1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Crown Sport s pet vrata postala serijski model
Toyota Crown Sport s pet vrata postala serijski model
8

Toyota Crown Sport s pet vrata postala serijski model

2.62K
8
Podelite sa prijateljima:

Predserijski uzorak modela je prikazan još u maju, ali je bilo nužno da prođe još nekih šest meseci kako bi se pripremila proizvodnja modela po imenu Toyota Crown Sport. Novajlija sada kreće na japansko tržište, a tu su i sve pojedinosti u vezi s njim.

Model s pet vrata dolazi nakon lansiranja sedana zvanog Crown Crossover, i kao takav postaje drugi model transformisane porodice Crown koja je u Kini osmišljena kao zaseban brend.

Crown Sport je pozicioniran više kao vozački automobil, analizirano u odnosu na ostale članove palete marke. Toyota ovaj model svrstava u klasu SUV-ova, ali Crown ni ne deluje kao krosover u klasičnom smislu. Takođe je teško smatrati ga podignutim hečbekom, ne samo zbog relativno skromne visine od 1.560 milimetara, već i zbog klirensa koji sa svojih 160 milimetara ne ohrabruje vanputne akrobacije. Serijski točkovi uključuju felne od 19 cola.

Dužina vozila iznosi 4.710 mm, širina je 1.880 mm. Da bi se stekla bolja slika o gabaritima, možemo navesti da je novajlija za 115 milimetara duži od bestselera po imenu RAV4, a koji je izrađen na istoj arhitekturi TNGA-K. Međuosovinski razmak je takođe duži nego onaj koji krasi „Ravu“ i iznosi 2.770 mm spram 2.690 mm.

Enterijer je u blagoj disharmoniji s neobičnom siluetom karoserije i u oči upada nedostatak pravih, fizički prisutnih dugmića na čeonom panelu, obruču upravljača ili središnjem tunelu. Ekran na centralnoj tabli ima dijagonalu od 12,3 inča i prekriven je masivnim vizirom,dok je displej multimedijalnog sistema iste veličine.

Novi Crown Sport će se neposredno nakon premijere nuditi u samo jednoj hibridnoj varijanti. Pogonski sklop integriše atmosferski i benzinski četvorocilindarski motor zapremine 2,5 litra. Razvija 186 konjskih snaga i 221 Nm obrtnog momenta i dva električna motora (na svakoj osovini po jedan).

Agregat koji je pričvršćen napred nudi 120 konjskih snaga i 202 Nm obrtnog momenta, i sastavni je deo elektromehaničkog varijatora. Može da radi zajedno s motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva, dok je zadnji dodao još 54 „konjića“ i 121 Nm, i kao takav je nezavisan. Maksimalna snaga pogonskog sklopa iznosi 234 „grla“.

Druga modifikacija će biti lansirana u decembru i tada ćemo upoznati priključni hibrid čije srce čini isti onaj atmosferac, ali će mu asistencija električnih agregata biti impresivnija. Doći će s više snage i s trakcionom baterijom većeg kapaciteta.

Toyota Crown Sport se u svakom slučaju oslanja na platformu s trasferzalno postavljenim agregatom, mekfersonovom solucijom na prednjoj osovini i multilinkom na zadnjoj. Upravljanje će biti vršeno posredstvom svih točkova, što bi moglo doneti vanserijski dobru voznu dinamiku.

Novi proizvod na četiri točka je već moguće naručiti u Japanu. Doduše, samo u jednom izvođenju s punim setom vozačkih sistema ispomoći. Dakle, pričamo o adaptivnom tempomatu, sistemu za održavanje kretanja unutar saobraćajne trake, autonomnom kočenju u dramatičnim situacijama, projekcionom ekranu i ventiliranim prednjim sedištima. Cena vozila na domaćem tlu iznosi 37,3 hiljade evra.

Dostupna je i pretplata za Crown Sport. Naknade kreću od 44o evra mesečno. Toyota planira da u domovini isporučuje oko 8,4 hiljada vozila ovog naziva, na godišnjoj osnovi. Nema najava izvoznih planova, ali se zna da će se uskoro pojaviti još dva modela u porodici Crown. To će biti veliki karavan i klasičan sedan.

AutoRepublika

(2618)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prvo ono sto se vidi – veoma interesantna silueta: dugacka hauba, kabina pomerena unazad, kratak zadnji prepust sa zadnjim poklopcem. Silueta koja sugerise sport, kao i niz ukrasnih detalja na karoseriji! Sada ono sto se ne vidi – prilicno nerazumljiva formula pogona: masivan motor od 2,5 lit. postavljen popreko i udruzen sa relativno jakim e-motorom dok je pozadi motorce od samo 54 „konjica“?! Zna se da je za sportsku voznju, narocito za ubrzanja, potreban snazan zadnji pogon! Cela ova logika je prilicno nerazumljiva. Kao objasnjenje mogao bih samo da predpostavim da je preuzimanje platforme koju koristi Rav 4 uzok ovakve… Pročitaj više »

Matori

Gde vide išta sportsko osim naziva na gornjim fotografijama?

Matija

Sve sam rekao u prvoj recenici.

Bungi

Auto dobro izgleda.Međutim, previše robnih marki u vlasništvu jednog proizvođača može da izazove konfuziju kao kod GM-a.Tojota ima Lexus kao luksuznu diviziju i nebi joj trebalo praviti konkurenciju unutar kuće.Ima i Dajhatsu-japanski Fiat, zatim posjeduje značajan dio Subaru- kao specijaliste za 4×4.Ne vidim neku potrebu za širenjem broja robnih marki.???

Matija

A Stelantis? Ova velika grupacija je osnovana sa namerom da se smanje troskovi proizvodnje i poveca profit putem upotrebe istih platformi i istih komponenti za vise modela. Mislim da su neki pravci objedinjavanja marki u Stelantisu pogresni – spajanje Alfe i Dzipa, na primer.

Izgleda da Tojota pokusava da stvori marku sa novim imidzom ali negde je pogresila – Crown je marka poznata kao klasicna i konzervativna, kakve veze ima gornji model sa tom markom?

MRN

„Toyota planira da u domovini isporučuje oko 8,4 hiljada vozila ovog naziva, na godišnjoj osnovi. Nema najava izvoznih planova,“

Zar se isplati lansirati nov model sa tako malim planiranim obimom produkcije ?

Guliver

Na drugim tržištima će se pojaviti pod drugim imenom. Malo drugačiji nos i eto ostalima još jednog modela Lexusa.

BB

C5X?