1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Studija: Dnevna svetla smanjuju rizik od nesreće za 8,8%
Studija: Dnevna svetla smanjuju rizik od nesreće za 8,8%
9

Studija: Dnevna svetla smanjuju rizik od nesreće za 8,8%

326
9
Podelite sa prijateljima:

Rezultati nedavne studije koju je sproveo Centar za istraživanje nesreća Univerziteta Monash u Melburnu, Australija, pokazali su da vozila opremljena automatskim dnevnim svetlima (daytime running lights – DRL) imaju statistički veću verovatnoću da izbegnu sudar od vozila bez istih.

U studiji, objavljenoj u časopisu Journal of Safety Research, korišćeni su policijski podaci iz Novog Južnog Velsa, Viktorije, Kvinslenda i Zapadne Australije da bi se procenilo koliko DRL smanjuju rizik od sudara više automobila u toku obdanice gde je vidljivost smanjena.

Rezultati otkrivaju da postoji „statistički značajno“ smanjenje rizika od 8,8 procenata povezanog sa DRL, sa većim smanjenjem pri većim brzinama i tokom zore i sumraka u poređenju sa jarkim dnevnim svetlom.

Podaci korišćeni u studiji bili su podaci o nesrećama koje je prijavila policija za incidente koji su se dogodili od 2010. do 2017. (objavljeni na mreži 8. februara 2023.), sa informacijama o vozilima dobijenim odvojeno, uključujući broj šasije (VIN). Ovo je omogućilo autorima da odrede koji automobili imaju DRL koristeći podatke o specifikacijama, a slučajevi u kojima su DRL bili ponuđeni kao opcija su uklonjeni.

U uslovima obdanice, dobijeni podaci ukazuju na smanjenje rizika od sudara za 7,6 procenata povezano sa ugradnjom DRL, dok je u zoru ili sumrak došlo do smanjenja rizika od sudara za 20,3 procenta.

Sve u svemu, postavljanje DRL je bilo povezano sa visoko statistički značajnim smanjenjem rizika od sudara od 8,8 procenata, sa najvećim procenjenim smanjenjem relativnog rizika povezanog sa ugradnjom DRL od 23,8 procenata za sudare u zoru ili sumrak u zonama sa postavljenim ograničenjima brzine iznad 75 km/h.

Rezultati pružaju jasne dokaze da DRL treba smatrati mandatornim za sva nova vozila. Međutim, autori su primetili da će veličina potencijalnog smanjenja verovatno biti manja u proseku od efekta nekih od najnovijih primarnih tehnologija bezbednosti vozila koje su trenutno dostupne. Takođe bi moglo biti problema sa blagovremenošću, s obzirom da su najsvežiji podaci od pre više od pet godina.

DRL su već obavezni u mnogim delovima sveta, a bilo je različitih studija koje dokazuju njihovu efikasnost u Evropi i SAD.

AutoRepublika

(326)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Joseph

Na balkanu svako 2 ili pak treće auto ima upaljena kartka svjetla ako nema DRL koji se automatski sami pale. Meni je osobno lakše uočit auto koje ima upaljena svjetla čak i u sred bijela dana kad ima upaljena kratka i DRL. Ovo strogo treba upozaravati i kažnjavati ali kod nas policija slabo obraća pažnju na to…

Balkanboy

Zato su komšije Hrvati rešili da ukinu obavezu upotrebe DRL ili kratkih svetala u letnjem periodu računanja vremena.

s mile

DRL je veoma dobra stvar. Od samog početka primene tog zakona sam bio bristalica da puno znače.

Ja sam postavljao neka kineska, koja su me koštala nekih 30tak eur, palila se automatski. Poneki pajseri su me zaustavljali i tražili atest ili sl, ali sam im odgovarao da dok oni mene ispravnog zadržavaju, masa sa jednim farom, sa neupaljenim nikakvim svetlom prolazi kraj nas. Pa su me pustali.

Kratka svetla previše troše struju, i bitno skraćuju radni vek sijalica, pa sam pristalica nekih kineza kao DRL, naravno kod vozila koja nemaju fabrička DRL.

BB

Lako bih ja za one što ne pale svjetla po danu, a šta ćemo sa onima što ne pale o noći? 😜😂

moron

Imaš dosta likova koji noću po gradu voze samo sa DRL …

Balkanboj

To je zato što njihovi automobili nemaju senzor osvetljenja te moraju sami upaliti kratka svetla.
Ili su neznanjem prebacili samo na DRL. Neverovatno je koliko ih uopšte ne pročita ni jednu stranicu uputstva za upotrebu automobila kojeg imaju.

BB

Ja nisam čitao uputstva ali čim se smrači, sam upali kratka svjetla 😜

Renault Terminator

Taj DRL je dobra stvar.Imao sam ga na Meganeu i sad ga imam na Bembari.

Laki

Ima vajde od ovoga svakako.