1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ono kada se super pretvori u hiper: Lamborghini Revuelto
Ono kada se super pretvori u hiper: Lamborghini Revuelto
10

Ono kada se super pretvori u hiper: Lamborghini Revuelto

896
10
Podelite sa prijateljima:

Konačno, nakon nekoliko tizera i ostalih najava, projekat LB744 je demistifikovan. Upoznajte automobil koji nasleđuje model Aventador, onaj koji je dobio ime Lamborghini Revuelto!

Inače, Aventador je sklapan od 2011. do 2022. godine i prodat je u tiražu od 11.465 primeraka. U istorijskom smislu posmatrano, Revuelto nastavlja svetlu tradiciju modela s centralno postavljenim motorom, onu koju su u prošlosti gradili Miura, Countach, Diablo i Murcielago. Stoga novi kupe zadržava izgled i stil vrata u obliku giljotine, kakva je i porodična tradicija, a koja je inicirana prezentacijom kupea Countacha. Kasnije se ovo rešenje našlo u primeni u svim superautomobilima marke Lamborghini, a koji su dolazili s dvanaestocilindarskim motorima.

Svoj zenit je dostigao i pravac kojim su dizajneri Lamborghinija počeli stidljivo da se poigravaju pre oko deset godina, a koji je utemeljen na oblicima utemeljenim u slovu Y. Dnevna i stop svetla, bočni usisnici vazduha, ali i otali elementi su dobili takav trokraki format.

Bazična konfiguracija se oslanja na gume dimenzija 265/35 R20 napred, dok su pozadi jedinice 345/30 R21. Onaj ko želi, može dobiti obuću i s brojem 265/30 R21 napred, i 355/25 R22 nazad (Aventador se nije mogao dobiti s većim naplacima od 21 cola).

Kupe je dobio novu monokok karoseriju izrađenu od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, a za koju je izmišljen termin „mono-trup“. Ključna razlika u odnosu na Aventador se ogleda u prednjem podramu koji je izveden od kompozitnih materijala i za petinu je lakši od ranije aluminijumske konstrukcije. Međutim, od iste je dvostruko više krut, takođe! To je bilo moguće jer je napravljen od ugljeničnih vlakana impregniranih kratkom smolom.

U principu, nova školjka je za oko 10% laganija od one koja je kod Aventadora, dok je torziona krutost uvećana za četvrtinu (25%), na 40.000 Nm/stepenu.

Na repu je montirano podižuće krilo i ono poseduje tri radne pozicije. Željeni režim se bira od strane elektronike, ali je moguće podići ovu skalameriju i odlukom vozača. U osnovi, perje ovog automobila može da generiše za 66% više vertikalnog aerodinamičkog pritiska, od oproštajne verzije lansirane pod imenom Aventador Ultimae.

Lamborghini Revuelto je u isto vreme zadržao stopostotnu prepoznatljivost koja se odnosi na italijansku marku. Međutim, u smislu tehnoloških rešenja, novajlija je kao što vidimo, doneo revoluciju.

Kanonski atmosferac u konfiguraciji V12 radne zapremine 6,5 litara nastavlja da službuje i ovode. U pitanju je druga generacija agregata koja je originalno razvijena za ugradnju u model Aventador, pa je malo prerano da se otpisuje. Zato je temeljno osavremenjen, a taj postupak je motoru doneo i novi indeks L545.

Nov je sistem ubrizgavanja goriva, a uvećan je kompresioni odnos sa 11,8:1 na 12,6:1. Ukupna masa motora je snižena sa 235 na 217 kilograma. Unapređeni motor donosi više zabave a granični broj obrtaja je izmešten naviše – na 9.500 rpm. U poređenju s motorom Aventadora Ultimaea, maksimalna snaga je uvećana sa 780 „konjića“ na 8.500 obrtaja radilice, na celih 825 „grla“ pri 9.250 rpm, dok je najviši obrtni momenat malo napredovao. Narastao je sa 720 na 725 Nm (pri istih 6.750 rpm).

Ali, motor V12 je jedina stvar preneta sa Aventadora. Lamborghini Revuelto je plug-in hibrid, i kompanija je smislila novu oznaku za ovo vozilo: HPEV (High Performance Electrified Vehicle). Stoga je postavka jedinica u potpunosti izmenjena. Inženjeri su napustili tradicionalni prenos snage na sva četiri točka u korist sistema koji su nazvali E-4WD.

