1. Home
  2. Vesti
  3. Električni pikap kamionet sa 654 konjske snage i autonomijom od 800 kilometara
Električni pikap kamionet sa 654 konjske snage i autonomijom od 800 kilometara
4

Električni pikap kamionet sa 654 konjske snage i autonomijom od 800 kilometara

1.50K
4
Podelite sa prijateljima:

Stellantisova divizija komercijalnih vozila za američko tržište pod imenom Ram je ignorisala tržište električnih pikap kamioneta dugo. Dok su Ford F-150 Lightning, GMC Hummer i Rivian R1T uveliko na tržištu, a Chevrolet Silverado EV, GMC Sierra EV i Tesla Cybertruck bi tek trebalo da krenu sa prodajom u bliskoj budućnosti, Ram je dugi niz godina ignorisao kategorija i fokusirao se na profitabilnije benzince. Pravih poduhvata zapravo nije ni postojalo sve dok Fiat-Chrysler nije postao deo Stellantisa, ali od tada firma radi punom parom.

Koncept pod imenom 1500 REV (skraćenica za Revolution) je debitovao pre svega nekoliko meseci, da bi onda usledio i serijski model mesec dana kasnije. Američki proizvođač vozila nam kaže da je rasprodao celu ranu planiranu ponudu za samo nekoliko dana, iako nam nije otkrio konkretne cifre.

Ono što je javnost ipak najviše interesovalo su tešnički detalji, kao što su informacije koliko snaga razvija i najbitnije od svega, koliko REV može da pređe sa jednim punjenjem baterija. I ako je verovati izjavi prvog čoveka brenda Majku Kovalu, nadmašiće sve konkurente. Naime, on je nedavno rekao da će ovaj pikap pružati autonomiju od čak 800 kilometara ukoliko kupac izabere ogromne baterije zapremine 229 kWh. U ponudi će biti i one zapremine 168 kWh gde će se vozač morati zadovoljiti sa 560 kilometara sa jednim punjenjem.

Radi poređenja, trenutno najveća baterija među pikap kamionetima je ona koju možemo pronaći u GMC Hummeru. Veličine je 212,7 kWh, ali zbog velikih dimenzija i velike mase, ovaj model je u stanju da pređe „tek“ 526 kilometara sa napunjenom baterijom. Fordov model F-150 Lightning ima bateriju zapremine 131 kWh i to je dovoljno za 500 kilometara vožnje.

Koval dodaje da bez obzira koju od dve opcije kupac izabere, moći će da napuni bateriju za 180 kilometara vožnje za svega desetak minuta. To nam nagoveštava da će REV moći da se puni na brzim punjačima čak i u baznoj konfiguraciji. Njegova dva električna motora će razvijati 654 konjske snage i 840 Nm obrtnog momenta, što će oslobađati ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za samo 4,4 sekundi.

Rečeno nam je da će imati preporuku vuče do 6,5 tona, ali naravno u tom slučaju neće moći da priđe blizu spomenutih 800 kilometara autonomije. Štaviše, spomenuti Lightning je pokazao da može da pređe svega 150 kilometara sa napunjenom baterijom, onda kada se za njega zakači prikolica slične mase.

REV bi trebalo da počne da pristiže u izložbeno-prodajne salone krajem sledeće godine kao model za 2025. godinu.
Do tada se mnogo toga može promeniti u automobilskom svetu. Sigurni smo da će Ford osvežiti pikap kamionet Lightning, Chevrolet će krenuti sa prodajom Silverada EV, a možda nam i Tesla ponudi Cybertruck. Barem na papiru, Ram 1500 REV ima sve šanse za uspeh i ne sumnjamo da će biti popularan kod kupaca.

AutoRepublika

(1504)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„baterije zapremine 229 kWh“ ?

Malecna i lagana kao perce 😊

Matija

Vuca prikolice? Ma nema problema, vec postoji prikolica sa svojom baterijom, ide sama od sebe!

https://www.caravaning.de/neuheiten/lightship-l1-travel-trailer-2023/

comment image

BB

A može i da služi kao punjač e-vozila dok radi ononšto većina kuća radi cijelog svog života – stoji 😉
Dizajn mi je super 👍

BB

Mislim da proizvođači koriste tu električnu anksioznost da održavaju potrebu kupaca za što većim baterijama, znači napravi vozilo koje bi trebalo da izvuče 800 km u cugu i onda lansira informaciju kako je domet mnogo kraći sa najvećom dozvoljenom prikolicom…. Čemu služi taj podatak izvučen u prvi plan? Staro pravilo marketinga ke da ti napravi problem pa onda da ti naplati neko rješenje za taj problem…