1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi kineski električni heč MG4 će biti pristupačniji od nemačkog rivala VW-a ID.3
Novi kineski električni heč MG4 će biti pristupačniji od nemačkog rivala VW-a ID.3
2

Novi kineski električni heč MG4 će biti pristupačniji od nemačkog rivala VW-a ID.3

356
2
Podelite sa prijateljima:

Premijera zanimljivog kineskog automobila je zakazan za septembar uz najavu da bi kao mesto debija trebalo da figurira Ujedinjeno Kraljevstvo. Međutim, novajliju je već moguće videti posredstvom slika na globalnoj mreži, a dostupni su i određeni podaci o tehnici.

Vozila marke MG se aktivno nude na tržištu Kine još od 2005. godine, dok su kasnije našla put i do Velike Britanije. Onda je MG ponuđen i u kontinentalnom delu Evrope u 2019. a ovog maja smo vozila tog brenda videli i na manifestaciji održanoj u Beogradu. Kako bilo, MG Motor Europe je fokus interesovanja usmerio na električna vozila, a u Evropi je tokom prošle godine isporučeno 54 hiljada automobila, što je dvostruko više nego godinu dana ranije.

Prodajni planovi marke MG vezani za evropsko tržište su osetno ambiciozniji za ovu godinu, pa se istim predviđa prodaja od najmanje 150 hiljada automobila. U tom smislu su i lansirani noviteti, pa je modelna linija proširena u martu, i to baterijskim karavanom  MG5 Electric, dok će se u četvrtom kvartalu ove godine na tržištu naći i zeleni heč MG4. Pre par dana su Kinezi objavili i cenu noviteta na ostrvskoj teritoriji.

Bazna verzija modela MG4 (SE Standard Range) će se nuditi za najmanje 25.995 britanskih funti, dok će varijanta  kompakta produženog dometa i po imenu SE Long Range, biti u ponudi za cifru od 28.495 britanskih funti. Najprestižnija modifikacija će poneti indeks Trophy Long Range i početna cena će joj biti 31.495 funti.

Ovaj električni heč će na evropskom tržištu morati da se takmiči za kupce sa prvencem iz „zelene” Volkswagenove palete – „petovratnim” modelom po imenu ID.3. U isto vreme, cena modela MG4 je znatno niža od cene nemačkog električnog automobila, pa prema onom što piše na zvaničnom sajtu brenda u Velikoj Britaniji, za VW ID.3 se traži najmanje 36.195 funti. Istina, vredi napomenuti da je deklarisana maksimalna autonomija kod „Nemca“ impresivnija i iznosi 550 kilometara, dok je kod „Kineza“ ona 450 km.

Elektromobil MG4 se na matičnom tržištu naziva Mulan, što je ime koje je dobio u čast heroine iz kineskog epskog narativa. Heč je dobio iskošenu LED optiku u prednjem delu, haubu sa ekspresivnim reljefnim radom, sportski prednji branik sa velikim otvorima, usisnicima za vazduh i veliki logo brenda umesto utikača u gornjoj zoni.

Na stražnjici vozila pažnju privlači trodimenzionalni element, što uključuje zadnje signalne grupacije, koje su po celoj širini poklopca prtljažnika povezana svojevrsnom „linijom prozora“. Pored toga, tu je i par „ušica“ kao nastavak silueta krova.

Dužina električnog kompakta je 4.287 milimetara, dok su širina i visina na nivou od 1.836 mm i 1.504 mm. Među osovinama se nalazi rastojanje dužine 2.705 mm. Pred nama su i detalji iz putničke kabine heča s oznakom MG4, pa tako na prednjem panelu vidimo da se nalaze dva odvojena displeja, manji deluje kao virtuelni uređaj, a veći je ekran osetljiv na dodir i deo je kompleksa multimedijalnog sistema.

Ispod njega je niz fizičkih dugmadi za podešavanje jačine zvuka, uključivanje funkcije zagrevanja stakla, kao i za kontrolu rada klima uređaja. Na zasebnoj konzoli se nalazi dugme za elektromehaničku parkirnu kočnicu i taster koji vam omogućava da promenite režime vožnje.

MG4 EV je zasnovan na SAIC-ovoj modularnoj platformi koja je deljiva po celinama (Modular Scalable Platform – MSP), koja se u Kini naziva Nebula. Evropska verzija kompakta će imati dve opcije za trakcionu bateriju, što će reći da će se nuditi s kapacitetom od 51 i 64 kWh, uz domet krstarenja od 350, odnosno 450 kilometara (prema ciklusu WLTP).

Električni automobil ima jedan motor na zadnjoj osovini – za modifikaciju sa skromnijom baterijom, i njegova snaga je na nivou od 170 „konja“, dok je za drugu verziju snaga dobacila do 204 „grla“. Maksimalna brzina kretanja iznosi 160 km/h, a u budućnosti je planirano da ovaj kineski model dobije i plemenitiju modifikaciju, onu s pogonom na sva četiri točka.

AutoRepublika

(356)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kupujem…
Ali tek kad dobije značku Moskvič 😜

TheStig

Redakcijo ovo nije hatch niti je to id3. Da li ste ikad vidjeli id3 pored nekog klasicnog hatcha?