On podrazumeva zasebne električne motore sa aksijalnim magnetnim fluksom i uljnim hlađenjem. Oni su montirani na prednje točkove. Svaki taj agregat isporučuje 150 konjskih snaga i 350 Nm obrtnog momenta. Individulno upravljanje istim omogućava vektorsku kontrolu potiska.

Umesto kardanskog vratila, u centralnom tunelu se nalazi nova litijum-jonska trakciona baterija koja meri 70 kilograma. Kapacitet iste je skroman i iznosi 3,8 kWh, ali pruža ozbiljne mogućnosti na temu energetske razmene. Bateriju možete avansno dopuniti putem spoljnog priključka u domaćinstvu, obezbeđena je mogućnost dopune na 7 kW. Ali, ovde je glavna stvar odbacivanje mehaničkog pogona prednjih točkova, što je ishodovalo novom postavkom zadnjeg energetskog modula.

Uzdužno montirani motor V12 je zakrenuta za 180 stepeni, pa tako menjač više nije u kabini već je postavljen poprečno na zadnjoj osovini. U duhu te promene je došlo i do odbacivanja prenosne kutije i spojnice, što je donelo više prostora u enterijeru.

Sama menjačka kutija nova: u pitanju je osmostepeni robotizovani menjač s dve ose i dve mokre spojnice. Lakši je i brži u reakcijama od sedmostepene preselektivne transmisije s jeftinijeg modela Huracan. Kompanija je testirala ovu postavku na kupeu namenjenom eksploataciji na stazi, to jest na Lamborghiniju s imenom Essenza SCV12 iz 2020. godine. Ipak, tada je transmisija na tom kupeu bila drugačija.

Naposletku, Revuelto u istom kućištu u kom je robotizovana transmisija poseduje još jedan električni agregat koji razvija 150 konjskih snaga 150 Nm obrtnog momenta. Može rotirati zadnji par točkova, ali zasebna spojnica mu omogućava prekid veze s tim točkovima i rad isključivo u režimu  starter-generatora. Tada se uključuje u karakterističnim trenucima, a može i dopunjavati trakcionu bateriju.

Maksimalna snaga četvoromotornog pogonskog sklopa iznosi mamutskih 1.015 „konja“. Dakle, Revuelto se više ne može klasifikovati kao superautomobil, već je to pre hiperautomobil. Prvi takav u istoriji Lamborghinija…

Uzgred budi rečeno, menjač ne nudi opciju vožnje unazad. Novi Lamborghini će ipak moći da ide u rikverc, ali samo uz pomoć elektromotora. Kada je baterija puna, to je dovoljno za desetak kilometara bešumne vožnje (u bilo kom pravcu, da se našalimo malo). Osnovna postavka podrazumeva da su motori montirani u prednjem kraju odgovorni za kretanje na struju, pa tako dobijamo nestvarni Lamborghini s prednjim pogonom, ali elektronika može prepoznati klizavu podlogu i nuždu aktivacije integralnog prenosa snage, pa ako ima dovoljno „soka“ u bateriji, sistem će u priču uključiti i električni agregat pričvršćen nazad. Ili će se pak opredeliti da se osloni ma V12…

Novi Revuelto poseduje potpuno kontrolisanu šasiju, standardne ugljenično-keramičke kočnice i čak trinaest integrisanih režima vožnje. Na primer, najnežniji je nazvan Citta (“city”), i tada je snaga pogonskog sklopa ograničena na 180 konjskih snaga. Puna vatrena moć koja podrazumeva angažman svih 1.o15 „konja“ je dostupna samo u najekstremnijoj postavci nazvanoj Corsa („trka“).

Sistem oslanjanja s potisnom šipkom i vodoravnim amortizerima je stvar prošlosti: Revuelto poseduje klasična dvostruka poprečna ramena napred i uobičajene podupirače nazad.

Masa vozila lišenog bilo kakvih tečnosti iznosi 1.772 kilograma, pa vidimo da je novi hibridni kupe osetno teži od modela Aventador Ultimae koji meri 1.550 kilograma. Kada je baterija u potpunosti puna, tada Revuelto ubrzava do “stotke” za 2,5 sekunde, spram 2,8 sekundi koliko je bilo potrebno poslednjem Aventadoru.

