1. Home
  2. Prezentacije
  3. Smisleni i pristupačni električni automobil: Changan Lumin
Smisleni i pristupačni električni automobil: Changan Lumin
1

Smisleni i pristupačni električni automobil: Changan Lumin

339
1
Podelite sa prijateljima:

Deluje da je postavljen novi standard šarma i ljupkosti u svetu automobila i da je on uspostavljen u Kini. Mikroautomobil Changan Lumin poseduje nasmejano lice, dok su farovi u obliku očiju dopunjeni blago spuštenim kapcima. Zaobljene proporcije samo pojačavaju osećaj da je ovaj automobil iskočio iz nekog stripa. Dodajte ovome tečne konture karoserije, pastelne boje (sedam boja u paleti) i dizajn zadnjice ujedinjen od prednjeg kraja.

Ali ozbiljno, Lumin je kreiran od strane Changana, s idejom da uzme deo tržišnog kolača od jeftinog električnog automobila Wuling Mini EV, koji je postao hit na kineskom tržištu i koji je prodat u tiražu od 426 hiljada primeraka, samo tokom prošle godine. Već ga je zapratio novi Chery QQ, pandani pod amblemima Dongfenga i BAW-a su sledeći na redu. Očigledno je da svi imaju skoro isti „kubični“ dizajn. A dizajneri Changana su eto otišli ​​drugim putem.

Pridošlica na tržištu je takođe i nešto veći od konkurencije. Ako znamo da su aduti Wulinga, Cherija i Dongfenga kraći od tri metra i da su uži od metra i po, onda je lepo reći da je Lumin po dužini na koti od 3.270 milimetara, a po širini na 1.700 mm. Visina je zavidna – 1.545 mm, dok se između osovina nalazi 1.980 mm.

Točkovi integrišu naplatke prečnika od 14 inča, i nema sumnje da su kao takve najveće, ako gledamo konkurenciji u dvorište. Tako je kod njih u ponudi izbor između felni od 12 i 13 cola.

Na simpatične crtaće u kabini podseća jedino boja presvlaka na sedištima. Sve ostalo je zrelo i za odrasle je. Tako je postavljen i veliki instrumentacioni ekran naslonjen na kućište koje drži obruč upravljača, a tu je i monitor multimedijalnog sistema od 10,25 inča, kao što se vidi i panel na kom su smeštene sve kontrole uređaja za klimatizaciju.

Mališan nudi dva vazdušna jastuka, dok se u drugom redu mogu smestiti dva tinejdžera, a ako se ono iza može nazvati prtljažnikom, onda treba i reći da u njega eventualno staje samo par kesa napunjenih u supermarketu.

Lumin se takođe izdvaja i u strukturalnom smislu. Postavljen je platformu EPA0 a ona je takva da podržava prednji pogon i na zadnjoj osovini nudi zavisno vešanje utemeljeno na oprugama. Svi rivali nazad pružaju čvrstu osovinu s električnim motorom.

Snaga agregata je na nivou od 41 „konja“, dok konstruktor za bateriju nudi tri opcije. Sve su one litijum-gvožđe-fosfatne, s kapacitetom od 12,9; 17,7 ili 38 kWh. Deklarisana autonomija iznosi 155, 210 ili 301 kilometar, redom, onako kako su navedene alternative.

Cene za Changan Lumin još uvek nisu navedene a postaće poznate u nekom trenutku bližem početku prodaje, inače zakazanom za drugo polugodište tekuće godine. Ono što jeste sigurica, to je da će novitet biti skuplji od rivala, pa da podsetimo da cena za Wuling Mini EV startuje od 5.100 američkih dolara, dok je konstrukor modela Chery QQ s cenom od 6.200 dolara nešto zahtevniji.

AutoRepublika

(339)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Mali automobili su moja omiljena tema, privatno i profesionalno. U opste uzevsi, ovaj malisa mogao bi sasvim dobro da se snadje u evropskim gradovima – dovoljno je mali i okretan, dovoljno je prostran, ima zadovoljavajuce performanse i atraktivnu cenu! Dizajn – glatke zaobljene povrsine, bez ikakvih stilskih detalja, odgovaraju velicini ovog automobila i definisu njegov karakter – nista sport, nista agresija, miroljubivost iznad svega! Proporcije automobila definisane su unutrasnjom arhitekturom, sto znaci da su prvo pozicionirani cetiri putnika a zatim je preko njih dizajnirana karoserija. Pozdravljam ovakav zdravorazumski pristup! Farovi sa spustenim kapcima sugerisu pospanost, sto je sasvim dotuklo poslednji… Pročitaj više »