1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Porscheov Mercedes
AR pijaca klasika: Porscheov Mercedes

AR pijaca klasika: Porscheov Mercedes

2.25K
3
Podelite sa prijateljima:

Porsche je danas verovatno jedan od najcenjenijih proizvođača u automobilskoj industriji. Navikli smo da vidimo njegove modele kako obaraju razne rekorde, a čak i kada je firma odlučila da se oproba među terencima i limuzinama, to nije promenilo sportski duh čuvene nemačke marke.

Paralelno sa razvojom i proizvodnjom sopstvenih modela, Porsche je takođe sarađivao i s drugim firmama, posebno u posleratnom periodu kada je bio primoran da prihvata mnogobrojne nezamislive poteze samo da bi preživeo.

Mušterija je bilo širom sveta, jer ko ne bi poželeo da mu Porsche tjunira automobil. Najveći parnter je bio naravno Volkswagen, ali ukoliko koristite opciju pretrage na našem sajtu videćete da ih je bilo i iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Kine i naravno Nemačke. U ovom izdanju pijaće čemo obratiti pažnju na situaciju u kojoj je Posche tjunirao Mercedesovu E Klasu pod kodnom oznakom W124.

Kao što nam je poznato, W124 se proizvodio od 1984. do 1997. godine i važi verovatno za najpouzdaniji model ovog nemačkog giganta. Napravljeno je preko 2,5 miliona jedinica, ali je do kasnih osamdesetih godina prošlog veka počeo da pokazuje godine, i Mercedes je tražio način kako da ga održi u centru pažnje. Istorijske knjige će reći da su njegovi inženjeri bili zauzeti radom na novoj generaciji S Klase i da je zato posao poveren Porscheu, mada moramo da posumnjamo u njihovu autentičnost.

Bilo kako bilo, Porscheu je predat 5,0-litarski motor sa osam cilindara iz S Klase i zatraženo je od njega da ga ugrade u W124. Automobil je dobio ime 500E. Mediji su ga predstavili rečenicom „vuk u jagnjećoj koži“ i proizvodio se od 1990. do 1995. godine.

Spomenuti 5,0-litarski motor se mogao pohvaliti sa 322 konjske snage i maksimalnih 480 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog automatskog menjača. Ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo 5,5 sekunde uz maksimalnu brzinu limitiranu na 250 km/h.

Naravno, motor je bio samo jedna od modifikacija, pa je tako 500E bio i za 38 milimetara širi, 23 mm niži, sa izmenjenim ogibljenjem i kočnicima iz modela 500SL R129. Takvo zadovoljstvo nikako nije bilo jeftino i sportista je originalno koštao 145.590 nemačkih maraka na domaćem tržištu, odnosno 81.800 dolara „preko bare“. U današnjoj vrednosti novca brojka iznosi 163.530 „zelembaća“.

Tokom šest godina proizvodnje je sklopljeno 10.479 jedinica, od čega je većina završila u Nemačkoj. Smatramo da Porsche nikada nije dobio zasluge koje mu pripadaju za ovaj automobil, i nije mu dozvoljeno da stavi niti jednu svoju značku. Firma neće imati takav problem nekoliko godina kasnije kada za Audi razvije čuveni RS2 Avant.

Primerak iz današnje priče je jedan od 1.528 jedinica namenjenih američkom tržištu. Trenutno se nalazi u gradu Skotsdejl unutar savezne države Arizone i prešao je nešto manje od 250 hiljada kilometara. To je teško zaključiti ako ga pogledamo na priloženim fotografijama, pošto je u besprekornom stanju. Prethodno je proveo vreme i u Nevadi i Kaliforniji, što mu je svakako pripomoglo, jer je reč o lokacijama sa relativno suvom klimom. Motor je prošao kroz relativno detaljan proces osvežavanja pre desetak godina i sigurno je spreman za nove izazove.


Do kraja aukcije je ostalo još dva dana, a trenutno najviša ponuda iznosi 15.500 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(2251)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pershing

„i nije mu dozvoljeno da stavi niti jednu svoju značku“
A sta je tu od Porsche-a? Jedino gde pise Porsche je na poklopcu od akomulatora i to je to

Matori

Prema nemačkom Auto Cajtungu ovo je prvi taksi koji može da se kreće brzinom od 250 km/h.
Podatak o ubrzanju koji ste izneli nije tačan. Radi se o 6,1 s.

moron

Kome treba ovako brz taxi?
😃