1. Home
  2. Zelene strane
  3. Istraživanje: Današnji dizeli su ekološki monstrumi uz podršku EU regulative
Istraživanje: Današnji dizeli su ekološki monstrumi uz podršku EU regulative
21

Istraživanje: Današnji dizeli su ekološki monstrumi uz podršku EU regulative

2.95K
21
Podelite sa prijateljima:

Poslednja generacija dizel motora se smatra čistom, čak se u zanosu priznanja ekološke podobnosti naziva i „prečišćavačem vazduha“. Međutim, nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo da se ovo može smatrati ispravnim viđenjem, jedino u situacijama ako se mimo analize ostavi ciklus regeneracije DPF filtera.

Dizel motori su konačno čisti, čemu mogu zahvaliti Euro 6d Temp emisionim standardima. Automobili koji ispunjavaju ovu normu se smatraju čistim mašinama koje emituju i do 99% manje količine štetnih azotnih-oksida u odnosu na Euro 5 dizele. Pored toga, tvrdi se da je emisija finih čestica čađi, takođe drastično redukovana u odnosu na jednu generaciju starija vozila.

Sve ovo je postalo moguće zahvaljujući ugradnji dodatnih i tehnološki naprednijih katalizatora, kao i većih rezervoara za AdBlue tečnost. Prema nalazima istraživanja koje je upriličila ekološka organizacija Transport i prirodno okruženje (Transport & Environment – T&E), čudesni dizel motori nove generacije imaju „samo“ jednu krucijalnu falinku. Ona se odnosi na emisiju finih čestica. Ta mana pokriva povremene ispade, odnosno sekvence u radu, tokom kojih moderni dizel motori postaju ekološki monstrumi, što je naša slobodna interpretacija tehničko-hemijske činjenice.

Pošto je poznato da se filteri za prečišćavanje čestica čađi, koji omogućavaju odlične rezultate na testovima emisija štetnih gasova, vremenom prljaju, odnosno gomilaju nečistoće, oni ih se moraju u određenom trenutku ratosiljati.

Kako bi se izbeglo nekontrolisano izlivanje akumuliranih nečistoća u atmosferu, kontrolna jedinica motora na otprilike svakih 500 kilometara aktivira visoke temperature u samom filteru, one koje prevazilaze 550 stepeni Celzijusa, kako bi se nečistoće spalile.

T&E je ovom prilikom angažovala testnu laboratoriju u Britaniji, Ricardo, koja je pokušala da ustanovi koji tip zagađivača napušta automobil i izlazi u atmosferu. Za ovu svrhu, iskorišena su dva savremena dizela koji nose deklaraciju: Euro 6d temp. U pitanju su Opel Astra 1.6 D i Nissan Qashqai 1.5 dCI. Rezutlati testova predstavljaju grubo otrežnjenje za većinu:

  • Oba modela su emitovala, za više od hiljadu puta veće količine finih čestica čađi tokom regeneracije DPF filtera, nego što je to slučaj u ciklusima vožnje u kojima se ne dešava čišćenje. Limit od 600 milijardi čestica po pređenom kilometru za čvrste čestice veće od 23 nanometra je premašen za 32 do 115% tokom testnog ciklusa dužine 85 kilometara, u svim testnim uslovima u kojima je kompletan ciklus DPF-a odigran. Pa opet, ovi špicevi u štetnim emisijama uopšte nisu uračunati u deklarisane emisione rezultate zahvaljujući takvim standardima EU, koji mere deklarisanu emisiju potpuno ignorišući cikluse regeneracije filtera. To praktično znači da 60 do 99% svih štetnih emisija uopšte nije registrovano prilikom objave zvaničnih rezultata, odnosno merenja. Te emisije su naprosto ignorisane!
  • Što se tiče rezultata koje je zabeležila Opel Astra, T&E je zabeležio najveću emisiju tokom regeneracije filtera kada je emitovala 1,3 hiljada milijardi čestica po kilometru, što je više nego dvostruko u odnosu na zakonski limit.
  • Tokom sprovođenja testa je registrovano da je Astra ulazila u ciklus regeneracije filtera za prečišćavanje izduvnih gasova dvostruko češće nego što je to bio slučaj u postupku homologacije vozila. Ciklus je kod „nemačkog“ automobila pokretan na svakih 419 kilometara, dok je ta cifra bila veoma slična i kod Nissan Qashqaija, i iznosila je 423 kilometra.
  • Prema navodima koje iznosi organizacija T&E, oko 45 miliona dizel vozila s DPF filterom, tokom jedne godine na teritoriji Evropske unije, obavi oko 1,3 milijardi ciklusa regeneracije istog, pod pretpostavkom da ti automobili u istom periodu prevale distancu od 13.600 do 23.200 kilometara.

