1. Home
  2. Zelene strane
  3. I Mazda se uključuje u priču oko alternativnih (sintetičkih) goriva
I Mazda se uključuje u priču oko alternativnih (sintetičkih) goriva
2

I Mazda se uključuje u priču oko alternativnih (sintetičkih) goriva

176
2
Podelite sa prijateljima:

Japanski proizvođač automobila proširuje svoju delatnost u oblasti alternativnih goriva. Proizvođač automobila je sedma kompanija koja se pridružila savezu osnovanom 2022. godine za istraživanje ugljenično neutralnih goriva.

Mazda se pridružila udruženju pod nazivom „Research Association of Biomass Innovation for Next Generation Automobile Fuels“. Prema saopštenju za štampu, grupa promoviše istraživanje upotrebe biomase i proizvodnju bioetanola za automobile.

Pored Mazde, istraživačko udruženje osnovano u julu 2022. godine uključuje Eneos Corporation, Suzuki Motor Corporation, Subaru Corporation, Daihatsu Motor Co. Ltd., Toyota Motor Corporation i Toyota Tsusho Corporation.

Mazda ne želi da u budućnosti razvija isključivo električna vozila. Prema navodima proizvođača, hibridni, visoko efikasni motori sa unutrašnjim sagorevanjem bi mogli da rade sa ugljenično neutralnim gorivima, baš kao i postojeća vozila. „Ugljenično neutralna goriva predstavljaju obećavajuću opciju na putu ka ugljenično neutralnom drustvu“, rekao je Hirojuki Jamašita, viši glavni inženjer u Mazdi.

U Evropi, ovaj proizvođač automobila je član alijanse za „e-fuels“ od 2021. godine. Ova alijansa okuplja zainteresovane strane kako bi uspostavili ugljenično neutralna e-goriva zasnovana na zelenom vodoniku u transportnom sektoru.

AutoRepublika

(176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kao sto sam vise puta pisao, svim proizvodjacima je jasno da zbog ogranicenih sirovina proizvodnja baterijskih vozila nikada nece moci da pokrije potrebe trzista. Sirovine su samo jedan od razloga, drugi, jos vazniji, jesu sva moguca ogranicenja koja baterijski pogon nosi sa sobom. To su razlozi zbog kojih svi proizvodjaci imaju plan-B i plan-C za razvoj ekoloski neutralnih vozila.

teo

Kao što sam više puta pisao jer sam pročitao od največih stručnjaka svojeg doba na svijetu ne postoji tržište za više od 10 kumpjutora. To su rekli na IMBu. A analiza potenciala mobilnih telefona je pokazala, da če do 2000 godine na svijetu biti 10.000 mobilnih telefona. Mnogo stručnjaka se je prevarilo u procjenama, a o nestručnjacima da ne gubimo vrijeme. NAravno, da ima dovoljno sirovina za brzu promjenu svih milijardu automobila na zemlji za električne. Naravno, da nema ozbiljnih problema za proizvodnju, za energiju i za korištenje. JASno je, da baterije imaju mnogo manje ograničenja od naftnih vozila, da… Pročitaj više »