1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Šef dizajna Hyundaija otvoren za „radikalne promene“
Šef dizajna Hyundaija otvoren za „radikalne promene“
1

Šef dizajna Hyundaija otvoren za „radikalne promene“

162
1
Podelite sa prijateljima:

Sajmon Louzbi, novi rukovodilac Hyundaijevog dizajna, potvrdio je da je spreman da unese i velike promene u izgled automobila južnokorejskog proizvođača.

Louzbi je u razgovoru za AN istakao da je jedan od njegovih glavnih zadataka postavljanje novog stilskog pravca koji će preuzeti kompletna Hyundai gama. Sadašnji dizajnerski smer Korejci nazivaju Sensuous Sportiness, a kako oni kažu u pitanju je spoj elegancije i sportskih linija.

Bilo kako bilo, Louzbi je naglasio svoju spremnost da se uhvati u koštac sa pronalaženjem odgovarajućeg rešenja za period koji je pred nama. „Da li je Sensuous Sportiness još uvek aktuelan? Da li će ovaj stil biti in i za pet godina? Još uvek ne znamo, ali znam da tražimo odgovor. U našoj potrazi spremni smo i na radikalne promene, naravno, ako će to doneti boljitak našem brendu“, rekao je Louzbi.

Novi šef Hyundaijevog dizajna ističe da stil mora pratiti tehnološke promene. Ali i one karoserijske. „Da li su nam sedani zaista potrebni? Koliko ćemo još dugo proizvoditi modele sa SUS motorima? Na ova pitanja su nam potrebni odgovori ako želimo dizajnerski stil koji može da traje“, kazao je Britanac.

Sajmon Louzbi rukovodio je dizajnerskim odeljenjem Hyundaija za Kinu od 2017. godine. Pre toga, devet godina bio je šef dizajna Volkswagena za Kinu, a svoju karijeru u automobilskoj industriji počeo je 1991. godine u Bentleyju.

AutoRepublika 

(162)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
don

Moraju mijenjati kad se prelazi na hibride i elektro auta, a ni trenutni dizajn nije nesto, sve i da nema prelaska na drugu tehnologiju, novi dizajnerski pravac bio bi nuzan.