Reći da su današnja dizel vozila čista, notorna je laž,“ navodi Jens Miler iz organizacije T&E. Dizel vozila koja su usaglašena sa Euro-6d-Temp emisionim standardima su harmonizvoana sa svim graničnim vrednostima koje propisuje zakonom zahtevani test, ali pravna regulativa jednostavno poseduje isuviše rupa koje omogućavaju modernim dizel vozilma da emituju štetne čestice koje su pogubne po zdravlje ljudi, navodi Miler. „Zakonodavac mora da obezbedi da se u legalan okvir za merenje štetnih emisija unese kao obavezan i rezultat zabeležen tokom regeneracije filtera.“

Opel Astra

Opel nije želeo da komentariše rezutlate koje su kompaniji preneli novinari Spiegela, dok se Nissan pozvao na usklađenost deklarisanih podataka sa zakonskim zahtevima, što deluje pomalo otrcano u datim okolnostima.

Volkswagen je, s druge strane, odreagovao na zahtev, i to je učinio objašnjenjem da se povišene emisije događaju i da je zakonodavac njih svestan. Ipak, testovi se sprovode u realnim uslovima, pa su tako i ciklusi regeneracije redovno uključeni u rezultate merenja.

Prema mišljenju Volkswagena, granična vrednost emisije čvrstih čestica je uvek bila iznad realnih vrednosti. BMW je naglasio da sva njihova vozila u punoj meri uvažavaju zakonske zahteve koji su na snazi, u apsolutno svim uslovima vožnje, uz efikasnost od 100%, pa je ponekad emisija dizel vozila bavarske marke, nekim delom čista i do nivoa kvaliteta samog spoljnog vazduha. Mercedes je lakonski pojasnio da se uvećane štetne emisije tokom regeneracije filtera imaju raspodeliti na celokupnu prevaljenu kilometražu između dva ciklusa čišćenja.

Regeneracija DPF-a se neretko odigrava i na svakih 250 kilometara

„Previsoka emisija štetnih gasova do kojih dolazi tokom čišćenja filtera ne čudi,“ objašnjava Stefan Karstens iz kompanije EngineSens, koja proizvodi senzore za nadzor količina izduvnih gasova. Zbog toga što dolazi do postizanja visokih temperatura, u izduvnom sistemu se u početku generiše veliki kontrapritisak. „Ukoliko dođe do toga da taj pritisak pronađe izlaz kroz izduvne cevi, emisija štetnih čestica se uvećava zbog toga što se čestice prljavštine ispuštaju u atmosferu, a ne zadržavaju se u filteru,“ kaže Karstens.

„Umesto kontinuirane emisije finih čestica čađi, filteri ih izbacuju u redovnim ciklusima, na gomili što bi se reklo,“ navodi ovaj stručnjak za izduvne gasove. Po mišljenju Karstensa, ovaj proces se u proseku odigrava na svakih oko 500 kilometara, ali ponekada i značajno češće: „Ukoliko se automobil često vozi kroz zakrčene gradske ulice, moguće je da postane neophodno da se regeneracija vrši i na svakih 250 kilometara, pa čak i češće.“

Volkswagen je objasnio da je razmak između dva regenerativna ciklusa u velikoj meri zavisan od stila vožnje i da varira između 250 i 750 kilometara.

Visoki nivoi finih čestica ne mogu da se izbegnu u doglednoj budućnosti, navodi Karstens. „Međutim, sumnjam da će motori s unutrašnjim sagorevanjem ostati dovoljno dugo na sceni kao relevantan vid agregata, kako bi se to rešilo s tehničke strane.“

Pa opet, proizilazeća količina finih čestica je relativno bezazlena. Na lošem glasu su posebno čestice manje od 2,5 mikrometara, pre svega jer mogu d0speti u alveole, što po mišljenju Karstensa igra samo minornu ulogu kod spaljivanja nečistoća u filteru. „S tehničke strane, manje sitnijih čestica napušta završetak izduvne grane dizela tokom regeneracije, pre se može reći da su to krupnije čestice.“

Testirani Opel emitovao puno amonijaka

Pored toga što konkretne odredbe Euro 6d temp nomativa za dizel vozila predstavljaju ozbiljan problem u smislu čestica čađi, one uzrokuju dalje sekiracije i u vezi s drugim štetnim materijama. „Moderni dizeli ubrizgavaju rastvor uree kako bi se redukovale emisije azotnih-oksida,“ objašnjava Miler, menadžer nadležan za kvalitet vazduha u organizaciji T&E.

