1. Home
  2. Vesti
  3. Sto godina stari crteži automobila pronađeni u bivšoj kancelariji Saaba
Sto godina stari crteži automobila pronađeni u bivšoj kancelariji Saaba
9

Sto godina stari crteži automobila pronađeni u bivšoj kancelariji Saaba

878
9
Podelite sa prijateljima:

U nekadašnjoj kancelariji Saaba pronađena su retka dokumenta iz tridesetih godina prošlog veka. Zaposleni u švedsko-kineskoj kompaniji NEVS su prilikom useljavanja u nekadašnje prostorije legendarnog brenda, koji je otkupio proizvodne pogone, tehnički centar, a takođe je dobio i licencu za korišćenje kultnog brenda za 930 miliona dolara, pronašli u starim stolovima jedinstvene skice automobila švedske marke, koji se danas smatraju starinskim.

Prilikom raščlanjivanja papira pronađeni su detaljni crteži prototipa Saab 99, koje je svojevremeno napravio jedan od prvih predstavnika „skandinavskog dizajna” Siksten Sason. U početku je umetnik dizajnirao avione, ali se kasnije (pro)našao u dizajnu automobila.

Prema njegovim nacrtima, švedski inženjeri su razvili kultne modele Saab 92 i 99. Pored toga, eksterijer čuvenog Saaba 900 takođe je inspirisan idejama skandinavskog dizajnera.

Neki od otkrivenih materijala datiraju iz tridesetih godina prošlog veka. Pored toga, među brojnim dokumentima nalaze se i moderne skice automobila koje su Šveđani planirali da proizvedu zajedno sa General Motorsom.

Većina papira ležala je nasumično u različitim stolovima. Sada će ekskluzivni materijali biti prebačeni u muzej švedskog brenda.

AutoRepublika

(878)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Pazi Holivud ga je kopirao za „Rat zvezda“! 🙂

comment image

Darth Vader.

Kitittelj

Hahaha, original!

Yankee

Uvek se verovalo da je inspiracija bio brzi voz M-10000 iz 1930-ih godina koji je EMD napravio za Union Pacific.

comment image

Matija

Majku mu, jos jedan svemirac! 🙂 Saab je stvarno bio auto ispred svog vremena! 🙂

SaabInHeart

NEVS nije dobio licencu za koriscenje kultnog brenda. Vlasnik brenda je SAAB AB, vazduhoplovna i vojno-odbrambena kompanija. SAAB automobili su imali pravo sluzenja brendom, ali ga je SAAB AB povukao stupanjem NEVS-a na scenu.

Sixten Sason je Svedski industrijski dizajner, najpoznatiji radom za SAAB ali je imao veoma velikog udela uopste u Svedskoj industriji. Radio je za Electrolux, Husqvarnu i mnoge druge.

Matija

Kao dugogodisnji vlasnik jednog 93 iz 2002 godine, poslednji iz te generacije, ostao sam emotivno vezan za tu marku! Vise puta sam razmisljao na temu kako je bilo moguce spasiti firmu a zadrzati njegovu originalnost? Iskreno, nemam resenje – covek ga ili zavoli ili ne. U jedno sam siguran: njegov neuobicajeni izgled odbijao je vecinu kupaca! To sam osetio kada sam prodavao svog Saaba. Mehanicar kod koga sam odrzavao auto bio je, na protiv, odusevljen njegovom tehnikom, kaze da je veoma robustna i pouzdana. Ispod koze bio je to Opel. Mozda je trebalo dalje razvijati njegovu poznatu aerodinamicnu formu?

comment image

Bungi

Saab je težio perfekciji, bezbijednosti po svaku cijenu a to puno košta.Dok je jedan običan proizvođač automobila, prilikom razvoja novog modela, u prosjeku slupao 70 komada tokom raznoraznih testova, Saab je znao da slupa i preko 200.Ogromni troškovi razvoja nikad se nisu vratili u malom broju prodatih primjeraka po prilično visokoj cijeni.Dok je Saab beskompromisno nudio samo najbezbjednije, bez obzira na cijenu, većina ostalih su nudili najjeftiniju izradu.Gubitak povlači još veći gubitak a svrha postojanja fabrika je profit.Realnost je nadvladala želje, ultimativna bezbijednost automobila je postala, san.

Matija

Nije ni malo tesko postici pasivnu bezbednost, treba samo doneti odluku! 🙂 Auto ce kostati samo malo vise i bice tezi malo vise, to je sve. Problem su uvek sitne duse komercijalista koji zele da iscede sto vise profita iz jednog modela, pa konstruktori idu na absolutni minimu!

Saabov problem bio je dizajn – malkice cudan!

BB

Eto sad je najbezbjedniji na svijetu… Niko više neće ginuti u SAABovom autu… 😜
Doduše imaju oni i avione u kojima se može poginuti ili se od njih može poginuti, pogotovo vojni Grippen…