Sprint „iz mesta do dvesta“ treje kraće od sedam sekundi, umesto nekadšnjih 8,7 sekundi. Ali, zato je najviša brzina kretanja nešto skromnija i iznosi: “više od 350 km/h” dok je ranije bila 355 km/h. Koji dinamički parametri važe kada je baterija prazna – to ne rekoše iz kompanije!

Putnička kabina novog kupea sada ima tri, umesto nekadašnja dva ekrana. Instrumenti se prikazuju na jedinici dijagonale 12,3 inča, dok je uspravni monitor dijagonale 8,4 inča montiran na središnjoj konzoli, pored dodatnog monitora od 9,1 inča koji se pojavio ispred očiju suvozača, kao kod modernih Ferrarija.

To je mesto za kontrolu multimedijalnog sistema, a on donosi i duplikat očitavanja s brzinomera i nekih telemetrijskih podataka. Po prvi put u enterijeru jednog Lamborghinija imamo posla s upotrebom recikliranih materijala.

Spektakularni Lamborghini Revuelto kreće s prodajom u drugom polugodištu. Ali, već sada su proizvodni pogoni rasprodati za naredne dve godine. Cena nije obnarodovovana, ali je jasno da će novi hiperautomobil biti skuplji od modela Aventador SVJ (a koji staje najmanje 350 hiljada evra), ali će i dalje biti pristupačniji od oproštajne verzije Ultimae. Ona nosi cenovnu etiketu od 468 hiljada evra.

AutoRepublika

(896)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Fenomenalan auto u svakom pogledu! Kompletan njegov dizajn bazira se na jednoj jedinoj liniji koja u kontinuitetu polazi od prednje ivice haube (branika nema), preko prednjeg stakla, zatim krova i celog zadnjeg dela, do zadnje ivice karoserije! Ovu genijalnu liniju kreirao je 1974 godine maestro Marcelo Gandini, tada mladi dizajner sa nepunih 30 godina, u studiju Bertone. Ova linija prenosi se kao svetinja iz generacije u generaciju Lamborginija, to je ono sto mu daje osnovni karakter. Karakter Lamborginija dopunjuje neverovatna agresivnost njegovog lika, brojni detalji na karoseriji daju mu izgled borbene masine koja je u stalnom napadu! Bez obzira na… Pročitaj više »

Laki

👍👍

Bungi

Auto izgleda jako agresivno, kao borbeni avion neke buduće generacije.Ispod kože, to je evolucija modela Galjardo, ne potpuno novi model.Njegova je monokok školjka, u sredini je izbačen kardan koji je ustupio mjesto baterijama, napred je protjeran diferencijal i zamijenjen el. motorima , sve to zarad manje potrošnje i emisije izduvnih gasova.Svi spoljni paneli su promijenjeni. U principu ovaj model može da se opiše kao Galjardo hibrid sa kompletnim redizajnom.

DUDE

Prestao sam da citam kada sam naisao na > Lamborghini Revuelto je plug-in hibrid.
V12 atmosferac je bio neprevazidjen.

Matija

Mozes i dalje da se radujes atmosfercu – elektricni radijus je samo 10 km!

Kitittelj

Moze li neko pojasnjenje o poreklu imena? Da li je jos jedan bik ili nesto drugo?

Matija

„Auto, Motor und Sport“ u svom izvestaju od 29.03.2023 prikazuje video o novom modelu „Revuelto“. Komentator kaze da ime potice od jednog bika koji je 1880 godine (!) nastupio u areni a bio je poznat sto je bio neverovatno divlji i borben! Izgleda da je taj bik ostavio tako snazan utisak na Spance da ga se do danas secaju! Medju nama: kada se govori o borbi sa bikovima uvek navijam za bika a ne za toreadora! Zasto? – Pre nego sto toreador udje u arenu gomila njegovih saradnika izmore i izbodu jadnu zivotinju tako da bik nema ni trecinu svoje… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Kitittelj

Haha, bravo i hvala na objasnjenju. Naravno da se za bika navija :).

BB

Наше кориде су значајно хумније, боду се два бика међусобно и који побиједи иде даље, а онај који изгуби, изгуби мало самопоуздања, а још је добра ситуација што краве не гледају такмичења већ само људи, па тако не морају пред кравама да се црвене🐂🐐 😂🤣.

Е кад смо већ код бикова, имам име з атрој пројекат теренца, нек се зове ЈАБЛАН!!!

😀

Renault Terminator

E ovo može da nosi naziv premijum vozilo.