SCR sistem koji je neophodan da bi ovo bilo moguće, međutim, postaje problematičan prilikom regeneracije filtera, objašnjava Karstens. Rastvor uree koji se često naziva AdBlue, ubrizgava se neposredno pre početka regenerativnog ciklusa, kako bi neutralisao azotne-okside. Na taj način se amonijak dovodi u kontakt s enormno visokim temperaturama.

„Kada se selektrivni katalitički reduktor (SCR konvertor) dovede do viših temperatura od 500 stepeni Celzijusa, njegova moć u smislu zadržavanja amonijaka, dramatično opada.“ Pa opet, temperature koje prevazilaze 550 stepeni Celzijusa su neophodne kako bi se sproveo ciklus čišćenja DPF-a.

Ukoliko ova sekvenca nije kontrolisana na pravi način, ili obezbeđena dodatnim katalizatorom, amonijak može da se otrgne i ode u atmosferu, pojašnjava pomenuti Jens Miler. To je očito ono što se desilo s testiranom Opel Astrom.

Tokom testova koji nisu obuhvatili regeneraciju DPF filtera, automobil je emitovao 3,3 milligrama amonijaka po pređenom kilometru. Međutim, u ciklusima koji su obuhvatili čišćenje filtera, dolazilo je do emisije amonijaka u količini od 20,2 miligrama po kilometru.

Tako oslobođeni amonijak zatim reaguje sa ostalim gasovima prisutnim u vazduhu i formira, po zdravlje čoveka opasna jedinjenja. Ipak, emsija amonijaka može biti izbegnuta, objašnjava dalje Jens Miler, pozivajući se na drugi testirani automobil. Nissan Qashqai je takođe emitovao fine čestice, škodljive za zdravlje ljudi, ali je zato, amonijak emitovao u mizernoj količini od 0,4 miligrama po kilometru.

Dvolitarski dizel u Seriji 5 iz BMW-a

Volkswagen i BMW su se takođe pozvali na mogućnost izbegavanja emisije amonijaka. Uz blokirajući katalizator za amonijak, kod pogonskih jedinica VW-a pod oznakama EA288 i EA288evo, ne bi trebalo biti moguće da se u atmosferu ispušta ovaj potencijalno opasan hemijski element. Dizel vozila marke BMW poseduju slojevitu barijeru u izduvnoj cevi, koja je opet zadužena da prevenira taj problem s amonijakom.

Dakle, po mišljenju eksperata iz organizacije T&E, DPF komponenta je veoma važna uprkos povećanim emisijama čestica, iz razloga što doprinosi smanjenju ukupnog nivoa svih emisija opasnih materija. Pa ipak, sve dok dizel automobili nisu u stanju da se drže u okviru zakonom zadatih ograničenja u apsolutno svim voznim uslovima, ne mogu se nazivati „čistim“, ali ni pod tačkom razno, jasan je stav profesionalaca iz ove ekološke organizacije.

AutoRepublika

Priredio: Zvezdan Božinović

(2950)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Znaci li to da je DPF filter u nekom smislu isto sto i lazljivi softver ?
Dok meris izduvne gasove sve lepo ako ne proradi regeneracija u tom momentu ?

Lazar

dizel motore jednostavno treba zabraniti ….

Milan

Odma dobijes minus od nekoga ko bi voleo da vozi automobil od 30 000 eura, ali da mu trosi 4 litre dizela. Imam jednog komsiju u Svedskoj, uzeo novu E klasu E200 2.0/150ks dizel, staru godinu ipo dana, izasla ga oko 37 000 eura, a meni se hvali kako mu trosi 6 litara na otvorenom u gradu 8 litara ne prelazi. Sad vidi, zar je zaista realno da neko ko ima da plati tako nesto zaista brine da li mu trosi npr 7 ili 9 litara u proseku? Ja sam mislio da jajare oko ustede na gorivu oni koji jedva… Pročitaj više »

da11

Pa dbr tvoj komsija je neki kre*en, to se vidi i po odabiru motora za taj auto, 2 tone i 150 ks.

