuma i pečenja u Autoklav pećima, dobije se cijev od kevlar vlakana – prednji A stub.Postoji još sijaset unikatnih proizvodnih postupaka jedinstvenih za ovaj model.

moron

Lepotan.