Milan 2

Uzeo je tu verziju zbog niskih izduvnih gasova i oporezivanja dizelasa. Nema 2 tone, nego 1650kg, a i ubrzanje do 100 za 9 sekundi i max brzina od 224kmh svakako dokazuju da motor nema nikakvih problema da nosi ovu karoseriju. Ja sam se vise puta vozio u njemu i subjektivni je osecaj kao da ima 180 konja. Covek je testirao i verziju 2.0 motora sa 194 konja i nije neka drasricna razlika bila da bi vredelo doplate i veceg poreza kroz upotrebu. Uostalom, gde se to danas moze voziti 224kmh?

moron

Ja sam se kod dizela uvek pitao a zašto eko test ne uključuje i jednu regeneaciju. To bi po meni bilo nužno. Pa da se i ta emisija „razlije“ na sve kilometre izmedju dve regeneracije, ali, da se uzme u obzir i da i tokom same regeneracije ta emisija ne predje zadatu graničnu vrednost. Inače, oko učestalosti regeneracije, to dosta zavisi i od same izvedbe DPF-a i sistema regeneracije, ali i starosti ( zapušenosti ) DPF-a. Kada je bio mlad, moj HDI je (na otvorenom) imao regeneracije svakih 600-700 km. „Danas“, posle 10-ak godina, te regeneracije ( na otvorenom )… Pročitaj više »

BojanNeki

Setih se da je Rade tvrdio kako moderni dizeli ne zagađuju, karikiram. Nešto da se pretvara u ništa, hah.
To samo kad čitaš nemačku auto štampu.

BojanNeki

BMW izduvom možeš da se i lečiš…
„…pa je ponekad emisija dizel vozila bavarske marke, nekim delom čista i do nivoa kvaliteta samog spoljnog vazduha“
A nivo kvaliteta spoljnog vazduha nikad gori.

Lazar

nažalost , velikim kompanijma nije lako da se preorijentišu na budućnost jer su dosta uložili u sadašnjaost koja je već danas prošlost … ali ako treba da biramo između toga da li ćemo da dišemo čist vazduh i imamo normalnu klimu ili da se borimo sa nepoznatim slilama priorde i enormnim zagađenjem , ja sam za to spasemo planetu i klimu po cenu da ne jedemo i meso , jer kako čitam i krave i svinje imaju velik doprinos globalnom zagrevanju … podržavam nameru da nova EU komisija velikim taksama nagrdi automobilske proizvođače kako se priča …95€ po gramu preko… Pročitaj više »

BojanNeki

Velike kompanije pokušavaju i dalje da diktiraju tempo i da guraju ono što se njima gura ali im to sve teže prolazi. Električna vozila novih i nepoznatih proizvođača osvajaju svet te će mnogi poznati automobilski konglomerati biti na rubu egzistencije ili će čak otpasti jer kasne sa prelaskom odnosno proizvodi su im nedovoljno dobri. A što se tiče vodonika, i toga sam se dotakao više puta, do istog može da se dođe na par načina i svi su vrlo energetski neefikasni. Čak i da se dođe do nekog „novog“ i efikasnijeg načina proizvodnje, a teško, opet postoji problem transporta i… Pročitaj više »

Lazar

potrebno je vreme da se prevazidju problemi ….ono što je pre samo 40 god delovalo nezamislivo , danas je realnost koju svi živimo …..ljudska vrsta ima mozak i administracije širom planete samo treba da izguraju neke probleme u prvi plan.

a to šta je jeftinije a šta skuplje je relativna stvar merena u novcu ….a novac ne možeš disati i piti … očas posla nešto što je jeftinije postane skuplje i obrnuto !

BojanNeki

Možda ako smisle kako u japanski kanister od 20x20x10cm da smeste 50 litara vodonika. U svakom slučaju je eksplozivna naprava.
Ili recimo sipaš vodu u auto pa iz baterija elektrolizom dobijaš vodonik da bi od vodonika pravio struju da pokrećeš auto. Perpetumbulšit. Motori sa unutrašnjim sagorevanjem na vodonik su posebno loši.
I nigde nisam spomenuo novac.

moron

Mislim da bi trebalo „osavremeniti propise“, smanjiti broj rupa, odnosno, smisliti realniji test emisije.

TNT

Pravi ćlanak i pravo istaživanje za modernu internet generaciju. Nigde tačnih podataka merenja, gomila iznošenja milijardi da bi to zvučalo, i naravno zaključci kako je nešto tačno onakvo kako je to želeo finansijer istraživanja. Hajde što su svi bez tabela sa rezultatima merenja i opisom uslova izvođenja testiranja, ali bar neki grafikon mogu da provuku. Ovako je sve u onome – bombastičan naslov koji prodaje novine i opis na dalje. Naravno, ne mislim ništa loše ovim da kažem za AR koja je ovo prenela, mislim generalno na ovakva istraživanja, bez obzira da li je po njima svinjetina ili piletina zdrava,… Pročitaj više »

BojanNeki
TNT

Hvala ti za link sa detaljima – eto neka korist i od tebe. Pored ovoga što Peki odgovori, pokušaj da shvatiš da su naši problemi mnogo veći od dizel automobila – kad se gađamo linkovima, evo ti jedan iz današnje štampe: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/krivicna-prijava-za-trovaca-usao-traktorom-u-gruzansko-jezero-i-oprao-prskalice-za/1bwbey1 A već ti rekoh – kupi električni automobil, kao što bi rekli ameri koje voliš: počisti prvo svoje dvorište pa nešto spočitavaj drugima. Dok voziš SUS praktično si licemer. Smanji potrošnju energije kod sebe na minimum, založi se za potpunu zabranu pušenja u zatvorenim prostorima i ukidanje ložionica u gradskim sredinama, pozabavi se štetnošću zračenja WiFi i mobilnih… Pročitaj više »

BojanNeki

Osnovna razlika između nas je što se moja malenkost bavi edukacijom, što sopstvenom a što tuđom, a vi uneređevanjem (od glagola unerediti se).

TNT

Kada si bezobrazan da se spustim i ja na taj nivo. U pravu si – srpski rečeno, serem se i na tebe i na sve slične „internet ekologe“, a o njima mislim sve najgore. Ono što ti smatraš „argumentima“ je realno smehotresno. Edukuješ ti da ne kažem šta. POĐI OD SEBE PA NEŠTO PRIČAJ DRUGIMA – prodaj, ili još bolje na presi uništi Alfu, da ne zagađuje dalje; pređi na bicikl ili hodaj, pa onda nekom nešto pričaj, inače si LICEMER – po n-ti put ti to kažem, valjda ćeš jednom shvatiti i prestati da smaraš. Pusti malo taj telefon… Pročitaj više »

BojanNeki

Ne možete vi da se spustite niže nego ste sada tako da ne bih o nivoima.
A prošetao bih ali eto juče dobih da trošim inhalator od cc ~6.500 din jer zagađenje, no ne verujem da ste kadri shvatiti.
Inače nastaviću da urnišem po vama kad god mi se prohte jer takav sam kada uzvraćam na omalovažavanje i vređanje.

Peki

A sta danas ne zagaduje zivotnu sredinu? Elektricni automobili? Da, kada bi se zezali i zaboravili na proizvodnju baterija i svu elektricnu energiju dobivenu iz ko zna kojih izvora neophodnu za njihovu fabrikaciju. Ja na ovo gledam kao sukob dva razlicita tabora, s jedne strane su proizvodaci a sa druge „zeleni“, argumenata za i protiv ima na obe strane. Naravno da dizeli zagaduju, kao i benzinski motori, da li bi po toj logici sve trebalo stati, racunajuci i buseve, kamione, brodove, avione… Za sve treba vremena, no stvari su se pokrenule s mrtve tacke. Dizelima se sve vise zabranjuje da… Pročitaj više »

Don

Prolazim sad kraj kioska i vidim jedan naslov na nekim novinama, porasla cijena struje za 8.3%, a znamo d su prosjeku prije poskupljenja plaćali 31cent po kWh. A ovo je još pocetak… Sjećam se još diskusija na faxu sa profesorom koji nam je predavao plastiku, on ju je grčevito branio, nisam mu mogao to oprostiti. Činjenica da se voda flasira, da je kvaliteta vodovoda naglo opala kad je tamo krajem 80tih došao usaid . Plastika reagira sa vodom , zato i imaš rok trajanja na flasama uz opasku čuvanja na hladnom i mračnom mjestu. A tek štetnost WiFi na ljude,… Pročitaj više »